Αν και τα πλιγούρια βρώμης μπήκαν πέρυσι στη λίστα των «πρόχειρων τροφών» του SNP (Scottish National Party Breaking News), η Mayo Clinic, η British Heart Foundation (Βρετανικό Ιδρυμα Καρδιολογίας), η Heart UK και άλλοι φαίνεται να διαφωνούν.

Στην πραγματικότητα, η Mayo Clinic έβαλε τα πλιγούρια βρώμης στη λίστα των τροφών που είναι ιδανικές για τη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Advertisement
Advertisement

Αυτό συμβαίνει επειδή οι διαλυτές ίνες, που υπάρχουν στη βρώμη, μειώνουν τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή «κακή» χοληστερόλη. Έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου και άνοιας και μειωμένη πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το Βρετανικό Ιδρυμα Καρδιολογίας προσθέτει ότι «οι άνθρωποι που επιβιώνουν από καρδιακές προσβολές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο αν αυξήσουν την πρόσληψη ινών».

https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-chrese-kannaves-isos-na-men-einai-toso-athoa-kampanaki-yia-kardiaka-kai-eykefalika-epeisodia_gr_6859389ae4b0833f89bf3be8

Αλλά είναι ο χυλός βρώμης πάντα καλός για εμάς;

Οι ίνες της βρώμης επιβιώνουν της επεξεργασίας της.

Είναι αλήθεια ότι πολλά τρόφιμα χάνουν μέρος των ινών τους κατά την επεξεργασία τους. Αυτό συμβαίνει επειδή, καθώς κάτι όπως ο σίτος αλέθεται περαιτέρω, χάνεται όλο και περισσότερο το πλούσιο σε ίνες πίτουρο και το φύτρο του.

Ωστόσο, σε προηγούμενη συνέντευξή του στη HuffPost UK, ο δρ Φράνκι Φίλιπς, διαιτολόγος της British Dietetic Association, έχει δηλώσει ότι η βρώμη αποτελεί μια ευχάριστη εξαίρεση.

Advertisement

«Ακόμα και όταν έχει υποστεί επεξεργασία ως πλιγούρι βρώμης, παραμένει ένα πολύ θρεπτικό, φθηνό και ”ευέλικτο” τρόφιμο που περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες Β, μια σειρά από μέταλλα και αντιοξειδωτικά», δήλωσε ο γιατρός.

Αν και το μη βρώσιμο κέλυφος της βρώμης αφαιρείται πάντα, το μαλακό, ινώδες πίτουρο του σπόρου αποτελεί μέρος του σώματος του τροφίμου και δεν το περιβάλλει.

Αυτό σημαίνει ότι όλη η βρώμη είναι ολικής αλέσεως και πλούσια σε φυτικές ίνες, βοηθώντας μας να επιτύχουμε τον στόχο μας για την πρόσληψη φυτικών ινών. 

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pente-loyoi-poe-aeto-einai-telika-to-pio-eyieino-froeto-toe-kalokairioe-ki-as-lene-oti-echei-polle-zachare_gr_685184fce4b016fa8c67b48a

Μπορεί να γίνει ποτέ ο χυλός βρώμης ανθυγιεινός;

Μπορεί να είναι, ανάλογα με τα συνοδευτικά και το γάλα που χρησιμοποιούμε.
«Σαφώς, το να προσθέτουμε μια κουταλιά σιρόπι ή ζάχαρη σε ένα μπολ δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχουμε ισορροπία, αλλά ένα συνοδευτικό από ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, μούρα ή αποξηραμένα φρούτα μπορεί να προσθέσει ακόμη περισσότερες θρεπτικές ουσίες σε μια ήδη εξαιρετική επιλογή πρωινού», λέει ο δρ Φίλιπς.

Ωστόσο, κατά μέσο όρο, το πρωινό αυτό είναι μια πολύ καλή επιλογή για την υγεία της καρδιάς μας.

Advertisement