The Blog

Spetses mini Marathon: Κάτι περισσότερο από ένας αγώνας

Η τουριστική περίοδος για τις Σπέτσες επιμηκύνθηκε ουσιαστικά κατά περίπου ένα μήνα. Το τριήμερο 10-12 Οκτωβρίου 2014 η πληρότητα των τοπικών ξενοδοχειακών μονάδων έφτασε το 100% ξεπερνώντας όλες τις ανάλογης χρονικής διάρκειας κλασικές τουριστικές περιόδους αιχμής όπως είναι ο 15Αύγουστος, η Αρμάτα και το Πάσχα. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τις αποδείξεις που κόπηκαν στο νησί αποκλειστικά κατά το τριήμερο του αγώνα, τα έσοδα για τις επιχειρήσεις των Σπετσών ξεπέρασαν το €1,5 εκατομμύριο!
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Μετρώντας αντίστροφα για την έναρξη του 5ου, επετειακού Spetses mini Marathon που θα διεξαχθεί το τριήμερο 9-11 Οκτωβρίου, φαντάζει εύκολο να στοιχειοθετηθούν τα συστατικά της επιτυχίας της διοργάνωσης που άλλαξε τη λογική των αθλητικών events στην Ελλάδα.

Σήμερα, που ο Spetses mini Marathon αγγίζει τα όρια του household name και έχει καθιερωθεί ως η κορυφαία και πιο ολοκληρωμένη διοργάνωση πολλαπλών δράσεων αθλητικού τουρισμού στη χώρα, με διεθνή απήχηση και κύρος, πολλά μοιάζουν προφανή. Τίποτα δεν θυμίζει την πρώτη διοργάνωση του 2011 που περιλάμβανε 2 αγωνίσματα και προσέλκυσε 700 συμμετοχές και σίγουρα λίγοι θα πόνταραν τότε πως τρία χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2014 οι Σπέτσες κυριολεκτικά θα «βούλιαζαν» από 10.000 ανθρώπους που βρέθηκαν στο νησί του Αργοσαρωνικού για να ζήσουν ένα τριήμερο γεμάτο πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις, με 8 δρομικά και κολυμβητικά αγωνίσματα για ενήλικες και παιδιά.

Κι όμως, τότε, το 2011, ήταν που μπήκαν οι βάσεις για το σημερινό success story. Τότε ήταν που πιστέψαμε πως η συνεργασία, το όραμα και η τεχνογνωσία μπορούν να κάνουν «θαύματα». Γιατί στο μυαλό της οργανωτικής επιτροπής υπήρχε από την πρώτη στιγμή το όραμα για κάτι μεγάλο κι όχι απλώς για ένα ακόμα event αθλητικού τουρισμού του συρμού από αυτά που διοργανώνονται σωρηδόν σήμερα και ξεχνιούνται την επόμενη μέρα.

Η διοργάνωση φύτεψε στο νησί το σπόρο του εθελοντισμού που ήταν μια νέα αξία για την κουλτούρα του τόπου και από το σπόρο αυτό φύτρωσαν πολλαπλά άνθη.

Από την πρώτη στιγμή υιοθετήθηκε η φιλοσοφία μιας ολιστικής προσέγγισης στο σχεδιασμό. Με εμπιστοσύνη στην τεχνογνωσία του brand building σχεδιάστηκε ένα event που ξεφεύγει από τις νόρμες των αντίστοιχων διοργανώσεων. Η διαφοροποίησή αυτή έγκειται πρωτίστως στο ότι πέρα από το αθλητικό κομμάτι, περιλαμβάνεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, το οποίο συνθέτει μία προσέγγιση που αγκαλιάζει όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής σε συνεργασία με πολλούς φορείς, ενεργοποιώντας το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Αυτό έγινε τόσο στο επίπεδο των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης που αγκάλιασε τη διοργάνωση, όσο και στο επίπεδο της τοπικής κοινωνίας που συμμετείχε ενεργά μέσω ενός δικτύου εκατοντάδων εθελοντων. Στην προσπάθεια πείστηκαν να συμμετέχουν και οι παραγωγικοί φορείς του νησιού.

Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς ότι το project ξεκίνησε στο αποκορύφωμα της κρίσης, το 2011, αντιλαμβάνεται ότι έπρεπε να καταβληθεί ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να ξεπεραστούν ο γενικότερος αρνητισμός και ο πεσιμισμός που είχε διαποτίσει το σύνολο του κοινωνικού ιστού της χώρας.

Σαν αποτέλεσμα του προσεκτικού σχεδιασμού και της επιμονής στη στρατηγική που χαράχθηκε από την πρώτη μέρα με ορίζοντα μακροπρόθεσμο, ο φετινός, 5ος, επετειακός Spetses mini Marathon αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε συμμετοχές και κάθε προηγούμενη επιτυχία.

Εκείνο στο οποίο δίνουν έμφαση οι περισσότεροι είναι οι ευεργετικές συνέπειες του Spetses mini Marathon για τον τουρισμό και την οικονομία του νησιού. Πέρσι, λόγου χάρη, 2.000 ήταν οι συμμετέχοντες που ήρθαν από το εξωτερικό και πιο συγκεκρμένα από 17 διαφορετικές χώρες. Οι τόποι προέλευσης απλώνονται στον παγκόσμιο χάρτη, από τον Καναδά και τις ΗΠΑ μέχρι την Αυστραλία και από το σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών μέχρι το Κατάρ.

Η τουριστική περίοδος για τις Σπέτσες επιμηκύνθηκε ουσιαστικά κατά περίπου ένα μήνα. Το τριήμερο 10-12 Οκτωβρίου 2014 η πληρότητα των τοπικών ξενοδοχειακών μονάδων έφτασε το 100% ξεπερνώντας όλες τις ανάλογης χρονικής διάρκειας κλασικές τουριστικές περιόδους αιχμής όπως είναι ο 15Αύγουστος, η Αρμάτα και το Πάσχα. Η ακτίνα της επίπτωσης άγγιξε και τις γύρω περιοχές καθώς το ίδιο τριήμερο η πληρότητα των ξενοδοχείων στο Πόρτο Χέλι έφτασε κατά μέσο όρο το 70%. Όλοι οι παραπάνω αριθμοί αφορούν τουλάχιστον 2 διανυκτερεύσεις λόγω της συμμετοχής των επισκεπτών σε περισσότερα του ενός αγωνίσματα που απλώνονταν σε όλη τη διάρκεια των τριών ημερών. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τις αποδείξεις που κόπηκαν στο νησί αποκλειστικά κατά το τριήμερο του αγώνα, τα έσοδα για τις επιχειρήσεις των Σπετσών ξεπέρασαν το €1,5 εκατομμύριο!

Εκείνο ωστόσο που αποτελεί ξεχωριστή πηγή περηφάνιας για όσους εμπνευστήκαμε και υλοποιούμε το project είναι η κοινωνική επίπτωση της διοργάνωσης. Ο Spetses mini Marathon είναι ένας θεσμός ορόσημο για την τοπική κοινότητα, την οποία έχει μπολιάσει με νέες αξίες και της έχει εμφυσήσει νέα πνοή, υποστηρίζοντάς την οικονομικά, κοινωνικά, και πολιτιστικά. Η σχέση έχει γίνει πλέον αμφίδρομη, με τους Σπετσιώτες να έχουν αγκαλιάσει τον αγώνα ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του νησιού όχι μόνο κατά την περίοδο διεξαγωγής του, αλλά καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η ομάδα Εθελοντών έχει φτάσει να αποτελεί την ψυχή της διοργάνωσης και να αριθμεί 350 μέλη, πετυχαίνοντας την εκπροσώπηση όλων σχεδόν των οικογενειών του νησιού, το οποίο μετρά λιγότερους από 2.500 μόνιμους κατοίκους.

Η διοργάνωση φύτεψε στο νησί το σπόρο του εθελοντισμού που ήταν μια νέα αξία για την κουλτούρα του τόπου και από το σπόρο αυτό φύτρωσαν πολλαπλά άνθη. Από τον πυρήνα των εθελοντών του SMM ξεπήδησαν άλλοι εθελοντικοί σύλλογοι όπως ο πολιτιστικός, ο μουσικός, ο θεατρικός, ο αθλητικός, αλλά και ο Σύλλογος εθελοντών πυροσβεστών, η δράση του οποίου είχε σαν άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση των πυρκαϊών στο νησί.

Ο Σύλλογος Γυναικών Σπετσών είναι θεσμός πλέον να συμβάλλει στην τροφοδοσία των συμμετεχόντων προσφέροντάς τους παραδοσιακές πίττες και ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων αναλαμβάνει τη φύλαξη των στενών με παραδοσιακά καΐκια κατά τη διεξαγωγή των αγώνων.

Εμπνευσμένοι από τη διεξαγωγή του αγώνα, οι Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων δημιούργησαν το Παίδαθλον, στα πρότυπα του Spetses mini Marathon, ένα αθλητικό τριήμερο στίβου με συμμετοχή όλων των παιδιών 6-15 ετών, στο οποίο η Οργανωτική Επιτροπή του Spetses mini Marathon συμμετέχει ως Xρυσός Xορηγός χρηματοδοτώντας την προσπάθεια.

Επίσης, με βάση εν εξελίξει έρευνα του Έλληνα Καθηγητή του Πανεπιστημίου Virginia των ΗΠΑ, κ. Χρυσόστομου Γιαννουλάτου, από την έναρξη του SMM κι έπειτα πάνω από 80% των παιδιών 6-12 ετών τρέφονται πιο σωστά, αθλούνται περισσότερο και υιοθετούν τις αξίες της ευγενούς άμιλλάς.

Κάπως έτσι, το motto του αγώνα, «Νίκη είναι η συμμετοχή» (#2winis2participate), έφτασε να αποτελεί την ουσία της διοργάνωσης και ο Spetses mini Marathon να γίνει αυτό που στο δικό μας μυαλό ήταν από την αρχή: κάτι περισσότερο από ένας αγώνας!

*Η HuffPost Greece είναι χορηγός επικοινωνίας στο Spetses Mini Marathon το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις Σπέτσες στις 9-11 Οκτωβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του event.