DAVOS 2016

Δυστυχώς, η Ελλάδα ήταν απούσα σε σχέση με άλλες χώρες, και δείχνει να μην κατέχει τη δημόσια κατανόηση για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Η ομιλία του πρωθυπουργού στην έναρξη της COP ήταν χωρίς ιδιαίτερο περιεχόμενο. Αλλά και σε συνέντευξη που πήρα από τον υπουργό περιβάλλοντος, φαίνεται ο ίδιος να μην συμφωνεί με ένα σημαντικό κομμάτι της ενεργειακής πολιτικής που ακολουθεί η χώρα. Όλο αυτό δημιουργεί ένα κενό διακυβέρνησης, το οποίο είναι φυσικά μία διαχρονική κατάσταση. Και φοβάμαι πως το κενό αυτό κάνει μεγάλη χάρη στη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων, η οποία είναι πανίσχυρη και στην χώρα μας.
Πέρυσι τον Οκτώβριο, ταξίδεψα στο Συνέδριο για την Γυναικεία Συμμετοχή στον Τομέα της Πληροφορικής (Grace Hopper Celebration in Women in Computing Conference) για να μεταφέρω ένα παρόμοιο μήνυμα: οι γυναίκες όχι μόνο κινδυνεύουν να χάσουν τις επόμενες εκπληκτικές ευκαιρίες εργασίας του μέλλοντος, αλλά επίσης διακινδυνεύουν και μια ακόμη πιο ανησυχητική πτώση της κοινωνικής τους επιρροής. Δεδομένου ότι η τεχνολογία διαμορφώνει εκ νέου τον κόσμο, οι γυναίκες θα χάσουν την ευκαιρία να επηρεάσουν τις μαζικές οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που θα φέρει αυτή η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.
Την προηγούμενη εβδομάδα περισσότεροι από 2.500 παγκόσμιοι ηγέτες από περισσότερες από 100 χώρες συναντήθηκαν στο Νταβός για το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Αυτήν την χρονιά, τόσο εντός των αιθουσών στις συζητήσεις και στα πάνελ όσο και έξω στους διαδρόμους - το κυρίαρχο θέμα της συζήτησης ήταν η μετάβαση. Ο Klaus Schwab, ο ιδρυτής του Φόρουμ και εκτελεστικός πρόεδρος, περιέγραψε ακριβώς αυτήν την έννοια όταν συνέλαβε το κυρίαρχο θέμα αυτής της χρονιάς, Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση - δυνατότητες και προκλήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Νταβός έλεγε ότι το 2016 η χώρα μας θα εκπλήξει τη διεθνή οικονομία και μιλούσε για ενδιαφέρον των επενδυτών, στην επιμέρους αξιολόγηση η Ελλάδα βαθμολογούνταν με 0,2 στην καινοτομία, με 0,5 στην αξιοπιστία, με 0,2 στο εργατικό κόστος και με το απόλυτο 0 στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα, αλλά με 3 στη γραφειοκρατία και με 5,9 στη διαφθορά! Άλλωστε στους επιπλέον δείκτες που αξιολογούνται, η Ελλάδα κατατάσσεται 53η μεταξύ των 60 χωρών ως προορισμός για να ξεκινήσει κάποιος επιχειρηματική δραστηριότητα...