eok

Είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίζει να αποτυπώνεται μέσα από μια ανανεωμένη δημόσια συζήτηση η στρατηγική κατεύθυνση της χώρας υπέρ της ομοσπονδιακής Ευρώπης.
O συνδυασμός των εξελίξεων στην Ελλάδα με τα τεκταινόμενα στην Ουάσινγκτον, το καλοκαίρι του 1974, καθόρισαν τη μορφή των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων στην πρώτη περίοδο της μεταπολίτευσης.
Ακούγεται ρομαντικό αλλά τo ζήτημα είναι πως την ένωση δεν την αντιλαμβάνονται όλοι με τον ίδιο τρόπο και δεν είναι μονοδιάστατη. Ύστερα από τόσα χρόνια κοινοτικής εμπειρίας φαίνεται πως οι ευρωπαϊκές συνθήκες, όντας δυσνόητες και ογκώδεις δεν γίνονται αντιληπτές από τους πολίτες τόσων πολλών και διαφορετικών κρατών στην Ευρώπη. Οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στην Ε.Ε θέτουν επιτακτικά μεγάλα ερωτήματα για την μορφή που πρέπει να έχει αυτό το σύνθετο και μακρινό από τον απλό κόσμο εγχείρημα. Οι απογοητεύσεις συσσωρεύονται, τα exit πραγματοποιούνται, ως εκλογικές επιλογές προκρίνονται ακροδεξιοί ή τεχνοκράτες τραπεζίτες και η οικονομική ανισότητα μεταξύ των Ευρωπαίων εντείνεται.
Οι βιομηχανικές ζώνες της Ελλάδας μοιάζουν με πόλεις-«φαντάσματα». Εγκαταλειμμένα εργοστάσια που έχουν μαραζώσει, ακολουθούν
Ο Μάιος λοιπόν θα είναι ο μήνας της Ευρώπης του Μάαστριχτ -9 Μαΐου είναι η Ημέρα της Ευρώπης-, και κάθε Πέμπτη θα παρουσιάζονται δύο επεισόδια από τα οκτώ συνολικά που έχουν δημιουργηθεί, συνοδευόμενα από έρευνα. 11 Έλληνες ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι έχοντας ως σημείο αναφοράς το μοιραίο 1992, αλλά διατηρώντας ο καθένας την δική του οπτική, εξηγούν, αναλύουν και κριτικάρουν τι άλλαξε μετατρέποντας την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα σε Ευρωπαϊκή Ένωση με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα για τις κοινωνίες και φυσικά την άτακτη Ελλάδα.
Φυσικά μέσα στο 2017 αναπόφευκτες είναι και οι εκλογές στην Ιταλία, απλά δεν έχει καθοριστική η ημερομηνία, καθώς δεν υπάρχει ψηφισμένο και το νέο εκλογικό σύστημα. Τι θα γίνει στην Ιταλία ειδικά μετά την οργή και τη θέση των Ιταλών, που με την ευκαιρία του δημοψηφίσματος εξέφρασαν την οργή τους για τις συνθήκες που επιβάλλονται από το γερμανικό σύστημα; Τι θα γίνει αν πρώτο κόμμα έρθει το ευρω-σκεπτικιστικό σχήμα του Γκρίλο, με προφανείς αδυναμίες να κυβερνήσει τη χώρα, όπως διαπίστωσαν οι Ρωμαίοι με τη δήμαρχο που προτίμησαν;
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι ΗΠΑ και οι Ατλαντιστές θα δώσουν «τα ρέστα τους» (ενέργειες για επανάληψη του Βρετανικού δημοψηφίσματος, μη επικύρωση του αποτελέσματος της 23ης Ιουνίου από το Βρετανικό κοινοβούλιο κλπ) έστω και κατόπιν εορτής προκειμένου να ακυρωθεί στην πράξη η επιλογή της πλειοψηφίας του Βρετανικού λαού υπέρ του Brexit. Σε κάθε περίπτωση όμως, ότι και αν γίνει, έχει ήδη τρωθεί η γεωπολιτική επιρροή των ΗΠΑ εντός της ΕΕ και αν τελικά ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας τότε θα ενισχυθεί ο Γάλλο-Γερμανικός άξονας εντός της ΕΕ, ο οποίος παραδοσιακά τάσσεται υπέρ της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας με τη Ρωσία.
Στις 5 Ιουνίου του 1975 οι Βρετανοί ψήφιζαν ήδη για την Ευρώπη σε ένα δημοψήφισμα που είχε πολλές ομοιότητες με αυτό της
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Βρετανική πορεία προς το δημοψήφισμα και οι διαφορετικές απόψεις που συνθέτουν το περιεχόμενο της, αποτελεί ένα σημαντικό «μάθημα» για την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία καλείται πλέον να επανεξετάσει πολλές από τις πολιτικές της, που έχουν προκαλέσει την οργή πολλών εκατ. πολιτών όπως επίσης και τους πολιτικούς συσχετισμούς που σήμερα τη χαρακτηρίζουν. Με απόλυτο σεβασμό στις απόψεις και την ετυμηγορία των Βρετανών πολιτών ενδεχόμενη έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη, ιδιαίτερα μάλιστα αφού η χώρα παρά τις θεσμικές, πολιτικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες της συνέβαλε, με τη σθεναρή στάση της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην εδραίωση της ειρήνης στην Ευρώπη αποτέλεσμα της οποίας είναι και η ΕΕ.