pites

Εχει απ' όλα τα καλούδια.
Mε όλη την τέχνη και τη μαστοριά της βορειοελλαδίτισσας νοικοκυράς!
Αυτού του τύπου οι γλυκές πίτες με τυρί και μέλι είναι η αδυναμία μου! Φυσικά εκείνο το trend των προηγούμενων χρόνων, που συνεχίζει ακάθεκτο, είναι η φέτα τυλιγμένη σε φύλλα κρούστας, συνήθως στο τηγάνι, περιχυμένη με μέλι και σουσάμι.
Ήχοι από κάλαντα, αναμνήσεις και συγκίνηση γέμισαν νωρίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει
Σήμερα, οι τραβηχτές πίτες μπορούν να συνοδευτούν με μέλι και τριμμένο καρύδι, με πετιμέζι, με γραβιέρα και μέλι, με σύγκλινο και με ό,τι άλλο σκεφτεί κανείς. Άλλωστε τη νοστιμιά τους την κέρδισαν μοναχές τους, πόσο μάλλον αν έχουν και υποστήριξη!
Η μπάλα από ζυμάρι σε δαιμονιώδεις ρυθμούς περιστρέφεται με μαεστρία, στριφογυρίζει, δημιουργεί σχήματα, μια τεράστια φούσκα που στο τέλος απλώνεται ως τσιγαρόχαρτο άκρη ως άκρη στα υπερμεγέθη τραπέζια. Κι ακολουθεί η σύντροφός του Κατερίνα, που σκεπάζει το φύλλο με μεγάλες λινάτσες για ν' ακολουθήσει η επόμενη στρώση. Η ίδια δουλειά επί 60 χρόνια με το μαγαζί όλα αυτά τα χρόνια να μείνει ελάχιστες μέρες κλειστό. Τα τελευταία χρόνια ο γιος του, ο Παρασκευάς, τον βοηθάει για να ξεκουράζει τα χέρια του, ενώ και ο εγγονός του φαίνεται ν' αρπάζει την τέχνη του.
Την έχω μαγειρέψει με τους πιο απίθανους τρόπους, νομίζω οτι ξέρω πια γύρω στις 35 διαφορετικές συνταγές συν βέβαια το μελιτζανάκι, να το φτιάξεις τώρα είναι η εποχή του, να το φτιάξεις με μικρά τρυφερά μελιτζανάκια είναι τόσο υπέροχο, να το φροντίσεις, να μην το βιαστείς, να το γεμίσεις με αμύγδαλο και να μην το παρακάνεις με το γαρύφαλο, επίσης να θυμάσαι σε περίπτωση που δεις συνταγές με γλυκόζη οτι είναι περιττή καλύτερα να μάθεις με τον καιρό να δένεις γλυκά του κουταλιού.
Μην πάει ο νους σας στο πονηρό. Έχει πάρει το όνομά της από την λέξη«κολόμπαρος» που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει «γυμνός
Την έχω μαγειρέψει με τους πιο απίθανους τρόπους, νομίζω οτι ξέρω πια γύρω στις 35 διαφορετικές συνταγές συν βέβαια το μελιτζανάκι, να το φτιάξεις τώρα είναι η εποχή του, να το φτιάξεις με μικρά τρυφερά μελιτζανάκια είναι τόσο υπέροχο, να το φροντίσεις, να μην το βιαστείς, να το γεμίσεις με αμύγδαλο και να μην το παρακάνεις με το γαρύφαλο, επίσης να θυμάσαι σε περίπτωση που δεις συνταγές με γλυκόζη οτι είναι περιττή καλύτερα να μάθεις με τον καιρό να δένεις γλυκά του κουταλιού.
H ιδέα για το μαγαζί ήρθε από την ομώνυμη «πίτα της πεθεράς», την οποία έφτιαχνε η πεθερά του Γιώργου Βένερη και ήταν απ