Για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος τοποθετείται αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση στην οποία συμμετέχει στο πλαίσιο του συνεδρίου «Το δημογραφικό και η Ελλάδα του 2040: Οικογένεια, οικονομία, σύγχρονος τρόπος ζωής» που διοργανώνει ο «Ελεύθερος Τύπος».
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα αλλά και χώρες με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, όπως η Σιγκαπούρη -την οποία επισκέφθηκε πρόσφατα- και η Νότιος Κορέα.
«Το δημογραφικό δεν σχετίζεται αποκλειστικά με οικονομικά μέτρα» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια της τοποθέτησης του εστίασε στην πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει τις οικογένειες με παιδιά και έκανε αναφορά στα πρόσφατα μέτρα που ψηφίστηκαν και που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα. Ειδικά μίλησε για τη μείωση της φορολογίας που αναμένεται να αυξήσει τα εισοδήματα των πολιτών.
Και άλλα μέτρα όμως που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό στοχεύουν και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει τις πολιτικές της κυβέρνησης για το στεγαστικό -προτρέποντας μάλιστα τις τράπεζες να δίνουν περισσότερα «εργαλεία» στους πολίτες για την απόκτηση σπιτιού, ειδικά στα νέα ζευγάρια.
Σημείωσε επίσης στα μέτρα στήριξης της περιφέρειας, προκειμένου να υπάρχουν κίνητρα παραμονής των κατοίκων ώστε να μην ερημώσουν χωριά και μικρές επαρχιακές πόλεις.