Ιδιαίτερα επιβαρυντικό εμφανίζεται για τη βουλευτή Τρικάλων της Κατερίνα Παπακώστα το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σχετικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η βουλευτής της ΝΔ φέρεται να άσκησε επανειλημμένες πιέσεις προς τον τότε πρόεδρο του οργανισμού, Δημήτρη Μελά, μέσω συνεχών παρεμβάσεων, επίμονων οχλήσεων και προτροπών, αξιοποιώντας —όπως αναφέρεται— την πολιτική και θεσμική της θέση. Στο πόρισμα καταγράφονται χαρακτηριστικές εκφράσεις όπως: «Θέλετε να σας υπενθυμίσω;», «Θα εκτεθούμε», και «Πρέπει να το φτιάξουμε οπωσδήποτε».

Advertisement
Advertisement

Όπως προκύπτει από το τμήμα του πορίσματος που έχει δημοσιοποιηθεί, σκοπός αυτών των παρεμβάσεων ήταν να συνεχίσει συγκεκριμένος κτηνοτρόφος να λαμβάνει επιδοτήσεις, παρά το γεγονός ότι σε επιτόπιο έλεγχο διαπιστώθηκε πως διέθετε μικρότερο αριθμό βοοειδών από αυτόν που είχε δηλώσει.

Κατά το πόρισμα, οι παρεμβάσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα ο κτηνοτρόφος να λάβει αχρεωστήτως 27.800,16 ευρώ για το έτος 2021, ενώ συνέχισε να εισπράττει παράνομα ενωσιακές και εθνικές ενισχύσεις και τα επόμενα έτη (2022–2024), προκαλώντας συνολική ζημία ύψους 142.249,81 ευρώ σε βάρος της Ευρωπαϊκή Ένωση και του ελληνικού Δημοσίου.

«Γνώριζε τον παράνομο και δόλιο χαρακτήρα του αιτήματος της»

Όπως περιγράφεται, η βουλευτής: «γνώριζε τον παράνομο και δόλιο χαρακτήρα του αιτήματος της, γεγονός που καταδεικνύεται τόσο από την παραδοχή της ότι υφίσταται κίνδυνος αποκάλυψης (“θα εκτεθούν”) όσο, πρωτίστως, από την ρητή ομολογία της ότι η “τακτοποίηση” του παραγωγού Α. Μπ. Βασίστηκε σε μεταγενέστερη, εικονική παρέμβαση του κτηνιάτρου στην Κτηνιατρική βάση δεδομένων. Η βουλευτής λέει ρητά στον Πρόεδρο «Ο κύριος Ζ. Μπήκε και διόρθωσε την ημερομηνία… έτσι ώστε που φαίνεται, ότι η μείωση των ζώων έγινε πριν από τον έλεγχο… άρα αν έγινε όντως, αυτό, σημαίνει ότι δεν υπήρχε λόγος να γίνει ένσταση…».

Όπως καταλήγει το πόρισμα, η ζημία που προέκυψε για το Δημόσιο «αποτελεί άμεση και αιτιώδης συνέπεια της παράκαμψης των ελεγκτικών κυρώσεων που η ίδια αξίωσε, η ως άνω βουλευτής φέρεται ότι προέβλεψε, αποδέχθηκε και επιδίωξε στο ακέραιο», ενώ σε άλλο σημείο τονίζεται πως η Κατερίνα Παπακώστα «προκάλεσε στον κτηνίατρο Σπ. Ζ. (Φυσικό αυτουργό) με συνεχείς οχλήσεις, πειθώ, φορτικότητα προτροπές και παραινέσεις την απόφαση να τελέσει τις αξιόποινες πράξεις της απάτης με υπολογιστή εκ της οποίας η ζημιά που προκλήθηκε υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120 χιλ. ευρώ και της ψευδούς βεβαίωσης τελεσθείσας με σκοπό να προσποριστεί σε άλλον αθέμιτο όφελος, εκ της οποίας το συνολικό όφελος ή η συνολική βλάβη υπερβαίνουν το ποσό των 120 χιλ. ευρώ».