Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μπαράζ των αιματηρών βομβιστικών επιθέσεων στη Τζακάρτα

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μπαράζ των αιματηρών βομβιστικών επιθέσεων στη Τζακάρτα
Police officers rush to take their position at the site of an attack in Jakarta, Indonesia Thursday, Jan. 14, 2016. Attackers set off explosions at a Starbucks cafe in a bustling shopping area in Indonesia's capital and waged gunbattles with police Thursday, leaving bodies in the streets as office workers watched in terror from high-rise buildings. (AP Photo/Tatan Syuflana)
Police officers rush to take their position at the site of an attack in Jakarta, Indonesia Thursday, Jan. 14, 2016. Attackers set off explosions at a Starbucks cafe in a bustling shopping area in Indonesia's capital and waged gunbattles with police Thursday, leaving bodies in the streets as office workers watched in terror from high-rise buildings. (AP Photo/Tatan Syuflana)
ASSOCIATED PRESS

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πολλαπλές εκρήξεις που σημειώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ινδονησίας, Τζακάρτα. Όπως μεταδίδει το BBC μετά τις εκρήξεις ακούστηκαν πυροβολισμοί. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε μερικές ώρες αργότερα το Ισλαμικό Κράτος και σύμφωνα με το Reuters στόχος του ήταν ξένοι υπήκοοι και υπηρεσίες ασφαλείας.

«Ο Ινδονήσιος μαχητής του Ισλαμικού Κράτους Μπαχρούν Ναΐμ, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται στη Συρία, το σχεδίαζε αυτό για κάποιο καιρό. Αυτός κρύβεται πίσω από την επίθεση», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Τζακάρτας Τίτο Καρνάβιαν.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι δράστες προσπάθησαν να μιμηθούν την μέθοδο των τζιχαντιστών κατά τις επιθέσεις τους στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου του 2015.

Αν και γίνεται λόγος για επτά νεκρούς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πέντε τρομοκράτες, πέντε αστυνομικοί και επτά πολίτες.

Οι εκρήξεις προκλήθηκαν από βόμβες, ανακοίνωσε τις πρώτες ώρες της επίθεσης η αστυνομία. Τέσσερις νεκροί κείτονται στο έδαφος, σε πολυσύχναστη οδική αρτηρία της Τζακάρτας όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις. «Τα θύματα είναι ένας αξιωματικός της αστυνομίας και τρεις πολίτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας Αντον Τσαρλιγιάν.

Οι εκρήξεις και η ανταλλαγή πυροβολισμών διήρκησε αρκετές ώρες με τις αρχές να ενημερώνουν λίγο πριν τις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας ότι οι επιθέσεις στη Τζακάρτα τερματίσθηκαν διευκρινίζοντας πως όλοι οι δράστες σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν.

Κατά τις επιθέσεις ένα αστυνομικό τμήμα που βρίσκεται κατά μήκος της οδικής αρτηρίας υπέστη ζημιές.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές αλλά και στο εμπορικό κέντρο Σαρινάχ, κοντά στο προεδρικό μέγαρο και στο κτήριο που στεγάζονται υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, Τζέρεμι Ντάγκλας, δήλωσε στο BBC ότι η έκρηξη σημειώθηκε περίπου 150 μέτρα από τον κτήριο που στεγάζεται ο Οργανισμός.

«Έτρεξαν μέσα στο κτήριο. Ακούσαμε και τρίτη έκρηξη. Ήμασταν στα γραφεία μας στον 10ο όροφο και τότε ακούσαμε και τέταρτη και πέμπτη και μια έκτη έκρηξη. Αυτή την ώρα υπάρχει ανταλλαγή πυρών» δήλωσε ο ίδιος.

Ένας δημοσιογράφος του Reuters μετέδωσε πως μια από τις εκρήξεις σημειώθηκε σε ένα κατάστημα καφέ Starbucks. Ο ίδιος είπε πως είδε αστυνομικούς να σημαδεύουν έναν άντρα στην ταράτσα του κτηρίου.

Λίγο αργότερα η αλυσίδα Starbucks ανακοίνωσε ότι όλα τα καφέ της στην Τζακάρτα θα παραμείνουν κλειστά «μέχρι νεωτέρας.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο δήλωσε ότι οι εκρήξεις που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων σήμερα, στο κέντρο της Τζακάρτας, ήταν «τρομοκρατικές ενέργειες».

«Η χώρα μας και ο λαός μας δεν πρέπει να φοβούνται, δεν θα ηττηθούμε από αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες», δήλωσε ο Ουιντόντο στο τηλεοπτικό δίκτυο Metro TV, προσθέτοντας ότι οι αρχές «καταδικάζουν την ενεργεία αυτή η οποία διατάραξε την ασφάλεια και σκόρπισε τον τρόμο στους πολίτες».

Από την αρχή υπήρχαν υποψίες ότι πρόκειται για επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους.

«Νωρίτερα είχαμε δεχθεί απειλή από το Ισλαμικό Κράτος ότι η Ινδονησία θα είναι στο στόχαστρό του», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας Αντον Τσαρλιγιάν και πρόσθεσε ότι στους νεκρούς συγκαταλέγονται τρεις αστυνομικοί και τρεις άμαχοι.

Παράλληλα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι πέντε μεταξύ των ένοπλων ισλαμιστών έπεσαν νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Μετά το πρώτο σοκ ακολούθησε συμπλοκή μεταξύ δραστών της επίθεσης και αστυνομικών σε κινηματογράφο που στεγάζεται στο ίδιο κτήριο με την καφετέρια της αλυσίδας Starbucks όπου σημειώθηκε νωρίτερα επίθεση.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη σημαντική τρομοκρατική επίθεση που δέχεται η Ινδονησία από το 2009 όταν τα ξενοδοχεία Marriot και Ritz έγιναν στόχοι βομβιστικών επιθέσεων.

Στη Χάγη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς καταδίκασε τις επιθέσεις στη Τζακάρτα, δηλώνοντας ότι ένας Ολλανδός έχει τραυματισθεί σοβαρά, ενώ οι ινδονησιακές αρχές κάνουν λόγο για έναν Ολλανδό πολίτη νεκρό.

«Από ό,τι γνωρίζουμε, ένας Ολλανδός έχει τραυματισθεί σοβαρά», αναφέρει ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.«Η ολλανδική πρεσβεία βρίσκεται σε επαφή με τις τοπικές αρχές για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν άλλοι Ολλανδοί θύματα».

Επίσης σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταξύ των θυμάτων είναι και ένας Καναδός πολίτης.

Συλλυπητήριο μήνυμα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Την απερίφραστη καταδίκη του εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών για τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα, σήμερα, στην καρδιά της Τζακάρτας.

«Εκφράζουμε» αναφέρει σχετική ανακοίνωση «τη θλίψη μας για το αποτρόπαιο αυτό γεγονός και τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ινδονησίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Δημοφιλή