Πέντε χάρτες για να κατανοήσετε την κατάσταση στη Συρία, πέντε χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου

Πέντε χάρτες για να κατανοήσετε την κατάσταση στη Συρία, πέντε χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου

Ήταν 15 Μαρτίου του 2011 όταν στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης, το καθεστώς της Δαμασκού που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 45 χρόνια διέλυσε μικρές διαδηλώσεις με βίαια τρόπο.

Μέσα σε πολύ λίγο χρόνο αυτή η εξέγερση στην οποία οι πολίτες ζητούσαν μεταρρυθμίσεις από τον Μπασάρ αλ Άσαντ μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο.

Σήμερα, 5 χρόνια μετά, οι διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται. Επικρατεί μια εύθραυστη εκεχειρία. Αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα σιγήσουν τα όπλα. Ούτε τι θα ακολουθήσει μετά.

Ο πόλεμος στη Συρία ανέδειξε την εξτρεμιστική δύναμη του Ισλαμικού Κράτους,την ανάδυση του χαλιφάτου του Αλ Μπαγκνταντί αλλά και πολλές άλλες κοινωνικές, πολιτικές αλλά και πολιτισμικές συγκυρίες εξάπλωσαν ένα κύμα τζιχαντιστικών προσδοκιών σε όλο τον κόσμο.

Δείτε τα 5 γραφικά για να κατανοήσετε την κατάσταση στη Συρία :

5 ans guerre syrie

Από την αρχή του πολέμου έχουν χάσει τη ζωή τους 271.138 άνθρωποι. Μέχρι στιγμής 4.815.868 πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Συρία. Οι περισσότεροι βρίσκονται στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία.

5 ans guerre syrie

Πόλεις όπου βρίσκονται υπό πολιορκία.

5 ans guerre syrie

Αυτό το γράφημα μας δείχνει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα παιδιά. Σύμφωνα με τη Unicef 8,4 εκατομμύρια παιδιών είναι επηρεασμένα από τον πόλεμο ενώ 3,7 εκατομμύρια έχουν γεννηθεί την τελευταία πενταετία.

5 ans guerre syrie

Ξένοι μαχητές στη Συρία και το Ιράκ.

5 ans guerre syrie

Ο αριθμός των προσφύγων στις γειτονικές χώρες.

*Το κείμενο αρχικά δημοσιεύτηκε στην Γαλλική έκδοση της Huffington Post.

Δημοφιλή