Οδηγός του ΟΑΣΑ ζήτησε από τυφλή κοπέλα να κατέβει από το λεωφορείο επειδή είχε μαζί το σκύλο-οδηγό της

Οδηγός του ΟΑΣΑ ζήτησε από τυφλή κοπέλα να κατέβει από το λεωφορείο επειδή είχε μαζί το σκύλο-οδηγό της
Facebook

Μια είδηση που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ώρες και έχει ήδη αρχίσει να γίνεται viral στο ελληνικό ίντερνετ αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την έλλειψη πολιτισμού, παιδείας και ανθρωπιάς από την οποία πάσχει η ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα όσον αφορά στους ανθρώπους με αναπηρία που -δυστυχώς για αυτούς- ζουν μέσα σε αυτήν.

Ένας οδηγός λεωφορείου, πιο συγκεκριμένα οδηγός της γραμμής 461 με κατεύθυνση από την οδό Παπανικολή προς το σταθμό μετρό Χαλανδρίου, απαίτησε από μια τυφλή κοπέλα να κατέβει από το λεωφορείο επειδή είχε μαζί της τον σκύλο-οδηγό της και, όπως ισχυρίστηκε ο οδηγός, ο σκύλος δεν φορούσε το απαιτούμενο φίμωτρο.

Για κακή του τύχη, ωστόσο, η συγκεκριμένη κοπέλα ήταν η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, η ιδρύτρια της σχολής σκύλων-οδηγών τυφλών «Λάρα», η οποία όχι μόνο δεν κατέβηκε από το λεωφορείο αλλά, όταν ο οδηγός αποφάσισε να πάει το όλο θέμα στα άκρα και να καλέσει την αστυνομία (!), η κ. Γκέρτσου αποφάσισε να φτάσει και η ίδια στα άκρα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. Και, φυσικά, ο νόμος αλλά και η κοινή λογική ήταν με το μέρος της. Αν και αντί για «φυσικά» θα έπρεπε να γράψουμε «ευτυχώς», καθώς απ' ότι φαίνεται ακόμα και τα πιο προφανή δικαιώματα, όπως αυτό ενός τυφλού ανθρώπου να μπορεί να επιβιβάζεται σε ένα ΜΜΜ συνοδεία του εκπαιδευμένου σκύλου-οδηγού του, δεν είναι και τόσο «προφανή» στην Ελλάδα.

Το καλύτερο από όλα; Όταν η κ. Γκέρτσου κέρδισε επάξια το δίκιο της, οι συνάδελφοι του οδηγού στον ΟΑΣΑ άρχισαν να την παίρνουν τηλέφωνο παρακαλώντας την να ξεχάσει το περιστατικό και να μην ζητήσει επιβολή διοικητικού προστίμου, επειδή ο οδηγός είναι πολύτεκνος. Γιατί, ως γνωστόν, το να έχεις παιδιά είναι πιο σημαντικό από το να μην έχεις την όρασή σου και να αντιμετωπίζεσαι ως πολίτης γ' κατηγορίας για αυτό.

Μπορείτε να διαβάσετε όλα όσα έζησε η κ. Γκέρτσου και η σκυλίτσα της, Μέη, το μεσημέρι της Δευτέρας (9/5) παρακάτω.

«Σήμερα ο τρομοκράτης (η Μέη), κατέληξε στο Α.Τ. Χαλανδρίου. Φανταστείτε να είστε καθόλα νόμιμοι, κόσμιοι κλπ ενώ σας παρεμποδίζουν την πρόσβαση καθημερινά (παράνομα παρκαρισμένα οχήματα, κακοτεχνίες κλπ) και να σας καλούν και την αστυνομία από πάνω. Επειδη λοιπόν, ο οδηγός λεωφορείου καλεσε την αστυνομία (κι οχι εγώ οπως επρεπε), εξαιτίας της Μέη και βρέθηκα ξαφνικά, υπαίτια λες και διέπραξα κανένα έγκλημα σε 4-5 αστυνομικούς που μπλόκαραν το λεωφορείο στη σταση, αποφάσισα για πρώτη φορά να κινηθώ νομικά: εναντίον του οδηγού του λεωφορείου που δε σέβεται τιποτα και πάσα υπευθύνου φορέα, δηλαδή του #οασά στον οποιο παρεπειπτοντως, ειχαμε απευθύνει επιστολή, ενα μήνα πριν.

Ειρωνία, χθες ανέβασα τη φωτογραφία του Ρίτσαρντ, εκπαιδευόμενου σκύλου - οδηγού της σχολής "Λάρα" να εντοπίζει μια στάση λεωφορείων... Πάμε λοιπόν στο τμήμα. Αφού δέχτηκα τηλεφωνα από συνδικαλιστές του ΟΑΣΑ, ο οποίοι κλαίγονταν πως ο οδηγός εχει παιδιά, αρχισε το τροπάρι η αξιωματικός υπηρεσίας πως ο οδηγός δεν άσκησε ρατσιστική επίθεση διοτι αναφέρθηκε στη Μέη κι οχι σε εμενα, λες κι εγω τον σκυλο - οδηγό τον εχω για πλάκα. Μετά, προσπαθούσε να μου επιχειρηματολογήσει, πως και η ίδια δέχεται ρατσισμό, λόγω επαγγέλματος. Της εξήγησα λοιπον πως το επάγγελμα της, ειναι επιλογή της. Η αναπηρία δεν ειναι επιλογή κανενός. Δεν δέχομαι ρατσισμό από αποψη γαμω το κερατό μου. Πως αν ηταν αλλος ανθρωπος με απωλεια ορασης θα ειχε βαλει τα κλάματα και θα ειχε φυγει κακείν κακώς από το λεωφορείο για να συνεχίσει με τα ποδια. Κι εγώ, ωφειλω να υπερασπίζομαι το δίκαιο για αυτούς που δεν μπορούν.

Μετά, ανέλαβε ο δοιηκητής ο οποιος μου είπε πως ο οδηγός, εμφάνισε μεταμέλεια και πρεπει να δινουμε βάση στο ανθρώπινο μέρος κλπ κλπ. Του απαντησα λοιπόν πως ο ανθρωπισμός θέλει αρχιδια κι οχι οταν φτάνουμε στην αστυνομία (που είχε ο ιδιος καλεσει) κι αποδυκνειται πως ο οδηγός εχει άδικο να μου το παίζει ανθρωπιστής. Εν ολίγοις, επιβλήθηκε στον οδηγό, δοιηκητικό πρόστιμο κι επεται συνέχεια διοτι η μυνηση για ρατσιστική συμπεριφορά, αφορά ποινικό αδίκημα αλλά για καποιο λογο δε συνδέεται με την άρνηση εισόδου σε εναν σκυλο - οδηγο-τυφλών...»