Ιστορικό ρεκόρ για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ: Ξεπέρασε τα 20 τρισ. δολάρια

Ιστορικό ρεκόρ για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ: Ξεπέρασε τα 20 τρισ. δολάρια
Money, finance, business concept background. USD dollar bills, skyscrapers.
Money, finance, business concept background. USD dollar bills, skyscrapers.
NiseriN via Getty Images

Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ έφτασε και ξεπέρασε τα 20 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία του την Παρασκευή, αφού ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε νομοσχέδιο και από τα δύο κόμματα, το οποίο αυξάνει προσωρινά το όριο του χρέους για τρεις μήνες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CBS News, ο Τραμπ υπέγραψε το νομοσχέδιο στο Καμπ Ντέιβιντ, αυξάνοντας το όριο του χρέους κατά περίπου 318 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Προηγουμένως, το χρέος βρισκόταν γύρω στα 19,84 τρισ. δολάρια.

Ο νόμος αυτός επέτρεψε στο υπουργείο Οικονομικών να αρχίσει να δανείζεται ξανά, μετά από μήνες χρήσης «εκτάκτων μέτρων». Σημειώνεται πως στα σχέδια δανεισμού περιλαμβάνονται περίπου 15 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση εκτάκτου ανάγκης για την ανακούφιση των πληγέντων από τον τυφώνα Χάρβεϊ.

Η αύξηση αυτή πήγε το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ στα 20,16 τρισ. δολάρια. Από την ανάληψη καθηκόντων του Τραμπ και μετά, το χρέος έχει αυξηθεί περίπου κατά 215 δισ. δολάρια.

Ο Τραμπ εξέπληξε πολλούς Ρεπουμπλικανούς όταν έκλεισε συμφωνία με τους επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία και τη Βουλή των αντιπροσώπων την Τετάρτη για τον συγκεκριμένο νόμο, που επέτρεψε την τρίμηνη αύξηση του ορίου δανεισμού με αντάλλαγμα ταχεία δράση όσον αφορά στην παροχή βοήθειας στις περιοχές που επλήγησαν από τον τυφώνα Χάρβεϊ, και βραχυπρόθεσμες δαπάνες. Οι Ρεπουμπλικανοί ήθελαν μεγαλύτερη χρονικά διάρκεια της αύξησης του ορίου.

Το υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να συνεχίσει να δανείζεται μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, οπότε και θα λήξει ο συγκεκριμένος νόμος. Τότε, το Κογκρέσο θα χρειαστεί να περάσει ξανά νομοθεσία για το όριο του χρέους και τις ομοσπονδιακές δαπάνες.

Δημοφιλή