ΙΣΟΤΗΤΑ

Και συνταγματική αναγνώριση του τρίτου φύλου στη Γερμανία

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 09.11.2017

Ανατροπές στα πιστοποιητικά γέννησης που θα ζητούν στο μέλλον οι Γερμανοί πολίτε...

Κατερίνα Πρίφτη

Για ποια ισότητα μιλάμε; Σε 217 χρόνια θα μειωθεί το χάσμα ανδρών-γυναικών στα εργασιακά (...και αν)

HuffingtonPost.com | Κατερίνα Πρίφτη | Δημοσιεύθηκε 02.11.2017

Σε πόσα χρόνια μια γυναίκα με τις ίδιες ικανότητες και εφόδια με έναν άνδρα θα έχε...

Χωρίς δικαιοσύνη δεν έχει μέλλον!

Ανθή Καλομοίρη | Δημοσιεύθηκε 30.10.2017
Ανθή Καλομοίρη

Προς το παρόν ιδού τα αποτελέσματα του "European Institute of Gender Equality" ( EIGE), που μας λένε ότι μετά από μια δεκαετία ο δείκτης ισότητας μεταξύ των δυο φύλων ανέβηκε μόνο 4 μονάδες και έφτασε το 66,2 στα 100! Στην πρώτη θέση διακρίνεται η Σουηδία με 82,6, ενώ ή Ελλάδα - λέει - "μετακόμισε" στην τελευταία θέση με 50 βαθμούς! Μεγάλο άλμα έκανε η Ιταλία που ανέβηκε 12,9 βαθμούς και έφτασε στην 14η θέση της κατάταξης. Τα καλά νέα είναι ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο τομέας "λήψης αποφάσεων" στον ιδιωτικό τομέα, ανέβηκε 10 μονάδες και έφτασε το 48,5 που είναι όμως και το χαμηλότερο σκορ σε σχέση με άλλους τομείς, όπως η υγεία, τα χρήματα, η γνώση και ο χρόνος.

Αυστρία: Eπιχειρηματίας πληρώνει τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε μουσουλμάνες επειδή φορούν μπούρκα

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 23.09.2017

Καμπάνια εναντίον των μουσουλμάνων φαίνεται πως έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση της Α...

Εργασία γυναικών: Γιατί έχει σημασία

Αντιγόνη Λυμπεράκη | Δημοσιεύθηκε 12.07.2017
Αντιγόνη Λυμπεράκη

Από τη σκοπιά της κοινωνίας, η εργασία των γυναικών συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην ευημερία, προσθέτει πλούτο και αξιοποιεί τις δεξαμενές ανθρώπινου κεφαλαίου. Προσφέρει μακροοικονομικά οφέλη (τόνωση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης) και ταυτόχρονα επενεργεί ανακουφιστικά σε διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η διανομή του εισοδήματος και η καταπολέμηση της φτώχειας. Η πρόσβαση των γυναικών στην αμειβόμενη εργασία εφοδιάζει τις ίδιες και τις οικογένειές τους με εισόδημα, και λειτουργεί σαν αποτελεσματική ασπίδα κατά της φτώχειας.

Ποιες πόλεις ανά τον κόσμο κρατούν τα σκήπτρα στο σεξ; (και τι συμβαίνει στην Αθήνα)

HuffPost Greece | Κατερίνα Πρίφτη | Δημοσιεύθηκε 02.06.2017

Οι πόλεις είναι πάνω από όλα οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές και όσο και αν η αρχιτεκ...

Ο σύζυγος του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου φωτογραφίζεται μαζί με τις συντρόφους των αρχηγών κρατών

HuffPost Greece | Κατερίνα Νανοπούλου | Δημοσιεύθηκε 27.05.2017

Δεν είναι και πολλές οι όμορφες στιγμές που μας προσφέρει ο Donald Trump, αλλά η συγκεκρ...

Προσκοπισμός: Ένας σύγχρονος Κώδικας Ζωής

Βάσω Κόλλια | Δημοσιεύθηκε 17.05.2017
Βάσω Κόλλια

Ο ελληνικός Προσκοπισμός από το 1910, ακολουθώντας ένα καταξιωμένο πλαίσιο προσωπικής ανάπτυξης των μελών του συνεχίζει να αποτελεί τη μεγαλύτερη κίνηση νεολαίας στη χώρα μας η οποία έχει το δικό της παρεμβατικό ρόλο στα κοινωνικά τεκταινόμενα. Ο ελληνικός Προσκοπισμός φέρει μια σημαντική ιστορία καθώς έχει διαδραματίσει και σημαντική εθνική δράση. Οι Έλληνες Πρόσκοποι ήταν αυτοί που παρέλαβαν την πόλη της Αλεξανδρούπολης στο τέλος των Βαλκανικών Πολέμων και ήταν αυτοί που την παρέδωσαν στον ελληνικό Στρατό ελεύθερη.

Γυναίκες στην πολιτική. Η περίπτωση της Ευρώπης

Νικολέττα Καρυτσιώτη | Δημοσιεύθηκε 15.05.2017
Νικολέττα Καρυτσιώτη

τα δικαιώματα των γυναικών δεν μπορούν να θεωρηθούν ως κάτι δεδομένο και αυτονόητο. Δόθηκαν αγώνες σε βάθος χρόνου για τη χειραφέτηση και το σεβασμό των γυναικών, ενώ διαμορφώθηκε το κοινωνικό κίνημα του φεμινισμού με στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων και την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών στην κοινωνία. Ακόμα και σήμερα, σε διάφορες χώρες, οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως κατώτερα όντα και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καν σε θέση να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Οι ανισότητες γυναικών και ανδρών στην Ευρώπη και η περίπτωση του Πολωνού Ευρωβουλευτή

Εύα Καϊλή | Δημοσιεύθηκε 08.03.2017
Εύα Καϊλή

Πρόσφατα είχαμε την περίπτωση του Πολωνού ευρωβουλευτή ο οποίος είπε ότι θεωρεί πως οι γυναίκες πρέπει να πληρώνονται λιγότερο καθώς είναι λιγότερο ικανές, λιγότερο έξυπνες και μικρόσωμες. Φυσικά καταδικάστηκε και απομονώθηκε από το σώμα και την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, δεν παύει όμως να αναδεικνύει τις συντηρητικές νοοτροπίες που ακόμα υπάρχουν και οφείλουμε ακριβώς γι' αυτό το λόγο να είμαστε σε εγρήγορση και να συνεχίσουμε να διεκδικούμε ίσες ευκαιρίες και να πολεμάμε κάθε διάκριση εις βάρος των γυναικών και όχι μόνο.

Ο Έλληνας δε θα γίνει φιλότιμος, παρά μόνο μέσα από την Ελληνίδα

Μάνος Χατζημαλωνάς | Δημοσιεύθηκε 08.03.2017
Μάνος Χατζημαλωνάς

Ως ακραίο, πλην υπαρκτό παράδειγμα ας συγκρίνουμε, έστω επιφανειακά για τις ανάγκες του παρόντος επιχειρήματος, την Αθήνα του Περικλή με την Αθήνα της σύγχρονης μεταπολιτευτικής κρίσης. Στην Αθήνα του Περικλή οι γυναίκες εν γένει απούσες στα κοινά, δεν είχαν σημαντικό μέρισμα στην πολιτική και πολιτιστική επιβεβαίωση της αξίας κάθε πολίτη. Και ίσως δεν χρειαζόταν ή αναζητούνταν η συμβολή τους καθώς μεσουρανούσαν τα ιδεώδη και οι διαδικασίες της Δημοκρατίας.

Οι γυναίκες ως Game Changers

Μαρίνα Κουταρέλλη | Δημοσιεύθηκε 08.03.2017
Μαρίνα Κουταρέλλη

Τι πρέπει να έχει υπόψη της μια γυναίκα που ξεκινά ένα νέο επαγγελματικό εγχείρημα; Νομίζω, πάνω απ' όλα την αξία της επικοινωνίας, και το γεγονός ότι, όσο κι αν επιστρατεύσει κανείς στρατηγικές μάρκετινγκ, κανένα προϊόν δεν θα πετύχει μακροχρόνια, αν δεν είναι καλό. Καμιά εικόνα και κανένας ambassador δεν θα σε κάνει να το επιλέξεις και πάλι. Ο κόσμος εμπιστεύεται τους ανθρώπους που δουλεύουν για ένα αυθεντικό, ποιοτικό προϊόν, παρά εκείνους που αρκούνται στο να δημιουργήσουν ένα ελκυστικό, αλλά «κενό» brand. Κι αυτό οι γυναίκες, ως καταναλώτριες και decision makers της καθημερινότητας, το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα.

8 Μαρτίου: Μια ακόμη παγκόσμια μέρα

Βάσω Κόλλια | Δημοσιεύθηκε 08.03.2017
Βάσω Κόλλια

Ουσιαστικά έχουμε τέσσερεις συστάδες μεταβλητών: οικονομική ανισότητα, μόρφωση, υγεία, πολιτική εξουσία.Οι Ελληνίδες δεν υστερούν ούτε στην υγεία, ούτε στη μόρφωση. Υστερούν στην πολιτική και στην οικονομική  ισχύ. Και για να γίνω  λίγο πιο προκλητική, το πολιτικό μας σύστημα  είναι τόσο καλό και ανοιχτό απέναντι στις γυναίκες όσο και οι επιχειρήσεις μας. Όσον αφορά το εισοδηματικό χάσμα ανδρών και γυναικών η Ισπανία έχει ένα χάσμα 50%, εάν μιλάμε με όρους κατά κεφαλή εισοδήματος. Η Πορτογαλία έχει γύρω στο 30%. Η Ολλανδία γύρω στο 20%. Η Ελλάδα 100% και η Τουρκία άνω του 250%.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Τι είχαμε, τι χάσαμε και γιατί είναι σημαντικό;

Αντιγόνη Λυμπεράκη | Δημοσιεύθηκε 08.03.2017
Αντιγόνη Λυμπεράκη

Σημειώθηκαν απώλειες στην κρίση. Όμως, ας μην εξιδανικεύουμε την προηγούμενη κατάσταση. Και προηγουμένως είχαμε χάσει πολλές ευκαιρίες, επειδή συνεχίζαμε να θεωρούμε την εργασία των γυναικών «επικουρική» και «δευτερεύουσας σημασίας», και επειδή οι «κανονικοί εργαζόμενοι» ήταν οι άνδρες πλήρους απασχόλησης. Αντί να αυξήσουμε τις υποδομές φροντίδας που υποστηρίζουν τους εργαζόμενους γονείς, συνεχίσαμε να φορτώνουμε τη φροντίδα της οικογένειας στις γυναίκες, με άδειες και μειωμένα ωράρια και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Και αυτό το βάρος μεταφραζόταν παγίως σε διακοπτόμενες καριέρες, χαμηλότερες αποδοχές και προαγωγές μετ' εμποδίων (εμπεδώνοντας τον επικουρικό ρόλο των γυναικών στο οικογενειακό εισόδημα).

Καλοσύνη: Το νέο σέξι

Emilia Clarke | Δημοσιεύθηκε 08.03.2017
Emilia Clarke

Πιστεύω πως όλοι έχουμε την ευκαιρία να ορθώσουμε το ανάστημά μας στην καθημερινότητά μας υπέρ των γυναικών. Πιστεύω πως όλοι έχουμε τη δύναμη να αντικαταστήσουμε το μίσος με τη δικαιοσύνη, την ειλικρίνεια και την καλοσύνη. Πιστεύω πως μπορούμε να ξεκινήσουμε με την καλοσύνη. Καλοσύνη. Ξέρω, δεν είναι καθόλου cool λέξη, ε; Τα αποτελέσματά της όμως είναι cool. Είναι άμεσα και πραγματικά. Μια πράξη καλοσύνης μπορεί να κάνει τη μέρα σου από ανεκτή σε ευχάριστη, στη στιγμή. Γιατί με το να δείχνεις καλοσύνη σε κάποιον, του δείχνεις και ότι τον βλέπεις και τον ακούς, και ότι έχει αξία. Και αυτό είναι σέξι.

Θάνος Καμπύλης

Η Άννα Παντελιά πιστεύει πως η ενασχόληση των media με τις γυναίκες έχει γίνει μόδα

HuffingtonPost.com | Θάνος Καμπύλης | Δημοσιεύθηκε 08.03.2017

Η HuffPost Greece επιλέγει την ηθοποιό και σεναριογράφο Δήμητρα Παπαδοπούλου, τη δημοσιο...

Bullying και διακρίσεις στο χώρο της υγείας

Γρηγόρης Μακρής | Δημοσιεύθηκε 26.02.2017
Γρηγόρης Μακρής

Αξιοσημείωτη ήταν και η συχνότητα των αναφερόμενων περιστατικών λεκτικής βίας, εκφοβισμού και σεξουαλικής παρενόχλησης που κορυφώνονται κατά τη διάρκεια της ειδικότητας, φθάνοντας τα ποσοστά του 50%, 38% και 20% αντίστοιχα. Ο εκφοβισμός και η λεκτική βία είναι κατά κύριο λόγο εντονότερα κατά των ανδρών. Από την άλλη, οι γυναίκες γιατροί αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνο σεξουαλικής παρενόχλησης σε σύγκριση με του άνδρες συνεργάτες τους. Μάλιστα αυτού του είδους οι συμπεριφορές βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην έλλειψη υποστηρικτικών για τα θύματα μηχανισμών στους εκάστοτε φορείς.

Τι δουλειά έχουν οι γυναίκες στις επιστήμες; (Μέρος Β΄)

Γιώργος Θεοχάρης | Δημοσιεύθηκε 22.02.2017
Γιώργος Θεοχάρης

Οι γυναίκες (στις επιστήμες και στην κοινωνία γενικότερα) πρέπει ανά πάσα στιγμή να αποδεικνύουν ότι είναι «αντράκια». Αυτή η πρακτική δεν έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα επιτυχημένη. Είτε «αντράκια» είτε «γυναικούλες», εξακολουθούν να πέφτουν θύματα σεξισμού, υποτίμησης, διακρίσεων, λαθροχειριών, παρενοχλήσεων· εξακολουθούν να συναντούν δυσκολίες που τις εμποδίζουν να κάνουν αυτό που μπορούν. Και τι μπορούν να κάνουν; Προφανής η απάντηση, αλλά ας την δώσω καλού-κακού: τα πάντα! Δεν θα ισχυριστώ ότι δεν έχουν υπάρξει και άντρες που έχουν υποστεί παρόμοιες ταλαιπωρίες (με την εξαίρεση του σεξισμού). Έχουν υπάρξει, υπάρχουν και θα υπάρξουν κι άλλοι στο μέλλον.

Τι δουλειά έχουν οι γυναίκες στις επιστήμες; (Μέρος Α΄)

Γιώργος Θεοχάρης | Δημοσιεύθηκε 15.02.2017
Γιώργος Θεοχάρης

Μέχρι και τον 18ο αιώνα, (επισήμως) καμία. Από τον 19ο άρχισαν δειλά-δειλά να ασχολούνται δημοσίως, αλλά συναντούσαν μεγάλη αντίσταση μέσα στους ανδροκρατούμενους τομείς της γνώσης. Οι άντρες (γονείς, εκπαιδευτικοί, προϊστάμενοι) δεν έδειχναν καθόλου διατεθειμένοι να τους κάνουν χώρο· μάλλον το αντίθετο: τις απέτρεπαν, τις εμπόδιζαν, τις απέκλειαν· έκλεβαν τις ιδέες τους, τις ταπείνωναν με υποδεέστερες δουλειές, τις αγνοούσαν. Μια γυναίκα έπρεπε πρώτα να ξεπεράσει τον σκόπελο του (συνήθως αντιδραστικού) πατέρα-αφέντη. Στη συνέχεια, να σπουδάσει - περίπου στα κρυφά. Και στο τέλος να βρει μια ταπεινή δουλειά, σαν να της έκαναν και χάρη από πάνω που την εκμεταλλεύονταν.

Δεκάδες γυμνόστηθες γυναίκες στους δρόμους της Αργεντινής

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 08.02.2017

Δεκάδες γυναίκες στην Αργεντινή βγήκαν γυμνόστηθες στους δρόμους για να διαμαρτυ...

Έχετε περισσότερα κοινά από όσα νομίζετε με τους μουσουλμάνους, τους bisexual και τους πλούσιους

HuffPost Greece | Κατερίνα Νανοπούλου | Δημοσιεύθηκε 01.02.2017

Σε μία περίοδο που οι άνθρωποι διχάζονται και διαχωρίζονται ανάλογα με την φυλή, τ...

Αρτέμη, έκαστος εφ' ω ετάχθη

Βαγγέλης Αυγουλάς | Δημοσιεύθηκε 24.01.2017
Βαγγέλης Αυγουλάς

Λοιπόν κύριε Σώρρα: Είμαι 28 ετών δικηγόρος, εκλεγμένος για δεύτερη θητεία δημοτικός σύμβουλος, τέως Αντιδήμαρχος, πρώην επιστημονικός συνεργάτης υπουργού, μαχητής του αναπηρικού κινήματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχω φιλοδοξίες και προθέσεις. Επιδιώκω την ανατροπή του ισχύοντος κοινωνικοπολιτικού status quo και απειλώ το κατεστημένο στο ποσοστό που έχει σαπίσει γιατί ως τυφλός εκ γενετής που βίωσα τον ρατσισμό στην αντιμετώπισή μου, τον παλεύω και τον νικάω, θέλω να αλλάξουν τα πράγματα για τους τυφλούς και γενικά τους ανάπηρους... Ποιος θα με εμποδίσει; Εσείς;

Βία κατά των Γυναικών: Ένα πρόβλημα, πολλές όψεις

Βάσω Κόλλια | Δημοσιεύθηκε 22.11.2016
Βάσω Κόλλια

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ετήσιο κόστος της βίας κατά των γυναικών λόγω φύλου, εκτιμάται σε 228 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2012. Δηλαδή το 1,8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της ΕΕ! Από το κόστος αυτό, τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως δαπανώνται σε δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες και 24 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν απολεσθείσα οικονομική παραγωγή. Η πρόληψη της βίας κατά των γυναικών είναι κρίσιμη. Η βία κατά των γυναικών είναι βαθιά ριζωμένη σε αρνητικά στερεότυπα για τα φύλα. Πρώτος στόχος όλων μας πρέπει να είναι η συστηματική αποδόμηση των στερεοτύπων που «διδάσκουν» την ταπείνωση της γυναίκας ως «φυσικό» καθήκον του φύλου της.

Η ακμάζουσα πόλη της Κίνας όπου όλοι οι κάτοικοι ζουν σε βίλες και μετακινούνται με ταξί-ελικόπτερα

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 19.11.2016

Μυστήριο καλύπτει την Huaxi, μία από τις πλουσιότερες πόλεις της Κίνας που αποτελεί ...

Γιατί η Emma Watson αφήνει βιβλία με χειρόγραφα σημειώματα στο μετρό του Λονδίνου;

HuffPost Greece | Κατερίνα Νανοπούλου | Δημοσιεύθηκε 03.11.2016
Διαβάστε Περισσότερα: ΓΥΝΑΙΚΑ, Culture, Emma Watson, βιβλία, ισότητα, Νέα

Η Emma Watson έχει μια μικρή έκπληξη για όσους κάνουν τις μετακινήσεις τους με το μετρό ...