Η Ανάδυση της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στον επαγγελματικό κόσμο
shapecharge via Getty Images

Ο όρος «επιχειρηματικότητα» χρονολογείται πίσω στο 1732. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε από τον Ιρλανδό οικονομολόγο Ρίτσαρντ Καντιγιόν, αναφερόμενους σε ιδιώτες, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να διεξάγουν οποιασδήποτε μορφής κερδοσκοπία, συμπεριλαμβανομένου και του χρηματοοικονομικού κινδύνου μιας νέας επιχείρησης. Ο ρόλος του επιχειρηματία από την άλλη, το «επιχειρείν», μπορεί να αποδοθεί ως ανάληψη ή ξεκίνημα κάποιου πράγματος και προέρχεται από τη γαλλική λέξη «entreprendre», που σημαίνει «αναλαμβάνω». (Stokes, Wilson, & Mador, 2010). Συνεπώς, η έννοια της επιχειρηματικότητας σχετίζεται με τις δεξιότητες και τις συμπεριφορές από την σύλληψη της ιδέας μέχρι και την οργάνωση και τη διοίκηση μιας δραστηριότητας.

Στην σημερινή εποχή, η παρουσία των γυναικών στον επιχειρηματικό κόσμο ολοένα και αυξάνεται, αναλαμβάνοντας υψηλές διευθυντικές θέσεις, θέσεις διευθυνουσών συμβούλων, προέδρων, καθώς επίσης πολλές είναι εκείνες που επιδιώκουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση. Παρά την εμφανή πρόοδο τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες.

Προκειμένου να φτάσουμε όμως στη γυναίκα του «σήμερα» αξίζει να αναφερθούμε στη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε ανά τα έτη.

Η θέση της γυναίκας, σε κάθε κοινωνία διαπιστώνεται από τη θέση της στο δίκαιο, τη συµµετοχή που έχει στην πολιτική, τη συµµετοχή της στην παραγωγή και το ρόλο που διαδραματίζει στην οικογένεια. Το έτος 1952, λαμβάνει χώρα ένα μέγιστης σημασίας γεγονός για την ελληνική κοινωνία, κατοχυρώνεται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τις γυναίκες. Οι Ελληνίδες εισέρχονται, με καθυστέρηση συγκριτικά με τον ανδρικό πληθυσμό ή τις γυναίκες άλλων χωρών , στην πολιτική ζωή. Βέβαια, ένα αξιοσημείωτο μειονέκτημα είναι ότι η απονομή των δικαιωμάτων, το δικαίωμα της καθολικής ψήφου δεν αποτυπώθηκε στο Σύνταγμα του 1952 αλλά στο σύνταγμα του 1975, κίνηση η οποία δεν ενθάρρυνε στο έπακρον την γυναικεία πλευρά για πολιτική συμμετοχή. Από τα τέλη του 19ου αιώνα αρχίζουν πλέον οι γυναίκες να καταλαμβάνουν θέσεις στο δημόσιο, αλλά και στα κυβερνητικά αξιώματα.

Η γυναίκα του σήμερα

Φτάνοντας στις μέρες μας, οι σημερινές γυναίκες έχουν ίσα πολιτικά δικαιώματα με τους άνδρες και ίσα δικαιώματα στην μόρφωση. Παράλληλα, είναι απόλυτα ικανές να αναλάβουν τόσο διευθυντικές – και γενικότερα υψηλές – θέσεις, όσο και να «χτίσουν» την δική τους επιχείρηση. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, πολλές κυβερνήσεις και παγκόσμιοι οργανισμοί προωθούν την γυναικεία επιχειρηματικότητα, καθώς αντιλαμβάνονται τα οφέλη στην παγκόσμια οικονομία. Η Αμερικανίδα συγγραφέας Wendy Diamond ήταν εκείνη που εμπνεύστηκε την Ημέρα της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, με τη συμβολή του ΟΗΕ και άλλων πολυεθνικών εταιρειών καθιερώθηκε στις 19 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το Fortune Greece, μερικές από τις πιο ισχυρές γυναίκες στις επιχειρήσεις για το 2023 είναι:

η Μαρία Σκλαβενίτου, πρόεδρος της Σκλαβενίτης Α.Ε.,

η Έφη Κουτσουρέλη, αντιπρόεδρος της Quest Holdings,

η Ιουλία Τσέτη, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ),

η Ασημίνα Τζήκα, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Elvial,

η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση.

Ακόμη με βάση έρευνα της EUROSTAT, καθ′ όλη τη διάρκεια της περιόδου 2012-2020, το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται ως επαγγελματίες στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος κυμαινόταν με μικρές αυξήσεις και μειώσεις, μέχρι να κορυφωθεί το 2019, το πρώτο έτος που το ποσοστό ξεπέρασε αυτό των ανδρών (50,7% έναντι 49,3%).

.
.
.

Είναι γεγονός πως η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις, αλλά παρουσιάζει επίσης σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη και επιτυχία. Η διαμόρφωση ενός ισότιμου περιβάλλοντος είναι ύψιστης σημασίας για την οικονομική και κοινωνική ευημερία της χώρας. Με τη σωστή υποστήριξη και τις κατάλληλες πολιτικές, οι γυναίκες μπορούν να επιτύχουν αναμφισβήτητα στον επιχειρηματικό χώρο. Το σίγουρο όμως είναι πως η επιχειρηματικότητα είναι ένας τομέας που δεν ξεχωρίζει χαρακτηριστικά όπως το φύλο. Απαιτεί πολλά άλλα διαφορετικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες που η σημερινή γυναίκα κατέχει και μπορεί να προοδεύσει τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Δημοφιλή