μνημονίο

Γραφείο Προϋπολογισμού: Ανάπτυξη μόνο με Μνημόνιο. Πρέπει να πετύχει

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 21.07.2016

«Το τρίτο μνημόνιο πρέπει να πετύχει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να επιστρέψουμ...

Από λάθος σε λάθος, ανακαλύπτει κανείς ολόκληρη την αλήθεια

Χρύσανθος Στεφανόπουλος | Δημοσιεύθηκε 13.07.2017
Χρύσανθος Στεφανόπουλος

Η περιπέτεια της 6μηνης διαπραγμάτευσης του 2015 και του δημοψηφίσματος στοίχισε στη χώρα μας πολλά δισ. ευρώ και οδήγησε την οικονομία τουλάχιστον 2-3 χρόνια πίσω, καθιστώντας τα μέτρα που έπρεπε να παρθούν πολύ σκληρότερα του αναμενομένου. Κόστισε, μεταξύ άλλων, 7 μονάδες ανάπτυξης του ΑΕΠ που χάθηκε (βάσει των προβλέψεων της Κομισιόν), 6 δισ. περικοπών συντάξεων και νέων εισφορών/φόρων, 99 χρόνια εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, 86 δισ. νέου δανειακού προγράμματος στήριξης της χώρας, 45 δισ. επιπλέον εκροής καταθέσεων, 18 δισ. ζημιάς για το Δημόσιο από την μείωση της αξίας των ελληνικών τραπεζών μετά τα capital controls, κ.α.

Δογματισμός, πολιτικό κιτς και οι προκλήσεις της επόμενης μέρας

Σεραφείμ Σεφεριάδης | Δημοσιεύθηκε 12.07.2017
Σεραφείμ Σεφεριάδης

Οι άνθρωποι αυτοί διατείνονται καθημερινά ότι είναι αριστεροί (συχνά-πυκνά πλέον προκαλώντας πικρό γέλωτα) όμως δεν υποπτεύονται ότι, ακόμα κι αν κάποτε υπήρξαν, αριστεροί πλέον δεν είναι. Ακριβώς λόγω του ανομολόγητου δογματισμού τους δεν μπορούν φυσικά και να σκεφτούν κάτι πέρα από το μικρόκοσμο του λεγόμενου «αριστερού Ευρωπαϊσμού» -ρεύματος που, όπως και η κλασική Σοσιαλδημοκρατία των τελευταίων δυο δεκαετιών, μέρα με τη μέρα γίνεται συνώνυμο, αν όχι ταυτόσημο με το εγχείρημα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού της καταστροφής. Την πορεία αυτή δεν την επιλέγουν βέβαια, ούτε και τους ευχαριστεί. Όμως τους είναι εντελώς αδύνατο να της αντιταχθούν διότι, πολύ απλά, δεν έχουν τα απαραίτητα πολιτικά εργαλεία.

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Πορτογαλίας και Γερμανίας για τις δηλώσεις Σόιμπλε περί νέου Μνημονίου

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 08.07.2016

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πορτογαλίας κάλεσε σήμερα τον πρέσβη της Γερμανίας κ...

Ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα: Οι κίνδυνοι μιας νέας αποτυχίας δεν εξαλείφθηκαν

Πάνος Καζάκος | Δημοσιεύθηκε 07.07.2017
Πάνος Καζάκος

Παρά τη δέσμευση του πυρήνα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής και παρά το γεγονός ότι συγκλίνουν προς αυτή τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης (και κυρίως τα δύο μεγαλύτερα), αφού δεν προτείνουν την καταγγελία του, αλλά την καλύτερη εφαρμογή του, ενώ η κοινή γνώμη εξακολουθεί να στηρίζει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, η πορεία της χώρας δεν είναι διασφαλισμένη. Δε συμμερίζομαι την ανεπιφύλακτη προσδοκία ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι.

Public Issue: Υπέρ της απλής αναλογικής το 58% - Αντίθετο στο Μνημόνιο το 85%

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 26.06.2016

Υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής τάσσεται η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τ...

Το αδιέξοδο της 15ης Ιουνίου

Κατερίνα Διαμαντοπούλου | Δημοσιεύθηκε 16.06.2017
Κατερίνα Διαμαντοπούλου

Στήνεται - συνεπώς- μία διαδήλωση clopy right των Αγανακτισμένων του Συντάγματος που όμως στερείται νομιμοποίησης, ουσιαστικών πολιτικών αιτημάτων και ριζών στην κοινωνία των πολιτών. Το στρατηγικό πολιτικό αδιέξοδο της αντιπολίτευσης είναι εκκωφαντικά παρόν. Ενώ δε θα έπρεπε. Η ΝΔ -με αντιπροέδρους το νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά- και κόμματα της αενάως ανασυγκροτούμενης Κεντροαριστεράς είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: ενός ιδιότυπου ελληνικού πολιτικού καθεστωτισμού. Αντιλαμβάνονται εαυτούς ως ισόβιους διαχειριστές της εξουσίας και προνομιακούς εκτελεστές των εντολών του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου.

Στον Εσπερινό του Αγίου Μνημονίου, στην σύναξη των #παραιτηθείτε

Σωτήρης Μητραλέξης | Δημοσιεύθηκε 13.06.2017
Σωτήρης Μητραλέξης

«Λέμε ΌΧΙ στον άκρατο ΛΑΪΚΙΣΜΟ»--δηλαδή, όλο αυτό των #παραιτηθείτε, με τα ΚΕΦΑΛΑΙΑ και τα συνθήματα «Ζητάμε ΑΛΛΑΓΗ πολιτικής ΤΩΡΑ», «δεν θα αφήσουν έτσι εύκολα τις ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΟΥΣ τις οποίες άλλωστε τόσο πολύ αγαπούν» και την δήθεν εκπροσώπηση όλου του λαού («ας μάθουν επιτέλους ότι Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ»), τι ακριβώς είναι; Ἐνα από τα διδάγματα της κρίσης είναι πως όσο πιο λαϊκιστής είσαι, τόσο περισσότερο φωνάζεις εναντίον του λαϊκισμού. Οπότε, εκτός από την κατ΄ ουσίαν σθεναρή υποστήριξη της κυβέρνησης δια της ριζοσπαστικής ιλαροτραγικότητας των εναλλακτικών, τι άλλο μας διδάσκει το #παραιτηθείτε;

Μοσκοβισί: Κάντε τις μεταρρυθμίσεις και δεν θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 11.06.2016

Μήνυμα στην Αθήνα στέλνει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, για τ...

Αλέξανδρος Κλώσσας

Αναμένοντας «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της δόσης στο Euro Working Group

HuffingtonPost.com | Αλέξανδρος Κλώσσας | Δημοσιεύθηκε 09.06.2016

Το σήμα που θα δώσει το σημερινό Euro Working Group στα κοινοβούλια των πέντε κρατών μελών,...

Άσε τη γραβάτα στο συρτάρι Αλέξη

Χρύσανθος Στεφανόπουλος | Δημοσιεύθηκε 27.05.2017
Χρύσανθος Στεφανόπουλος

Πριν μερικές εβδομάδες, ο Πάνος Καμμένος δώρισε δύο γραβάτες στον Αλέξη Τσίπρα, για να τις φορέσει στις 24 Μαΐου, όταν το Eurogroup θα διευθετούσε οριστικά το ελληνικό χρέος (σύμφωνα με την γνωστή υπόσχεσή του ότι θα φορέσει γραβάτα). Αν η συμφωνία για το χρέος είναι τόσο καλή όσο υποστηρίζει η κυβέρνηση, θα πρέπει κανονικά στην επόμενη δημόσια εμφάνισή του να εμφανιστεί με γραβάτα. Λέτε να την φορέσει τελικά; Καλύτερα να μην στοιχηματίσουμε υπέρ της γραβάτας. Μάλλον τη βλέπω να καταχωνιάζεται βαθιά στο συρτάρι, κάτω από τα μεταξωτά μαντηλάκια για το πέτο.

FYI: «Συμπληρωμένο» όχι «συμπληρωματικό» μνημόνιο διευκρινίζει η Κομισιόν για την ανακοίνωσή της

HuffPost Greece | Αγγελική Κουγιάννου | Δημοσιεύθηκε 25.05.2016

Χαμένα στη μετάφραση βρέθηκαν πολλά ελληνικά ΜΜΕ για την ανακοίνωση της Κομισιόν ...

Δεν «βλέπει» 4ο Μνημόνιο για την Ελλάδα ο Σόιμπλε

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 25.05.2016

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μίλησε στους δημοσιογράφους...

Μετασχηματισμοί του κράτους και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Διδάγματα της οικονομικής κρίσης: Η ελληνική περίπτωση

Ευάγγελος Βενιζέλος | Δημοσιεύθηκε 24.05.2017
Ευάγγελος Βενιζέλος

Υπό το πρίσμα άλλωστε των εξελίξεων του 2015, όλα τα θέματα φωτίζονται πολύ καλύτερα - αλλά με τον χειρότερο δυστυχώς τρόπο. Η οικονομική κρίση δεν είναι όμως μόνο ελληνική. Το ελληνικό παράδειγμα είναι το μεν πιο χαρακτηριστικό, αλλά η κρίση είναι ευρωπαϊκή και έχει επηρεάσει έντονα τόσο το κράτος (άρα κάθε κράτος - μέλος της Ε.Ε) όσο και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ως σχέδιο εν εξελίξει. Στην ανά χείρας μελέτη προσπάθησα να συνδυάσω τα πάγια επιστημονικά μου ενδιαφέροντα με νέες θεωρητικές προκλήσεις και δύσκολες πολιτικές εμπειρίες, προκειμένου να διατυπώσω την άποψή μου για τον σκληρό πυρήνα των επιπτώσεων της κρίσης: όσα αφορούν την ίδια την κυριαρχία των κρατών - μελών, αλλά και τη φύση και την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως θεσμικής, πολιτικής και οικονομικής οντότητας.

Είναι η πολιτική, ηλίθιε!

Ιάκωβος-Αντώνιος Αρμάος | Δημοσιεύθηκε 21.05.2017
Ιάκωβος-Αντώνιος Αρμάος

Το τελευταίο μέρος του νομοθετικού δράματος για την αξιολόγηση περιέχει 7.500 σελίδες! Επαναλαμβάνω, 7.500 σελίδες. Ναι, 7.500 σελίδες. Και δεν είναι καν ο κ. Χρυσοχοΐδης στη σημερινή Βουλή ώστε να απενοχοποιήσει το γεγονός ότι δεν θα τις διάβαζε ποτέ, αλλά θα τις υπερψήφιζε σίγουρα. Και με αμφιλεγόμενη κατ' εμέ τροπολογία σχετικά με τον περιβόητο «κόφτη», τον Αυτόματο Μηχανισμό Δημοσιονομικής Προσαρμογής Προϋπολογισμού. Και χωρίς καν να γνωρίζουμε εάν και πώς θα συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πρόγραμμα. Και χωρίς να ξέρουμε εάν συμφωνεί η παλιά Τρόικα, μετά Κουαρτέτο ή αλλιώς και Θεσμοί. Και χωρίς να γνωρίζουμε σε τι ακριβώς θα συμφωνήσουν στις 24 Μαΐου 2016 στο ήδη γνωστό ως Eurogroup του Αυτοεξαγνισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Βαρουφάκης – Θεοχαράκης απαντούν σε Στουρνάρα: Οι δηλώσεις του προκάλεσαν το bank run

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 20.05.2016

Σκληρή απάντηση στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, τον οποί...

Κυπριακές εκογές: Η πρόσφατη αλλαγή του εκλογικού νόμου και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Κώστας Τυρογιάννης | Δημοσιεύθηκε 20.05.2017
Κώστας Τυρογιάννης

Τρία χρόνια μετά την υπογραφή του Μνημονίου, η έξοδος της Κύπρου από αυτό είναι γεγονός, χάρη στις σκληρές προσπάθειες του Κυπριακού λαού, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει και την αυτόματη έξοδο από την κρίση. Τα κόμματα έχουν μπει στον πειρασμό να προβλέψουν από τώρα το πώς θα γίνει το μοίρασμα της πίτας από την μελλοντική ανάπτυξη, που όμως θα έρθει με ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια.

Γεννηματά: Ο Τσίπρας έχει παραδοθεί άνευ όρων στο Σόιμπλε

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 18.05.2016

Με δύο συνεντεύξεις της χθες το βράδυ στο Mega και σήμερα το πρωί στο ΒΗΜΑ FM η Φώφη Γε...

Τεράστιο το κόστος του αριστερού λαϊκισμού

Γιώργος Κύρτσος | Δημοσιεύθηκε 11.05.2017
Γιώργος Κύρτσος

Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του κυριάρχησαν πολιτικά υποσχόμενοι τη ματαίωση μέτρων 1,2 δισ. ευρώ για να βγάλουν στη συνέχεια στον ελληνικό λαό, έναν λογαριασμό ύψους 12 δισ. ευρώ. Αυτό τα λέει όλα για το κόστος του αριστερού λαϊκισμού. Το ερώτημα είναι αν το πάθημα έγινε μάθημα για τους πολίτες που εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συμμάχους του και το ίδιο το πολιτικό σύστημα.

Συμβιβαστική πρόταση φαίνεται να φέρνει η Κομισιόν εν όψει Eurogroup και μοιάζει πολύ με νέο...μνημόνιο

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 08.05.2016

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια εν όψει του Εurogroup της Δευτέρας που όπως οι περισσότ...

Έξι χρόνια από την ημέρα που κάηκε η Marfin: Η μαύρη επέτειος της δολοφονίας τριών ανθρώπων και ενός αγέννητου βρέφους

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 05.05.2016

Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, Επαμεινώνδας Τσακάλης, 36 ετών, Αγγελική Παπαθανασοπούλο...

Διαπραγμάτευση με τους δανειστές: Τα 3 σημαντικά λάθη που επαναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση και τα 3 λάθη που επιτέλους διόρθωσε

Γιάννης Δημαράκης | Δημοσιεύθηκε 05.05.2017
Γιάννης Δημαράκης

Eίναι δυσάρεστα εντυπωσιακή η επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης στην πολιτική, έναντι της τεχνικής διαπραγμάτευσης. Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2011, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκδίωξε τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα για να πετύχει πολιτική λύση. Λίγες ημέρες αργότερα επέστρεψε από τις Βρυξέλλες με το «χαράτσι της ΔΕΗ» υπό μάλης. Ο Βαρουφάκης, προσπάθησε να λύσει όλο το πρόβλημα στο πλαίσιο του Eurogroup, ενός κατ' εξοχήν πολιτικού οργάνου. Τον περασμένο Ιούνιο, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να λύσει το πρόβλημα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την επιτομή του πολιτικού πεδίου. Τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής είναι γνωστά. Το Βατερλώ των Wikileaks, όχι μόνο απέτυχε να μεταθέσει τη συζήτηση από το τεχνικό στο πολιτικό πεδίο, αλλά τελικά σκλήρυνε τη στάση των δανειστών.

Έρευνα: Τα μνημονιακά δάνεια έσωσαν τις ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι την Ελλάδα

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 04.05.2016

Κάτω από το 5% των δανείων, ύψους 220 δισ. ευρώ, που δόθηκαν για τη σωτηρία της Ελλάδας...

Εθνική συναίνεση & πολιτική συνεννόηση: O μονόδρομος για την επιστροφή

Παναγιώτης Ι. Ξυδώνας | Δημοσιεύθηκε 03.05.2017
Παναγιώτης Ι. Ξυδώνας

Μετά από έξι χρόνια οξύτατης αντιμνημονιακής πόλωσης, αυτή η διακομματική συναίνεση στην ψήφιση του τρίτου μνημονίου συνιστά πια ένα καίριο κεκτημένο. Και τούτο διότι αν πρώτο μνημόνιο ψηφίστηκε από ένα κόμμα και το δεύτερο από δύο, το τρίτο μνημόνιο ψηφίστηκε από πέντε κόμματα. Άρα, αποτυπώνεται μια πορεία πολιτικής ωρίμανσης των κομματικών δυνάμεων που υποστηρίζουν την ανάγκη συμμετοχής της χώρας μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με τους στόχους αυτούς να στηρίζονται πια από μια ευρεία πλειοψηφία της κοινωνίας. Επιπλέον, παρά το γεγονός, ότι εξ' ορισμού, στην όποια κυβέρνηση ανήκει η κύρια ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις και την υλοποίηση των συμφωνημένων, η όποια αντιπολίτευση επίσης φέρει μερίδια ευθύνης στη διασφάλιση της κανονικότητας.

Πολιτικοί ελιγμοί αντί οικονομικής πολιτικής

Γιώργος Κύρτσος | Δημοσιεύθηκε 28.04.2017
Γιώργος Κύρτσος

Δεν έχουμε πλέον να κάνουμε με ένα εμπροσθοβαρές μνημόνιο που θα οδηγούσε στην ανάκαμψη και στη συνέχεια την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά με ένα λάθος μείγμα οικονομικών μέτρων με τα οποία αντί να καλυφθεί η απόσταση που χάθηκε το 2015 θα προκληθούν νέες δυσκολίες. Στη συνέχεια θα έχουμε προγραμματισμένη επιδείνωση της κατάστασης με τη μετατροπή του 2018 σε χρονιά μεγάλης κρίσης ανεξάρτητα από το ποιος θα βρίσκεται στην εξουσία εφόσον η ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευτεί από τώρα για το τι ακριβώς θα γίνει τότε.