Βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων: «Έρχεται» νέο μνημόνιο με τις πλατφόρμες

Στόχος η πάταξη της φοροδιαφυγής.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Νέο μνημόνιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, πρόκειται να υπογράψει σύντομα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες διαμοιρασμού (Airbnb, Booking.com και VRBO) με στόχο την αποκάλυψη των πραγματικών εισοδημάτων των ιδιοκτητών που νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσα από αυτές.

Με το νέο πρωτόκολλο συνεργασίας οι εν λόγω πλατφόρμες θα αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ τον πλήρη φάκελο για τα ακίνητα και τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές τους.

Έτσι ο φορολογικός μηχανισμός θα έχει αναλυτική εικόνα για το προφίλ των «ξενοδόχων» με τη μέθοδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με αποτέλεσμα όσοι εντοπίζονται να κρύβουν ακίνητα και εισοδήματα να αποβάλλονται αυτομάτως από τις πλατφόρμες, ενώ θα επιβάλλονται οι «καμπάνες» με τα πρόστιμα από την εφορία που φτάνουν έως 20.000 ευρώ.

Η διαβίβαση των νέων στοιχείων από τις ψηφιακές πλατφόρμες θα ξεκινήσει από φέτος ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τις εξπρές διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ και την προσυμπλήρωσή τους (από τις φορολογικές δηλώσεις του 2024) στο έντυπο Ε2 που υποβάλλουν οι υπόχρεοι.

Οι κωδικοί θα είναι προσυμπληρωμένοι αλλά όχι κλειδωμένοι, που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές ακινήτων θα έχουν τη δυνατότητα για παρεμβάσεις με στόχο την ορθή απεικόνιση των εισοδημάτων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Η ακτινογραφία που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ δείχνει ότι το 2022 δηλώθηκαν εισοδήματα 530 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος ο πήχης θα ανέβει πάνω από τα 550 εκατ. ευρώ. Επίσης, από τις διασταυρώσεις στα 140.000 ακίνητα που είναι δηλωμένα στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής» της ΑΑΔΕ προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα:

  • Το 37% των ακινήτων ή 51.800 ακίνητα εμφανίζονταν στις πλατφόρμες χωρίς να έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) ή o AMA που είχε δηλωθεί δεν ήταν έγκυρος.
  • Για το 66% των ακινήτων που εντοπίστηκαν χωρίς ΑΜΑ ή με …ψεύτικο ΑΜΑ, δηλαδή για 34.188 ακίνητα, οι φορολογούμενοι συμμορφώθηκαν δηλώνοντας τα ακίνητα στο Μητρώο της ΑΑΔΕ και εμφάνισαν τα εισοδήματα που απέκτησαν με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.
  • Το 34% των ακινήτων χωρίς ΑΜΑ ή 17.612 ακίνητα «κατέβηκαν» από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
  • 73.258 ιδιοκτήτες ακινήτων πιάστηκαν τον περασμένο χρόνο να έχουν αποκρύψει εισοδήματα 102 εκατ. ευρώ. Οι 200 από τις «χρυσές βίλες» είχαν έδρα τη Μύκονο, ενώ ξενοδοχείο στα Μετέωρα ξέχασε να δηλώσει εισοδήματα 1,3 εκατ. ευρώ.

Οι έλεγχοι για «μαύρα» εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα ενταθούν μετά το πέρας των φετινών δηλώσεων, με τη χρήση «έξυπνων» ηλεκτρονικών εργαλείων από τους ελεγκτές.

Πηγή: ΕΡΤ