Χατζηδάκης: Πρόωρη αποπληρωμή δανείων 5,29 δισ ευρώ από την εποχή του πρώτου μνημονίου

Το 2022 η Ελλάδα εξόφλησε πλήρως και πριν από τη λήξη τους, το σύνολο των δανείων του ΔΝΤ.
via Associated Press

Στην πρόωρη εξόφληση δανείων συνολικού ύψους 5,29 δισ. ευρώ, που έληγαν το 2024 και το 2025, προχώρησε σήμερα η Ελλάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος (μνημονίου), το οποίο συμφωνήθηκε το Μάιο του 2010 και περιελάμβανε διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης (52,9 δισ.) και το ΔΝΤ (20,1 δισ.).

Είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση προχωρά σε πρόωρη αποπληρωμή χρεών της μετά το 2022.

«Η πρόωρη αποπληρωμή δανείων πιστοποιεί την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και συμβάλει στη δημιουργία ακόμη πιο θετικών προοπτικών για τα επόμενα χρόνια», σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και πρόσθεσε ότι η μείωση του χρέους τόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ όσο και σε απόλυτα μεγέθη και κατ’ επέκταση ο περιορισμός του κόστους εξυπηρέτησής του, μειώνει αντίστοιχα τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τόκους και απελευθερώνει πόρους για την ανάπτυξη.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε επίσης ότι «ακόμη πιο σημαντική συνέπεια είναι η βελτίωση του προφίλ του ελληνικού χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και, σε συνδυασμό με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου από τις διεθνείς αγορές».

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 η Ελλάδα εξόφλησε πλήρως, επίσης πριν τη λήξη τους, το σύνολο των δανείων του ΔΝΤ.

Δημοφιλή