Standard & Poor's: Αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες

O οίκος αναφέρει ότι τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, οι δείκτες των κόκκινων δανείων μειώθηκαν κάτω από το 6% λόγω του «Ηρακλή».
SOPA Images via Getty Images

Μετά την Fitch και η Standard & Poors, αναβαθμίζει σε θετικό το outlook των ελληνικών τραπεζών θεωρώντας ότι έχει βελτιωθεί η ανθεκτικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Σε έκθεση του ο αμερικάνικος οίκος αναφέρει ότι τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) των ελληνικών τραπεζών μειώθηκαν κάτω από το 6% λόγω των περαιτέρω πωλήσεων και των τιτλοποιήσεων, αλλά τη μείωση των νέων προβληματικών δανείων.

Εκτιμά ακόμη, ότι το συνολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα θα πέσει κάτω από το 70% του ΑΕΠ έως το 2024 έναντι περίπου 107% το 2020, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκκαθάριση περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPEs) με τη βοήθεια του προγράμματος «Ηρακλή».
Αναφορικά με τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων η έκθεση αναφέρει ότι δεν οδήγησαν σε υψηλότερο σχηματισμό NPEs στη λιανική, χάρη και στην κοινή απόφαση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να βάλουν όριο στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

Οι προοπτικές εξωτερικής χρηματοδότησης πρόκειται να βελτιωθούν. Τα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών συνέχισαν να βελτιώνονται ακόμη και μετά την αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους της χρηματοδότησης TLTRO από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις αρχές του έτους. Η ισχυρή αύξηση των καταθέσεων, σε συνδυασμό με τη μαζική συρρίκνωση των χαρτοφυλακίων δανείων από το 2019, ενίσχυσαν τη ρευστότητα των τραπεζών.

Η μείωση των μακροοικονομικών κινδύνων, όπως αποδεικνύεται από την αναβάθμιση του δημοσίου σε επενδυτική βαθμίδα «BBB-» επηρεάζει επίσης θετικά το κλίμα στις τάξεις των ξένων επενδυτών ως προς το χρέος των ελληνικών τραπεζών.

Ο δανεισμός TLTRO τεσσάρων συστημικών τραπεζών μειώθηκε στα 16,8 δισ. ευρώ από το ανώτατο όριο των 50,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021. Αναμένουμε από τις τράπεζες να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις τους για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) το 2025.

Συγκεκριμένα:

Για τη Eurobank ο S&P αναθεώρησε ανοδικά τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας σε ‘BB’ από ‘BB-’ και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ‘B’, με θετικές προοπτικές, ενώ αναθεώρησε και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση RCR σε ‘BBB-/A-3’ από ‘BB+/B’.

Για τη Eurobank Holdings αναθεώρησε ανοδικά τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας σε ”Β+” από ”Β” και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ”Β”, με θετικές προοπτικές.

Για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αναθέωρησε την πιστοληπτική ικανότητά της σε ”ΒΒ” από ”ΒΒ-” και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ”Β”, δίνοντας επίσης θετικές προοπτικές, ενώ αναθεώρησε και τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση RCR σε ‘BBB-/A-3’ από ‘BB+/B’.

Για την Τράπεζα Πειραιώς αναθεώρησε ανοδικά τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας σε ‘BB-’ από ‘B+’ και επιβεβαίωσε επίσης τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ‘B’, δίνοντας επίσης θετικές προοπτικές, ενώ βελτίωσε και τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση RCR σε ‘BB+’ από ‘BB’.

Για την Piraeus Financial Holdings S.A. ο οίκος αναθεώρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας σε ”Β” από ”Β-” και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ”Β”, με θετικές προοπτικές.

Για την Alpha Bank S.A. αναθεώρησε τις προοπτικές της τράπεζας σε θετικές από σταθερές και επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση “BB-/B” και την RCR σε “BB+/B”.

Για την Alpha Services and Holdings S.A. ο οίκος αναθεώρησε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές και επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της τράπεζας σε ”Β/Β”.

Δημοφιλή