ΓΛΩΣΣΑ

Μια φάλαινα έμαθε να «μιλάει» σαν δελφίνι για να κάνει νέους φίλους

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 10.11.2017

Οι γλωσσολόγοι συμφωνούν πως ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις μια ξένη γλώσσα είν...

Εξαφανίζεται η μοναδική σφυριχτή γλώσσα της Ελλάδας. Μόνο 6 ντόπιοι τη μιλούν πια

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 01.08.2017

Το μικρό χωριουδάκι της Αντιάς που βρίσκεται στην Έυβοια και τη σφυριχτή «μυστική...

Μετά τα Αφύσικα τον Ιούλιο

Ιωάννης Ιωαννίδης | Δημοσιεύθηκε 21.07.2017
Ιωάννης Ιωαννίδης

Όλα αυτά που μας περικυκλώνουν και λέγονται και γράφονται καθημερινά φαίνονται αφύσικα. Ακόμα χειρότερα. Βρίσκονται μετά τα αφύσικα, παράδοξα ακόμα και για την παραδοξότητα, παράλογα ακόμα και για τον παραλογισμό. Όχι μόνο στην Ελλάδα, παντού. Χαρακτηριστική εικόνα: ο Μακρόν (η σημαντικότερη (;) ελπίδα (;) της Ευρώπης (;)) αγκαλιάζεται με τον Τραμπ. Ο αντι-συστημικός βαθιά συστημικός Μακρόν αγκαλιάζει τον συστημικό βαθιά αντι-συστημικό Τραμπ. Αναρωτιέμαι πόσοι πολίτες νιώθουν να εκπροσωπούνται και πόσοι νιώθουν πλέον εκτός θέματος, μηδενισμένοι εκ προοιμίου.

Αγοραία εκπαίδευση, αγοραία γλώσσα

Μάγδα Χατζηστρατή | Δημοσιεύθηκε 13.07.2017
Μάγδα Χατζηστρατή

Η νεοφιλελεύθερη λογική επιτάσσει τη στέγαση ανθρώπινων αξιών, όπως αυτή της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, υπό τη σκέπη της, εκκινώντας από την αφετηρία της επίτευξης του προσωπικού συμφέροντος μέσα από μη προκαθορισμένες και κατευθυνόμενες δράσεις, που προσήκουν στις αγοραίες συναλλαγές. Στον ίδιο παρονομαστή καταλήγουν και οι απόψεις για το εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο θα πρέπει να υπακούει στην ιδιωτική πρωτοβουλία και να αφορμάται από αυτή, μιας και πρόκειται για χρηματική επένδυση με μελλοντικά οφέλη.

Ευγένεια των Μπάσταρδων της Ευρώπης

Dionysiοs Dervis-Bournias | Δημοσιεύθηκε 09.07.2017
Dionysiοs Dervis-Bournias

Ελλάδα και Γαλλία διαθέτουν καθεμιά γλωσσικούς τροχονόμους που επιμένουν να προσαρμόζουν βίαια τη γλώσσα σε μια προκρούστεια κλίνη αμιγούς appellation d'origine controlée. Τροχονόμους που αγαπούν τη γλώσσα μόνο νεκρή, μιας και της αρνούνται το δικαίωμα να θάψει και να πενθήσει λέξεις, να γεννήσει και να υιοθετήσει άλλες, χωρίς την έγκρισή τους. Που την γελοιοποιούν με τις καλύτερες προθέσεις, όμοιες με αυτές που οι σύγχρονοι του «απολιτικού» μας Ρόμπερτ Μούζιλ επικαλούνταν για να «εξαγνίσουν» την εποχή τους.

Παγιδευμένοι από την ύλη στη χώρα του «Κυρία Κυρία...εγώ!»

Γιώργος Μαρκάκης | Δημοσιεύθηκε 07.07.2017
Γιώργος Μαρκάκης

Η γλώσσα της νεολαίας μας δείχνει τροχιοδεικτικά ποια πορεία έχουμε πάρει στην έρημο συνεχώς αποκακρυνόμενοι και αφυδατωμένοι από το ζωογόνο υδάτινο στοιχείο. Το «βασικά» και το «εντάξει» στην αρχή της κάθε πρόταση μας μαρτυρά την προχειρότητα και την ξεπέτα της ανύπαρκτης ποιότητας της αβαθούς εργασίας μας. Το «τέλεια» νερώθηκε όπως και το φιλότιμο που διαφημίζουμε την παγκόσμια μοναδικότητα του. Το «δεν υπάρχει» προδίδει τον εντυπωσιασμό που υποβάλλουμε τον συνομιλητή μας για να προσπαθήσουμε να αποδείξουμε ότι το νικέλιο, που υπάρχει σε αφθονία, το σερβίρουμε σαν πλατίνα και τα χαλίκια ξάφνου ρουμπινοσμαραγδιάσανε.

Μη σπουδάσεις Νομική

analuseto.gr | Δημοσιεύθηκε 22.05.2017
analuseto.gr

Επίσης, μη σπουδάσεις νομική για να γίνεις ισχυρός. Ναι, οι δικηγόροι μπορεί να ασκούν επιρροή, αλλά είναι πιθανό αυτή η επιρροή να είναι περισσότερο αρνητική παρά θετική. Ο Carl Schmitt ήταν καθηγητής νομικής σε τελική ανάλυση. Και για όνομα του Θεού, μη σπουδάσεις νομική επειδή θεωρείς πως έτσι θα κερδίσεις το σεβασμό. Βλέπε την προηγούμενη αναφορά στα αστεία για τους δικηγόρους. (Για παράδειγμα: ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια μέδουσα και έναν δικηγόρο. Το ένα είναι μια ασπόνδυλη δηλητηριώδης μάζα. Το άλλο είναι μια μορφή θαλάσσιας ζωής.)

Αγγελική Κουγιάννου

Παρακολουθήσαμε μαθήματα ελληνικών μαζί με πρόσφυγες και μετανάστες

HuffingtonPost.com | Αγγελική Κουγιάννου | Δημοσιεύθηκε 15.05.2017

Η ώρα είναι 4 το μεσημέρι και η αίθουσα του 3ου ορόφου στην οδό Θεσπρωτίας 8 στον Κολ...

Από την Κνωσσό στη Βραζιλία: Απορίες, διλήμματα, παράδοξα και λαβύρινθοι

Ιωάννης Πετρόπουλος | Δημοσιεύθηκε 09.05.2017
Ιωάννης Πετρόπουλος

Τις χαλεπές αυτές μέρες, εν μέσω αποριών και διλημμάτων κάθε είδους, επιστημονικών, φιλοσοφικών, οικονομικών, οι καθηγητές και οι φοιτητές της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας και φιλολογίας μπορούν να απελπισθούν-- ή να ακολουθήσουν την πρόταση των διοργανωτών του συμποσίου: να χορέψουν στον λαβύρινθο, όπως η Αριάδνη. Πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τις ελληνικές σπουδές όχι μόνο στη Βραζιλία, αλλά και για την Ελλάδα.

Κριτικός γραμματισμός και κοινωνική αλλαγή

Μάγδα Χατζηστρατή | Δημοσιεύθηκε 09.03.2017
Μάγδα Χατζηστρατή

Εν κατακλείδι, είναι καιρός να μάθουμε να επιστρατεύουμε τα «αντισώματά» μας απέναντι στον ιό της προπαγάνδας και την παραπληροφόρησης. Χρειάζεται να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση και επαγρύπνηση ώστε να επεξεργαζόμαστε λογικά τα μηνύματα, να διασταυρώνουμε, να συγκρίνουμε, να γινόμαστε δηλαδή κοινωνοί του κριτικού γραμματισμού. Ο δρόμος προς την κριτική συνειδητοποίηση δεν συνεπάγεται μια γραμμική μονοδιάστατη διεργασία των πληροφοριών και των γνώσεων που λαμβάνουμε, αλλά την ορθολογική τους επεξεργασία και ανάλυσή τους.

Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που προσέχουν επάνω μας οι αεροσυνοδοί και γιατί

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 01.03.2017

Μια από τις αρμοδιότητες των αεροσυνοδών είναι να παρατηρούν όσα συμβαίνουν γύρω ...

Πολιτική ουσία και άσκοπα λεκτικά σχήματα

Χρήστος Ζιώγας | Δημοσιεύθηκε 22.12.2016
Χρήστος Ζιώγας

Η αδυναμία της κοινωνίας να ερμηνεύσει όλες τις πτυχές της δήλωσης του υφυπουργού κ. Ζουράρι, τουτέστιν τι νόημα θα έχει το καθεστώς κυριαρχίας ορισμένων νησιών όταν θα έχουμε απολέσει το βασικότερο χαρακτηριστικό της ιδιοσυστασίας μας, καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Η πολιτική ουσία της αντίδρασης στα λεγόμενα του κ. Ζουράρι είναι πως το κοινωνικό σώμα εστίασε στο τμήμα των λεγομένων του, που θα του δημιουργήσει πιθανόν τις αμεσότερες δυσάρεστες συνέπειες. Η δε, συσχέτισή της με ζητήματα που άπτονται της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας έδωσαν στην παρακμάζουσα κοινωνία το δικαίωμα να αντιδράσει «δυναμικά».

Τι είναι το Ludwig και τι υπόσχεται να αλλάξει στο χώρο της online μετάφρασης

Roberta Pellegrino | Δημοσιεύθηκε 28.02.2017
Roberta Pellegrino

Εάν έχετε δοκιμάσει ποτέ να γράψετε σε μια γλώσσα που δεν είναι η δική σας, γνωρίζετε πιθανώς πολύ καλά τουλάχιστον δύο πράγματα: πρώτον, το γράψιμο απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο από ότι συνήθως και, δεύτερο, ακόμα και οι online υπηρεσίες μετάφρασης κάνουν συχνά λάθη. Για αυτούς τους λόγους ιδρύσαμε το Ludwig, μια γλωσσική μηχανή αναζήτησης που θα σας κάνει να γράφετε στα αγγλικά σα να είναι η μητρική σας.

«Μεταμορφωτική» Γλώσσα: Πώς η Γλώσσα που χρησιμοποιούμε ως δάσκαλοι κίνησης μπορεί να μεταμορφώσει τον ασκούμενο

Θεοδώρα Μάγκου | Δημοσιεύθηκε 04.11.2017
Θεοδώρα Μάγκου

Επειδή από παιδιά συνηθίζουμε να γινόμαστε αμυντικοί απέναντι σε λέξεις όπως «μη», «σταμάτα», «ποτέ μην κάνεις το τάδε» κλπ, υπάρχει περίπτωση σε μία οδηγία όπως «Μη σφίγγεις τον αυχένα σου» ο άλλος να σφιχτεί περισσότερο, έστω και για λίγο. Είναι λοιπόν προτιμότερο να πούμε κάτι σαν «Χαλάρωσε τον αυχένα σου» ώστε να έχουμε γρηγορότερα αποτελέσματα. Μόλις οι ασκούμενοι συνηθίσουν τις οδηγίες το μόνο που θα χρειάζεται να πούμε είναι «Αυχένας!» και θα ξέρουν τι εννοούμε.

Η δοκιμάστρια σοκολάτας με την πιο ακριβή γλώσσα στον κόσμο αποκαλύπτει τα μυστικά του επαγγέλματός της

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 26.10.2016

H 28χρονη Χέιλεγκ Κούρτις είναι μια επιστήμονας της σοκολάτας που ζει με τον σύζυγό...

Δωρεάν μαθήματα περσικής γλώσσας προσφέρει το Μορφωτικό Κέντρο του Ιράν στην Αθήνα

HuffPost Greece | Κατερίνα Πρίφτη | Δημοσιεύθηκε 28.09.2016

Το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σε μια προσπ...

Αυτοί είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να γλιτώσετε από την κακή αναπνοή (σύμφωνα τους ειδικούς)

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 13.09.2016

Μη νομίζετε ότι εάν βουρτσίζετε τα δόντια σας τέσσερις φορές την ημέρα, θα μπορέσε...

Οι πιο περίεργες «βρισιές» των ξένων λαών

HuffPost Greece | Μαριαλένα Περπιράκη | Δημοσιεύθηκε 22.08.2016

Οι υβριστικές φράσεις που χρησιμοποιεί ένας λαός αποτελούν ίσως σημαντικό δείγμα...

Ένας ουραγκοτάγκος κρατά το μυστικό της γένεσης της ανθρώπινης γλώσσας

HuffPost Greece | Κώστας Μαυραγάνης | Δημοσιεύθηκε 28.07.2016

Ο Ρόκι, ένας ουραγκοτάγκος που αντιγράφει ήχους που παράγουν κατά την ομιλία τους ...

Το Αρχαία Ελληνικά και ο Μπεν Γκουριόν

Νίκος Άγουρος | Δημοσιεύθηκε 27.07.2017
Νίκος Άγουρος

Όταν το 1959 ανέβηκε η Λυσιστράτη του Αριστοφάνη στο Εθνικό Θέατρο του Ισραήλ, Χαμπιμά, ο πρωθυπουργός και ιδρυτής του νεοσύστατου κράτους Δαβίδ Μπεν Γκουριόν παρακολούθησε την παράσταση με το πρωτότυπο έργο του Αριστοφάνη στα γονατά του και μετά το τέλος της παράστασης έκανε παρατηρήσεις στον μεταφραστή, επειδή κατά την γνώμη του, ορισμένα σημεία δεν είχαν μεταφραστεί καλά. Αλλά και για έναν ακόμη λόγο θύμωσε ο κ. Μπεν Γκουριόν, όπως σημειώνει το σχετικό ρεπορτάζ. Στο πρόγραμμα, ακολουθώντας την διεθνή προφορά, είχαν γράψει «Λυζιστράτη». Επέμενε μάλιστα ότι τούτο είναι βασικό σφάλμα και ασέβεια προς τον συγγραφέα: «Έπρεπε οπωσδήποτε να χρησιμοποιηθεί σίγμα και όχι ζήτα» είπε ενοχλημένος ο κ. Μπεν Γκουριόν.

Η ομογένεια της Αμερικής σήμερα

Αλέξανδρος Στεφανόπουλος | Δημοσιεύθηκε 14.07.2017
Αλέξανδρος Στεφανόπουλος

Σημασία έχει ότι αυτό το παραμύθι δεν είχε happy and... και πλέον όλοι έχουν εξαναγκαστεί να προσγειωθούν στην ανώμαλη -έτσι και αλλιώς- σκληρή πραγματικότητα! Η οργανωμένη ομογένεια δεν υφίσταται! O Ελληνισμός της Διασποράς, και εν προκειμένω εκείνος της Αμερικής, πρέπει πρώτα να βρει τρόπους να επιβιώσει. Να έχει πολιτιστική και πολιτισμική και κυρίως θρησκευτική συνέχεια. Στα ήθη. Τις παραδόσεις. Τα έθιμα. Κυρίως τη γλώσσα που χάνεται από γενιά σε γενιά... ήδη διανύουμε την τέταρτη προς πέμπτη γενιά, στα περίπου 200 χρόνια ενεργούς ιστορικής παρουσίας των Ελλήνων στην Αμερική και η ελληνική γλώσσα χάνεται.

Μετά την Ημέρα του Πρόσφυγα

Δίκτυο «Μέλισσα» | Δημοσιεύθηκε 22.06.2017
Δίκτυο «Μέλισσα»

Οι μετανάστριες της «Μέλισσας», γυναίκες από 45 χώρες που ζουν στην Ελλάδα, μαζί με τις μεταναστευτικές κοινότητες από το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και το Φόρουμ Προσφύγων, ξεκινάμε από σήμερα μια προσπάθεια ένταξης που σχεδιάζουμε εδώ και καιρό, με βάση την εμπειρία πολλών χρόνων και διαφορετικών ανθρώπων. Ο κεντρικός του βραχίονας είναι οι μεταναστευτικές κοινότητες. Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει, αν όχι ίδια, παρόμοια πράγματα, που έχουν αισθανθεί ξένοι σε ξένο τόπο, που έχουν βρει τρόπους επιβίωσης.

Η Παιδεία-Κονσέρβα: Όταν βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος

Στέργιος Εφές | Δημοσιεύθηκε 08.06.2017
Στέργιος Εφές

Εν ολίγοις, αυτό που θέλω να πω είναι ότι υποδουλώνεται ο δάσκαλος στην εξουσία του κρατικού βιβλίου και αυτός με την σειρά του αλυσοδένει τις ψυχές των παιδιών. Η ψυχή κάθε παιδιού είναι μαλακή και εύπλαστη, γεμάτη φαντασία και απορίες. Διψάει για γνώση. Ναι, όλα τα παιδιά διψάνε για γνώση, αλλά το μυαλό κάθε παιδιού είναι διαφορετικό. Ο Howard Gardner στo βιβλίο του «Frames of Mind: Η θεωρία των πολλαπλών τύπων νοημοσύνης» απαριθμεί 8 είδη νοημοσύνης(μετά απο 10 χρόνια πρόσθεσε και μία 9η). Δεν θα πω ότι ο Gardner είναι απαραίτητα σωστός, αλλά δίνει ένα χαστούκι αφύπνισης για το μεγαλύτερο πρόβλημα της παιδείας: όλα τα παιδιά δεν σκέφτονται το ίδιο και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται το ίδιο.

Ο Ισαάκ Νεύτωνας είχε προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα γλώσσα

HuffPost Greece | Κώστας Μαυραγάνης | Δημοσιεύθηκε 30.05.2016

Η δημιουργία «τεχνητών» νέων γλωσσών είναι «άθλημα» για πολύ λίγους. Σε (σχετικά) ...

Συχνά λάθη στη χρήση της γλώσσας μας

Ελεωνόρα Μπούσουλα | Δημοσιεύθηκε 03.04.2017
Ελεωνόρα Μπούσουλα

Χάρη σε και εξαιτίας. Το πρώτο έχει θετική σημασία, το δεύτερο αρνητική. Θα πούμε λοιπόν, χάρη σε σένα είμαι καλά και όχι εξαιτίας σου είμαι καλά. Το επίθετο πολύς-πολλή-πολύ συνοδεύει ουσιαστικά, ενώ το επίρρημα πολύ συνοδεύει ρήματα, επιρρήματα ή επίθετα. Άρα το σωστό είναι με πολλή αγάπη κι όχι με πολύ αγάπη. Έχει πολλή τύχη και όχι πολύ τύχη. Το «πού» και το «πώς» είναι επιρρήματα που ρωτάνε. Και θέλουνε τόνο, ακόμα και σε πλάγια ερώτηση.