ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/03/2015 14:40 EET | Updated 07/03/2015 14:47 EET

Τι απαντά ο Γκίκας Χαρδούβελης για το πόθεν έσχες του: Τα επίμαχα ποσά είναι πλήρως φορολογημένα

Nick Paleologos / SOOC

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης απαντά στα όσα του καταλογίζονται σχετικά με το πόθεν έσχες του και τα χρήματα που έβγαλε στο εξωτερικό, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του ο τέως υπουργός τα επίμαχα ποσά είναι πλήρως φορολογημένα και αφορούν έσοδα από πολυετή μισθωτή εργασία τη δική του και της συζύγου του. Σημειώνει επίσης ότι βρίσκονται σε καταθέσεις και λογαριασμούς που διατηρούσε στο εξωτερικό λόγω της εκεί πολυετούς έμμισθης προϋπηρεσίας του. Τέλος επισημαίνει ότι τα χρήματα αυτά εστάλησαν σε περίοδο, κατά την οποία δεν υπηρετούσε σε δημόσια θέση.

Η ανακοίνωση του Γκίκα Χαρδούβελη

Σε σχέση με την υποτιθέμενη παράλειψη υποβολής δήλωσης 'πόθεν έσχες' εκ μέρους μου, την οποία πληροφορούμαι από τον Τύπο, δηλώνω τα κάτωθι:

Α) Τα επίμαχα ποσά είναι πλήρως φορολογημένα και αφορούν έσοδα από πολυετή μισθωτή εργασία δική μου και της συζύγου μου. Υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση βάσει των φορολογικών δηλώσεων και βρίσκονται σε καταθέσεις και λογαριασμούς που διατηρούσα στο εξωτερικό λόγω της εκεί πολυετούς έμμισθης προϋπηρεσίας μου.

Β) Τα χρήματα αυτά, στο σύνολό τους, περιλαμβάνονται στη δήλωση 'Πόθεν Έσχες' του 2014, την οποία υπέβαλα το Σεπτέμβριο του έτους αυτού, ως υπουργός Οικονομικών.

Γ) Τα χρήματα αυτά εστάλησαν σε περίοδο, κατά την οποία δεν υπηρετούσα σε δημόσια θέση και δεν είχα υποχρέωση προς υποβολή δήλωσης Πόθεν Έσχες.

Δ) Τέλος, τα τελευταία χρόνια, τα ίδια ποσά και φορολογικά στοιχεία δηλώνω ετησίως και στις αμερικανικές φορολογικές αρχές βάσει της εκεί νομοθεσίας (FBAR).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Real News, το πόθεν έσχες του πρώην υπουργού οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, μπαίνει στο στόχαστρο εισαγγελικής έρευνας. Η εφημερίδα επικαλείται εμπιστευτικό έγγραφο του Παναγιώτη Νικολούδη με ημερομηνία 20 Ιανουαρίου 2015, όταν δηλαδή ήταν ακόμα Πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Το δημοσίευμα αναφέρει τρεις ενδείξεις που σύμφωνα με το έγγραφο χρήζουν διερεύνησης:

- Κατά το έτος 2011 εμφανίζεται δυσαναλογία μεταξύ των ποσών που πιστώθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Γκίκα Χαρδούβελη και αυτών που δηλώθηκαν ως εισόδημα.

- Κατά το έτος 2012 απέστειλε σε τράπεζες του εξωτερικού χρηματικά ποσά τα οποία δεν περιέλαβε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, τις οποίες ήταν υπόχρεος να υποβάλει λόγω των ιδιοτήτων του: α) ως σύμβουλος του πρωθυπουργού από τον Νοέμβριο του 2011 έως και τον Μάιο του 2012 και β) ως υπουργός των Οικονομικών από τον Ιούνιο του 2014 και εντεύθεν».

Σκληρή ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Με μια σκληρή ανακοίνωση σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ «το έγγραφο του Υπουργού κ. Νικολούδη για το πόθεν έσχες του κ. Χαρδούβελη δεν εκθέτει μόνο τον ίδιο τον πρώην ΥΠ.ΟΙΚ, αλλά αυτούς που τον όρισαν να διαχειρίζεται τις τύχες της οικονομίας σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα».

Sponsored Post