ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/04/2015 13:25 EEST | Updated 22/04/2015 13:26 EEST

Περίπου 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν κατά τη διάρκεια της κρίσης

ASSOCIATED PRESS
(AP Photo/Dimitri Messinis)

Αποκαρδιωτικά στοιχεία παρουσίασε κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργοδοτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης,

Όπως είπε, αν και οι ραγδαίες εξελίξεις δεν προσφέρονται για την εξαγωγή αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων, αλλά σύμφωνα με μέχρι τώρα δεδομένα, το διάστημα της ύφεσης διέκοψαν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα περίπου 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την ίδια περίοδο, η ακαθάριστη αξία των ΜμΕ σημείωσε κάμψη κατά 38,2%, ενώ στον κλάδο του εμπορίου από το 2009 καταγράφεται πολύ μεγάλη πτώση του κύκλου εργασιών σε όλες τις συνιστώσες του (λιανικό -26,2%, χονδρικό -37,1% και αυτοκίνητα -61,9%), σύμφωνα με τον κ. Κορκίδης.

Ο ίδιος συνέχισε, λέγοντας ότι: «Στην Ελλάδα η πολιτική κατάσταση επιδεινώθηκε ακριβώς, γιατί δεν λειτούργησε αποτελεσματικά ο κοινωνικός διάλογος. Είναι γεγονός ότι κρίσιμες αποφάσεις και βασικά νομοσχέδια δεν πέρασαν από τη βάσανο του διαλόγου και δεν επετράπη στους εκπροσώπους της κοινωνίας να προτείνουν τις δικές τους λύσεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούσαν εξορθολογιστικά εντός των ορίων που έθεταν τα προγράμματα λιτότητας. Βέβαια, το επείγον της λήψης μίας απόφασης, πολλές φορές και, λόγω εξωτερικών πιέσεων, δεν βοηθούσε στην προώθηση τέτοιων διαδικασιών».

Ο κοινωνικός διάλογος, η οργανωμένη διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων, η επιδίωξη συναινέσεων, ο από κοινού σχεδιασμός του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, η επικοινωνία των όποιων πολιτικών στην κοινωνία, είναι προϋποθέσεις μίας δημοκρατικής πολιτικο-θεσμικής δομής. Και ιδίως στην περίοδο της κρίσης, ο κοινωνικός διάλογος είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ, κατέληξε ο κ. Κορκίδης.