Πλανήτης Πολιτική: Γιατί η Αμερική δεν θα περιορίσει την οπλοκατοχή

Πλανήτης Πολιτική: Γιατί η Αμερική δεν θα περιορίσει την οπλοκατοχή
JOHN LOCHER/ASSOCIATED PRESS

Ουάσινγκτον – Σάντι Χουκ. Τσάρλεστον. Ρόουζμπεργκ. Η αποκρουστική λίστα με τις ένοπλες επιθέσεις στην Αμερική ολοένα και μεγαλώνει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τον υψηλότερο κατά κεφαλήν δείκτη κατοχής όπλων στον κόσμο (με την Υεμένη να βρίσκεται στην δεύτερη θέση και σε μεγάλη απόσταση) και τα περισσότερα περιστατικά θανάτων από όπλα στον αναπτυγμένο κόσμο. Παρόλα αυτά, ένα τοξικό μείγμα ιστορίας, πολιτισμού, πολιτικής και χρημάτων παρεμποδίζουν -και θα συνεχίσουν να το κάνουν- τον περιορισμό οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Να γιατί:

Δείτε την ευρύτερη εικόνα. Ο φαλακρός αετός είναι ένα αμερικανικό σύμβολο, όμως θα μπορούσαμε απλά να επιλέξουμε ένα όπλο – πιο συγκεκριμένα ένα τυφέκιο «Κεντάκι» ή «Πενσιλβάνια». Αυτό το τόσο ακριβές όπλο, το οποίο τελειοποιήθηκε από Γερμανούς οπλοποιούς, βοήθησε τους Ευρωπαίους αποίκους να κυνηγούν ζώα σε δάση, να εμπορεύονται και να πολεμούν με τους ιθαγενείς και να πυροβολούν τους Γάλλους και Βρετανούς εχθρούς από μακριά.

Επειδή οι αποικιοκράτες δεινοί σκοπευτές βοήθησαν στην ανεξαρτητοποίηση των ΗΠΑ, αυτό δεν σημαίνει ότι σήμερα οι Αμερικανοί πρέπει να έχουν την δυνατότητα να αγοράζουν 12 πιστόλια τον χρόνο. Όμως η ιστορία μας, στην οποία τα όπλα διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο, χρησιμοποιείται από προπαγανδιστές, όπως είναι ο Εθνικός Σύνδεσμος Τυφεκιών (National Rifle Association).

Επομένως υπάρχει μεγάλη συναισθηματική εξάρτηση από τα όπλα στον μύθο της γέννησης της Αμερικής. Ως ρεπόρτερ στο Κεντάκι και το Τενεσί, έμπαινα σε πολλά σπίτια -σε πολλά πλουσιοπάροχα σπίτια- στα οποία ένα τουφέκι στόλιζε τον τοίχο πάνω από το τζάκι. Παλαιότερα, βρισκόταν εκεί για να είναι εύκολα προσβάσιμο σε περιπτώσεις κινδύνου, τώρα βρίσκεται εκεί για να δείξει πατριωτισμό, περηφάνια και ένα αίσθημα φιλελεύθερης ιδεολογίας.

«Έχει σχέση με την δύναμη και την δυνατότητα να αποφασίσεις για τον εαυτό σου», δήλωσε ο Craig Shirley, ιστορικός και υποστηρικτής του National Rifle Association (NRA).

Καμιά άλλη χώρα δεν έχει τέτοιου είδους ιστορία. Πάρτε για παράδειγμα την Αυστραλία, μια άλλη μεγάλη χώρα με βίαιο παρελθόν, η οποία κατάφερε να μειώσει την οπλοκατοχή. Δεν έχει το ίδιο DNA. Οι πρώτοι άποικοι δεν ήταν τόσο οργανωμένοι και ανταγωνιστικοί όσο οι Ευρωπαίοι κατακτητές. Αυτοί οι νεοφερμένοι δεν μάχονταν ευρωπαϊκούς στρατούς ή αδύναμους γείτονες.λ Οι Αυστραλοί δεν κέρδισαν την ανεξαρτησία τους με πόλεμο.

Ο καταστατικός χάρτης των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που τοποθέτησε το δικαίωμα στην οπλοκατοχή στον καταστατικό της χάρτη, (Το Μεξικό και η Γουατεμάλα είναι οι άλλες δύο). Όμως η γλώσσα των ΗΟΑ δεν έχει όρια και μπορεί να μεταφραστεί με διαφορετικούς τρόπους από ένα Ανώτατο Δικαστήριο που από μόνο του είναι αδύναμο.

Οι Ιδρυτές της Αμερικής στήριζαν το δικαίωμα του να «έχεις όπλα» ως μέρος της Διαφωτιστικής αντίληψής τους ότι εάν σε ένα έθνος οι περισσότεροι πολίτες έχουν δύναμη στα χέρια τους, θα παρεμποδιστεί η εγκαθίδρυση ενός τυρρανικού καθεστώτος. Γι' αυτό όσα γράφονται στη Δεύτερη Τροποποίηση του Καταστατικού Χάρτη μεταφράζεται ως διατήρηση των τοπικών πολεμιστών ως αντίβαρο στην κεντρική αρχή.

Με τον χρόνο όμως η Δεύτερη Τροποποίηση ερμηνεύεται από πολλούς ως ένα προσωπικό δικαίωμα. Θα ήταν δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αντιστρέψουμε αυτή την λανθασμένη αντίληψη.

Προστατευτείτε. Από τους πρώτους γουναράδες και καινοτόμους στους σημερινούς αγρότες και τους απατεώνες των πόλεων, η παράδοση του να φέρεις όπλο για προστασία στην άγρια φύση ή στην άγρια κοινωνία έχει βαθιές ρίζες. Η αστυνόμευση ήταν σπάνια στην Αμερική μέχρι τον 20ο αιώνα και σε μια μεγάλη χώρα όπως οι ΗΠΑ, πολλοί άνθρωποι ζούσαν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η ηθική της Άγριας Δύσης αντηχεί κάθε φορά που η βία ξεσπά σε μια άλλη κοινότητα. Ένα λυπηρό μα αναπόφευκτο αποτέλεσμα των πρόσφατων ένοπλων επιθέσεων είναι μια αυξανόμενη υποστήριξη της ιδιωτικής οπλοκατοχής σαν μέσο προστασίας σε ένα σπίτι.

Μεγάλες δουλειές. Το NRA αρέσκεται στο να βλέπει τον εαυτό του σαν φύλακα της συνταγματικής ελευθερίας, όμως δρα σαν εμπορικός σύνδεσμος. Στόχος του NRA είναι να προστατέψει τους κατασκευαστές όπλων και να εκτινάξει τις πωλήσεις όπλων.

Μια επιχείρηση ανθεί και πάλι. Τα όπλα είναι μια επιχείρηση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα.

Η δύναμη της αγροτικής ζωής. Οι Αμερικανοί, όπως οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, τείνουν να ζουν σε αστικά κέντρα και μητροπόλεις. Όπως οι ανάγκες των αγροτών έχουν μη αναλογική αξία στις πολιτικές των ΗΠΑ. Οι υπολογισμοί του θεσμού του Εκλεκτορικού Κολεγίου και ο τρόπος με τον οποίο περιοχές ασκούν έλξη στην Βουλή των Αντιπροσώπων, δείχνουν προτίμηση στις «κόκκινες» Πολιτείες, οι οποίες συχνά είναι αραιοκατοικημένες, αγροτικές και υποστηρικτές στην κατοχή όπλων. Ακόμα και οι «μπλε» Πολιτείες δείχνουν μια προτίμηση στα όπλα.

Απλά ρωτήστε τον Sen. Bernie Sanders. Σαν ένας αυτοαποκαλούμενος δημοκρατικός σοσιαλιστής, αυτός ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ ίσως αναμένεται να ηγηθεί στην μάχη για τον περιορισμό των όπλων. Όμως δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να το κάνει.

Παρόλο που γεννήθηκε στο Μπρούκλιν και σπούδασε στο Σικάγο, ο Sanders υπήρξε κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του πολιτικός στο Βερμόντ. Ναι, πρόκειται για μια προοδευτική χώρα. Όμως είναι επίσης αγροτική. Τα όπλα αποτελούν ένα μέσο αναψυχή και εύρεσης τροφής – ενώ ξυπνούν την υπερήφανη ιστορία ανεξαρτησίας της Πολιτείας που χρονολογείται πίσω στον 18ο αιώνα.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι κάτοικοι του Βερμόντ, όπως και άλλοι Αμερικανοί, υποστηρίζουν τους ελέγχους πριν την αγορά ενός όπλου, Όμως ακόμα και αυτή η ιδέα παρεμποδίζεται από την νομοθεσία της Πολιτείας.

Γι' αυτό τον λόγο ο Sanders ζητά μια «ευνόητη νομοθεσία για τα όπλα», την στιγμή που άλλες Πολιτείες δεν επιθυμούν κανένα είδος ελέγχου.

Χόλιγουντ. Η βιομηχανία της διασκέδασης πουλά μύθους, πατριωτισμό, μάχες, ηρωισμό και αίμα – το οποίο σημαίνει ότι εξ αρχής, οι ταινίες και οι τηλεοπτικές σειρές εξυμνούσαν τα όπλα.

Τις δεκαετίες του 1950 και 1960, υπήρχαν τηλεοπτικές σειρές που έδειχναν λεπτομέρειες από τα όπλα και τις σφαίρες των πρωταγωνιστών. «The Long Ranger», «The Life and Legend of Wyatt Earp», «The Rifleman», «Yancey Derringer».

Σκηνοθέτες από τον D.W. Griffith, τον John Ford μέχρι και τον Quentin Tarantino έχουν δώσει στα όπλα κεντρικό ρόλο. Η δύναμη του Obi-Wan και τα χτυπήματα του Τσάκι Τσαν είναι ένας άλλος κόσμος στην μεγάλη οθόνη.

Πολιτικές αστοχίες. Το NRA είναι κάτι σαν το τουφέκι της αμερικανικής πολιτικής. Στοχεύει με ακρίβεια και με μεγάλη δύναμη προς ένα στόχο: οποιονδήποτε είναι αντίθετος στην ευρεία οπλοκατοχή στις ΗΠΑ.

Είναι μια στρατηγική που ταιριάζει στις σύγχρονες αμερικανικές πολιτικές, στις οποίες οι συμμαχίες μεταξύ των κομμάτων δεν μετράνε τόσο όσο οι δωρεές τοπικών οργανώσεων.

Η δύναμη του NRA στο Κογκρέσο είναι μεγάλη, γεγονός που κάνει τις πιθανότητες να αλλάξει η νομοθεσία μετά την επίθεση στο Ρόουζμπεργκ ακόμα μικρότερες.

Ή ίσως μετά την επόμενη καταστροφή.

*To κείμενο αρχικά δημοσιεύτηκε στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post.

Δημοφιλή