«To Boldly Go Where No Man Has Gone Before!»: Το Star Trek επιστρέφει στην τηλεόραση με νέα σειρά το 2017

«To Boldly Go Where No Man Has Gone Before!»: Το Star Trek επιστρέφει στην τηλεόραση με νέα σειρά το 2017
LOS ANGELES - APRIL 28: The USS Enterprise in the STAR TREK: THE NEXT GENERATION episode, 'Hollow Pursuits.' Original air date, April 28, 1990. Season 3, episode 21. Image is a screen grab. (CBS via Getty Images)
LOS ANGELES - APRIL 28: The USS Enterprise in the STAR TREK: THE NEXT GENERATION episode, 'Hollow Pursuits.' Original air date, April 28, 1990. Season 3, episode 21. Image is a screen grab. (CBS via Getty Images)
CBS Photo Archive via Getty Images

«Space: the final frontier. These are the voyages of the starship Enterprise. Its five-year mission: to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no man has gone before!»

Για πολλούς, το Star Trek, «παιδί» του Gene Roddenberry, αποτελεί συνώνυμο της έννοιας της επιστημονικής φαντασίας, από το 1966 ακόμα. Οι περιπέτειες του USS Enterprise (σε όλες τις εκδοχές του, του Κερκ, του Πικάρντ και του Άρτσερ), του διαστημικού σταθμού DS-9, του USS Voyager και όλων των πληρωμάτων και των χαρακτήρων που άφησαν το αποτύπωμά τους σε ένα από τα ιστορικότερα έπη της ΕΦ έχουν γαλουχήσει γενιές, τόσο εξαιτίας του «προφητικού» τους (από άποψης πολλών τεχνολογικών εφαρμογών) χαρακτήρα, όσο και του επικού, αισιόδοξου (σε γενικές γραμμές, γιατί υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως γνωρίζει πολύ καλά κάθε «Trekkie») οράματός του για το μέλλον της Ανθρωπότητας στα άστρα. Η κινηματογραφική αναγέννησή του, δια χειρός J.J. Abrams, με νέους ηθοποιούς να ενσαρκώνουν τους θρυλικούς χαρακτήρες, σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αποδεικνύοντας ότι το μήνυμα και η γοητεία της σειράς παραμένουν επίκαιρα, όσα χρόνια και αν περάσουν. Ο πρόσφατος θάνατος του Leonard Nimoy, του θρυλικού κυρίου Spock, έφερε ξανά στο προσκήνιο το διαστημικό έπος, προκαλώντας συγκίνηση στον κόσμο της ΕΦ και μη.

Στην εποχή της «επιστροφής» του «Πολέμου των Άστρων», ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο να ακολουθήσει και το «αντίπαλον δέος» (καθώς η «κόντρα» ανάμεσα στα «fanboys» του StarWars και τους «Trekkies» κρατά και αυτή δεκαετίες). Όπως ανακοινώθηκε χθες Τρίτη (2 Νοεμβρίου), η CBS Television Studios θα λανσάρει μία εντελώς νέα τηλεοπτική σειρά τον Ιανουάριο του 2017, 12 χρόνια μετά το φινάλε της τελευταίας Star Trek σειράς που έπαιξε στην τηλεόραση (Star Trek: Enterprise- μια σειρά που, παρά τα ουκ ολίγα θετικά της στοιχεία, μεταξύ των οποίων και ο πρώτος γυναικείος πρωταγωνιστικός Vulcan χαρακτήρας, η T'Pol, θεωρήθηκε μάλλον «αδύναμη»).

Τα επεισόδια της σειράς θα είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ μέσω του CBS All Access. Θα πρόκειται για την πρώτη original series που έχει αναπτυχθεί αποκλειστικά για το κοινό του CBS All Access, και θα παρουσιάζει νέους χαρακτήρες, στην αναζήτηση νέων κόσμων και πολιτισμών, παραμένοντας, σύμφωνα με την εταιρεία, πιστό στη βαριά κληρονομιά του. Στην παραγωγή (executive producer) συναντά κανείς το μεγάλο όνομα του Alex Kurtzman.

Το Star Trek θα γιορτάσει τα 50 χρόνια του το 2016. Αρχίζοντας την πορεία της το 1966, η πρώτη σειρά (γνωστή ως «TΟS», «The Original Series»), έκανε τρεις σεζόν- μικρό χρονικό διάστημα, αν αναλογιστεί κανείς την επίδραση που άφησε στην ΕΦ-, φέρνοντας στη συνέχεια μια σειρά από κινηματογραφικές ταινίες και άλλες 4 σειρές (5, εάν ληφθεί υπόψιν και το Animated Series), στις οποίες περιλαμβάνεται και το εμβληματικό και μακροβιότερο (και ανώτερο όλων, κατά την άποψη του γράφοντος), Star Trek: The Next Generation, με τη θρυλική φυσιογνωμία του Jean Luc Picard (Patrick Stewart – η μορφή που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων φίλων της ΕΦ όταν σκέφτονται «καπετάνιο διαστημοπλοίου») στο «τιμόνι» του Enterprise.

Η αντίδραση του κοινού

Οι φίλοι της ΕΦ είναι γενικά «δύσκολη» συνομοταξία, καθώς είναι εξαιρετικά αυστηροί και «δογματικοί» όσον αφορά στα «ιερά και τα όσιά τους», περνώντας από «ψιλό φίλτρο» καθετί που φέρει το βαρύ όνομα κάποιου αγαπημένου τους franchise. Στην περίπτωση του Star Trek αυτό είναι ιδίως έντονο, καθώς στις τάξεις των Trekkies περιλαμβάνονται άτομα που μπορούν άνετα να πουν «παραδώσου ή πέθανε!» στη γλώσσα των Klingon.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε ενθουσιασμό, αλλά και προβληματισμό- ο οποίος όμως δεν οφείλεται τόσο σε φόβους περί κάποιου είδους «αιρετικής» προσέγγισης στην αγαπημένη τους σειρά (αν και προφανώς πολλοί ανησυχούν για αυτό, καθώς αναρωτιούνται πού και πότε θα λαμβάνει χώρα η δράση, ποιοι θα είναι οι πρωταγωνιστές, ποιο το σκάφος- αν θα υπάρχει- και άλλα), όσο στη διάθεσή του μέσω της streaming συνδρομητικής υπηρεσίας του CBS, το CBS Access: Πολλοί είναι αυτοί που παραπονιούνται για το ότι θα πρέπει να πληρώνουν για να δουν τη σειρά.

Επίσης, ουκ ολίγοι φαίνονται να μη βλέπουν με καλό μάτι την παρουσία του Kurtzman στην παραγωγή, καθώς είχε εμπλακεί τόσο στο «Star Trek» του 2009, όσο και το «Star Trek: Into Darkness», που είχαν ξεσηκώσει αντιδράσεις μεταξύ των «σκληροπυρηνικών» λόγω της καταστροφής του πλανήτη Vulcan και του θανάτου της μητέρας του Spock (βεβαίως, εδώ πρέπει να πούμε ότι το όλο «reboot» δικαιολογούνταν σεναριακά, και άλλωστε, περί ορέξεως...).

Σε κάθε περίπτωση, όλο το σύμπαν των φίλων της ΕΦ περιμένει εναγωνίως τη νέα σειρά (η οποία, όπως έχει υπογραμμιστεί, δεν θα σχετίζεται με το επερχόμενο κινηματογραφικό Star Trek: Beyond, που θα βγει στις αίθουσες το καλοκαίρι του 2016) του θρυλικού διαστημικού έπους, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι κατά πόσον θα ανταποκρίνεται στη βαριά της «φανέλα». Μέχρι τότε, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι «engage!» (ή, αν προτιμάτε, «make it so!»).

Δημοφιλή