ΔΙΕΘΝΕΣ
12/12/2015 10:06 EET | Updated 12/12/2015 10:06 EET

Συμφωνία για το κλίμα. Στόχος ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου

ASSOCIATED PRESS
French Foreign Affairs Minister Laurent Fabius, center, President-designate of COP21, puts his hand over his heart after his speech as he stands near French President Francois Hollande, left, and United Nations Secretary-General Ban Ki-moon, right at the World Climate Change Conference 2015 (COP21) at Le Bourget, near Paris, France, Saturday, Dec. 12, 2015 . Negotiators from around the world appear to be closing in on a landmark accord to slow global warming, with a possible final draft to be pr

Ιστορική συμφωνία που στόχο έχει να περιοριστεί η υπερθέρμανση κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και να καταβληθεί προσπάθεια να μειωθεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και πρόεδρος της COP21, Λοράν Φαμπιούς, παρουσιάζοντας σήμερα Σάββατο το σχέδιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στους αντιπροσώπους 195 χωρών.

«Το σχέδιο επιβεβαιώνει τον κεντρικό στόχο μας, που είναι και ζωτικός, να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου και να προσπαθήσουμε να την περιορίσουμε στους 1,5 βαθμούς, κάτι που θα επιτρέψει να μειωθούν σημαντικά οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος χειροκροτήθηκε θερμά από τους αντιπροσώπους που συνήλθαν σε ολομέλεια.

Αυτό το σχέδιο συμφωνίας είναι «δίκαιο, βιώσιμο, δυναμικό, ισορροπημένο και νομικά δεσμευτικό», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών στην ομιλία του, η οποία προκάλεσε ένα ξέσπασμα χειροκροτημάτων από τους αντιπροσώπους οι οποίοι στη συνέχεια σηκώθηκαν όρθιοι. Ο Φαμπιούς, πολύ συγκινημένος, στεκόταν όρθιος στο βήμα, με το χέρι στο μέρος της καρδιάς.

Τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο που έχουν υποσχεθεί να χορηγήσουν οι χώρες του Βορρά σε εκείνες του Νότου για τις πολιτικές τους σχετικά με το κλίμα «θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο», είπε ακόμη ο Φαμπιούς.

Τα «100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο μετά το 2020», οπότε θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία που αναμένεται να επισφραγιστεί σήμερα στο Παρίσι και «ένας νέος ποσοτικός στόχος πρέπει να οριστεί το αργότερο το 2025», είπε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)