Επίθεση Τσίπρα σε ΔΝΤ: Θα πρέπει κάποια στιγμή να σοβαρευτούμε

Επίθεση Τσίπρα σε ΔΝΤ: Θα πρέπει κάποια στιγμή να σοβαρευτούμε
eurokinissi

Επίθεση στο ΔΝΤ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε αρκετές φορές στο κλείσιμο της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το ελληνικός χρέος, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

«Έχοντας υποστεί η Ελλάδα την μεγαλύτερη καταστροφή χρειάζεται και η μεγαλύτερη πίστωση χρόνου για να μπορέσουμε να ξαναβρεθούμε σε μια κατάσταση κανονικότητα, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των αγορών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε ότι όμως τη διεκδικούμε με μια εναλλακτική στρατηγική από εκείνη της συσσώρευσης χρέους και λιτότητας. Υπογράμμισε δε ότι «για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία να γνωρίζουμε ότι αυτόν τον δίκαιο αγώνα δεν τον διεξάγουμε μόνοι, αλλά έχουμε μια σειρά από κυβερνήσεις-συμμάχους».

«Κάποια στιγμή θα πρέπει να σοβαρευτούμε γιατί δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με αριθμούς αλλά με ανθρώπους», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός εξαπολύοντας επίθεση κατά του ΔΝΤ και έκανε λόγο για μια μια Ευρώπη που βρίσκεται μπροστά σε τρεις παράλληλες κρίσεις και λίγο πριν από ένα κρίσιμο δημοψήφισμα αυτό που προέχει είναι η ανάκαμψη η σταθερότητα και η κοινή προοπτική.

«Θα πρέπει κάποια στιγμή να σοβαρευτούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως σε ότι αφορά την τρέχουσα διαπραγμάτευση εμείς καταλήξαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό.

«Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Σε ότι αφορά την Πορτογαλία ο κ. Τσίπρας τόνισε πως οι δύο χώρες έχουν πολλές ομοιότητες και διαφορές.

«Η πρώτη διαφορά είναι ότι εμείς έχουμε ένα χρέος που έχει φτάσει στο 180% του ΑΕΠ εξαιτίας και της λάθος συνταγής που εφαρμόστηκε στη χώρα» ανέφερε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως «έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον η έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα η Ευρώπη διαρκώς κάνει αναβολή της έναρξης συζήτησης με την προϋπόθεση ότι θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και έκανε λόγο για εμπόδια που θέτουν κάποιοι ώστε να μην κλείσει η αξιολόγηση».

Για τα γεγονότα στην Ειδομένη

Σε ότι αφορά τα γεγονότα στην Ειδομένη ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η Ειδομένη αποτελεί και συνεχίζει να αποτελεί μία ντροπή για τον ελληνικό πολιτισμό και επισήμανε τον αγώνα που κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

«Δυστυχώς στον αγώνα μας αυτόν εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες βρίσκουμε απέναντί μας και ορισμένες ΜΚΟ οι οποίες προσπαθούν να πείσουν αυτούς τους ανθρώπους ότι πρέπει να παραμείνουν στην Ειδομένη», τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Όπως ανέφερε, μάλιστα, κάποιες από τις ΜΚΟ έχουν κατά νου να πάρουν κάποια κονδύλια παρά να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Σε ότι αφορά τα επεισόδια στην Ειδομένη ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι υποκινήθηκαν από κάποιους εθελοντές και σημείωσε πως αποτελούν «ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», ενώ άφησε αιχμές και για τη στάση των αρχών της ΠΓΔΜ.

«Αναρωτιέμαι εάν υπάρχει άλλη χώρα στη βαλκανική διαδρομή που μπορεί να συγκριθεί με την προσπάθεια που έχει κάνει ο ελληνικός λαός και αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Λέσβο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Κόστα: Οι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν λύση

Από την πλευρά του ο κ. Κόστα, ανέφερε πως οι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν λύση και υποστήριξε πως θα πρέπει να θέσουμε στόχους ανάπτυξης, καταπολέμησης της φτώχειας.

Μεταξύ των βασικών αρχών της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη. Δεν έχουμε την προσφυγική ροή που έχει η Ελλάδα αλλά κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην Ελλάδα είναι πρόσφυγας που φτάνει στην Ευρώπη και συνεπώς και στην Πορτογαλία, είπε ο εξηγώντας ότι «γι' αυτό δείξαμε από την πρώτη στιγμή την προθυμία και τη διάθεση μας να συνεργαστούμε ενεργά ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».

«Εμείς θα αποδεχτούμε την μετεγκατάσταση προσφύγων που θέλουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, στην Πορτογαλία», τόνισε και προσέθεσε ότι και σήμερα είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε γραφειοκρατικές δυσκολίες και μπορούμε όλοι να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των υποχρεώσεων της και να διασφαλίσει τη διαχείριση της κρίσης χωρίς να υπάρχει μεγαλύτερο βάρος μιας χώρας εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης.

«Η Ευρώπη είναι ένα σύνολο χωρών και λαών, όπου οι λαοί μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους και να συνυπάρξουν χωρίς κοινούς κανόνες», τόνισε ο κ. Κόστα.

Δημοφιλή