ΔΙΕΘΝΕΣ
23/04/2016 13:09 EEST | Updated 23/04/2016 13:10 EEST

Politico: Πώς η υπόθεση Panama Papers θα μπορούσε να πλήξει τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ

BRUSSELS, BELGIUM - APRIL 21: President of European Commission Jean-Claude Juncker attends press conference after his meeting with President of Indonesia Joko Widodo (not seen), in Brussels, Belgium on April 21, 2016. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images
BRUSSELS, BELGIUM - APRIL 21: President of European Commission Jean-Claude Juncker attends press conference after his meeting with President of Indonesia Joko Widodo (not seen), in Brussels, Belgium on April 21, 2016. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)

Τους λόγους για τους οποίους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, θα πρέπει να ανησυχεί μετά τη σύνδεση της υπόθεσης «Panama Papers» και της διαρροής του Λουξεμβούργου δημοσίευσε η ιστοσελίδα Politico.

Η υπόθεση Panama Papers, η οποία αφορά στη διαρροή  11,5 εκατ. αρχείων από τη βάση δεδομένων της δικηγορικής εταιρείας στον τομέα των offshore εταιρειών, της Mossack Fonseca, θύμισε σε πολλούς μια άλλη μεγάλη διαρροή που έλαβε χώρα πριν δύο χρόνια.

Τον Νοέμβριο του 2014, η δεύτερη μεγαλύτερη συνεδρίαση της Κομισιόν υπό τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, επισκιάστηκε από τις αποκαλύψεις των «LuxLeaks». Μια διαρροή 28.000 απόρρητων εγγράφων από το Λουξεμβούργο έκαψε περισσότερες από 343 επιχειρήσεις, η οποίες εμφανίζονται να έχουν διοχετεύσει μεγάλα χρηματικά ποσά στο μικρό αυτό κράτος της Ευρώπης, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να εξοικονομήσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους.

Και οι δύο υποθέσεις εξετάστηκαν από την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIK) και ίσως μία από τις μεγαλύτερες διαφορές του είναι ότι ενώ τα Luxleaks επικεντρώθηκαν σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, τα Panama Papers εξέτασαν και τις ενέργειες ατόμων.

Σύμφωνα με το Politico, ένα από τα πράγματα που είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς είναι το κατά πόσο ο Γιουνκέρ θα βρεθεί υπό πίεση επειδή επέτρεψε την διοχέτευση χρημάτων στο Λουξεμβούργο, η οποία ναι μεν είναι νόμιμη, όμως την ίδια στιγμή είναι ανήθικη. Πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ δείχνουν μάλιστα πρόθυμα να ξεχάσουν το παρελθόν και να κοιτάξουν μπροστά.

Τα Panama Leaks είχαν ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Ισλανδού πρωθυπουργού, Sigmundur Gunnlaugsson, ο οποίος βρισκόταν στη λίστα με τα άτομα που απευθύνθηκαν στην Mossack Fonseca. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Ισπανό υπουργό Ενέργειας, José Manuel Soria, ενώ μεγάλο πλήγμα δέχτηκε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον. Θα συμβεί όμως το ίδιο με τον Γιουνκέρ και τα LuxLeaks, αναρωτιέται το Politico.

«Εάν το κλίμα έχει αλλάξει», λέει η ιστοσελίδα, αναφερόμενο στις διαστάσεις που πήρε το τελευταίο σκάνδαλο«ο Γιουνκέρ θα πρέπει να προετοιμαστεί για τις καταιγίδες».