Η συμφωνία Γερμανίας - Τουρκίας για το προσφυγικό κοστίζει στη Μέρκελ. Υποχωρεί η δημοτικότητά της

Η συμφωνία Γερμανίας - Τουρκίας για το προσφυγικό κοστίζει στη Μέρκελ και χάνει σε δημοφιλία
German Chancellor Angela Merkel speaks during her visit to the French secondary school Lycee Francais in Berlin, Germany, May 3, 2016. REUTERS/Hannibal Hanschke
German Chancellor Angela Merkel speaks during her visit to the French secondary school Lycee Francais in Berlin, Germany, May 3, 2016. REUTERS/Hannibal Hanschke
Hannibal Hanschke / Reuters

H Καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ βρέθηκε και πάλι στην Τουρκία πραγματοποιώντας την πέμπτη επίσκεψή της μέσα σε οκτώ μήνες στη χώρα που τόσο η ίδια όσο και η ΕΕ έχουν βασίσει όλη την πολιτική τους για το προσφυγικό. Ωστόσο, η υποστήριξη που απολαμβάνει η Μέρκελ «πίσω στο σπίτι» φαίνεται να υποχωρεί σε ό,τι αφορά τον τρόπο που επέλεξε να διαχειριστεί την κρίση, εξαρτώντας την επίλυση του ζητήματος από την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ιδέα αυτής της «εξάρτησης» φαίνεται πως προκαλεί σοβαρή δυσφορία...

Σχεδόν το 60% των Γερμανών αντιτίθενται στη συμφωνία με την Άγκυρα, η πλειοψηφία των Γερμανών εκτιμά πως οι πρόσφυγες δεν θα καταφέρουν να ενσωματωθούν ενώ μέσα σε αυτό το «περιβάλλον» υποχωρούν τα ποσοστά δημοτικότητας της Κακελαρίου, όπως φαίνεται και στη δημοσκόπηση της εταιρείας Forsa για λογαριασμό της Handelsblatt υποστηρίζει τη συμφωνία.

Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα και ενώ η γερμανίδα Καγκελάριος βρισκόταν ήδη στην Κωνσταντινούπολη για να μετάσχει στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ στο περιθώριο της οποίας είχε και συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, «Η καγκελάριος έχει στοιχηματίσει το πολιτικό μέλλον της στην επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας» ενώ τονίζει πως η ίδια έχει δηλώσει: «Είμαι πεπεισμένη ότι είναι προς τα γερμανικά, ευρωπαϊκά και τουρκικά συμφέροντα, και ειδικά προς τα συμφέροντα εκείνων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις». Μιλώντας δε στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, σχολίασε πως αντιλαμβάνεται την κριτική που ασκείται αλλά «αυτό που με ενοχλεί είναι ότι μερικές οι άνθρωποι φαίνονται να ανυπομονούν να δουν κάτι να αποτυγχάνει».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν υπάρχει «Σχέδιο Β» για το προσφυγικό και διέψευσε δημοσιεύματα ότι τα μέλη της ΕΕ της εξέταζαν το ενδεχόμενο εναλλακτικών λύσεων που η συμφωνία με την Τουρκία καταρρεύσει, δήλωση που σίγουρα δεν ακούστηκε με ευχαρίστηση.

Αναλυτικά τα δημοσκοπικά ευρήματα:

  • Το 59% των Γερμανών διαφωνεί με «την πολιτική της Μέρκελ απέναντι στην Τουρκία», το 31?% συμφωνεί και το 10% δεν έχει καταλήξει. Από το 59% που διαφωνεί το 46% προέρχεται από το δικό της κόμμα (CDU) το 54% από το κόμμα των σοσιαλδημοκρατών (SPD) και το 71% από το Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Βυααρίας (CSU).
  • To 56% των πολιτών στη Γερμανία πιστεύουν πως οι πρόσφυγες δεν μπορούν να ενσωματωθούν στην γερμανική αγορά εργασίας. Το δε 38% είναι αισιόδοξο για την ενσωμάτωση και το 6% δηλώνει πως δεν ξέρει. Και πάλι εκ του 56% των «απαισιόδοξων» το 71% ανήκει σε ψηφοφόρους του CSU, το 51% του CDU και το 54% του SPD.
  • To 47% των ερωτηθέντων δηλώνει πως «η Μέρκελ δεν θα πρέπει να είναι η εκ νέου Καγκελάριος από το 2017» οπότε και θα διεξαχθούν οι ομοσπονδιακές εκλογές ενώ το 44% λέει ναι και το 9% δεν έχει αποφασίσει. Εδώ τα ποσοστά αλλάζουν αισθητά καθώς στο 47% που δεν θέλει ανανέωση της θητείας της Μέρκελ διαμορφώνεται από μόλις το 16% των ψηφοφόρων του κόμματός της, από το 46% του CSU και φυσικά από το 55% των ψηφοφόρων των σοσιαλδημοκρατών.