Global Medic: Από τον Οκτώβριο του 2015 δίπλα στους πρόσφυγες

Global Medic: Από τον Οκτώβριο του 2015 δίπλα στους πρόσφυγες

1. Από πότε δραστηριοποιείστε στην Ελλάδα και πόσα άτομα απασχολείτε γενικά;

Η GlobalMedic έστειλε για πρώτη φορά ομάδα έκτακτης ανάγκης τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους. Στείλαμε τρεις ομάδες εθελοντών (λεπτομέρειες παρακάτω). Η πλειοψηφία αυτών των εθελοντών είναι παροχείς βοήθειας έκτακτης ανάγκης από τον Καναδά, που εκπαιδεύτηκαν από την GlobalMedic και αφήνουν τις ζωές τους για να βοηθήσουν ανθρώπους σε ανάγκη σε όλο τον κόσμο. Συνολικά 6 εθελοντές ανταποκρίθηκαν για αυτό τον σκοπό. Η GlobalMedic ως οργάνωση έχει 5 άτομα προσωπικό (επί πληρωμή) αλλά λειτουργεί με την υποστήριξη των πάνω από 2.000 εκπαιδευμένων εθελοντών.

2. Ποιο το έργο που προσφέρετε και σε ποια συγκεκριμένα πεδία εξειδικεύεστε;

Η GlobalMedic αποτελεί το επιχειρησιακό σκέλος της David McAntony Gibson Foundation (DMGF). Η DMGF είναι μια Καναδική φιλανθρωπική οργάνωση που «τρέχει» προγράμματα ανάπτυξης ικανοτήτων σε κράτη που έχουν βιώσει συγκρούσεις. Παράλληλα προσφέρει βοήθεια σε μεγάλες καταστροφές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε όλο τον κόσμο.

Η αποστολή μας είναι απλή. Επιδιώκουμε:

  • Να είμαστε μια αποτελεσματική οργάνωση παροχής βοήθειας, πετυχαίνοντας τη μέγιστη δυνατή παροχή βοήθειας με το ελάχιστο λειτουργικό κόστος.
  • Να συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση των παγκόσμιων κοινοτήτων που υπηρετούμε.
  • Να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα της αρωγής σε διεθνείς καταστροφές.

Επικεντρώνουμε συγκεκριμένα στους τομείς που έχουν να κάνουν με το νερό, την προσωπική υγιεινή, τη στέγη, μη-διατροφικά είδη, ιατρική βοήθεια, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

3. Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησής σας (κρατική, ιδιωτική, ΙΟs -World Bank, UNHCR κτλ) και πως κατανέμεται το συνολικό μπάτζετ σας- στις δράσεις της οργάνωσης αλλά και τα λειτουργικά έξοδά σας, τη μισθοδοσία κλπ;

Η χρηματοδότηση της GlobalMedic προέρχεται από κυβερνήσεις, ιδιωτικά ιδρύματα και οργανισμούς, καθώς και από τους Καναδούς πολίτες. Όπως περιγράψαμε παραπάνω, η οργάνωσής μας σε μεγάλο βαθμό λειτουργεί με την υποστήριξη των εκπαιδευμένων εθελοντών διασωστών. Αυτό επιτρέπει στην GlobalMedic να λειτουργεί με ελάχιστο λειτουργικό κόστος, αφού το μισθολογικό κόστος είναι σημαντικά μειωμένο, χωρίς αυτό να επηρεάζει αρνητικά την κλίμακα και τα οφέλη του προγράμματος. Το 100% των κεφαλαίων που δωρίζονται από το κοινό, διατίθενται απευθείας στα προγράμματά μας.

4. Με ποια διαδικασία και βάση ποιων κριτηρίων αποφασίζονται οι αποστολές σας; Περιοχές και ανθρωπιστικές κρίσεις όπου έχετε παρέμβει ή έχετε τώρα παρουσία; Πως και από ποιον γίνεται η αξιολόγηση του έργου σας;

Η GlobalMedic επιχειρεί σε χώρες ευάλωτες, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της κρίσης και τον αριθμό των ατόμων που πλήττονται, καθώς και την ικανότητα της τοπικής κοινωνίας να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

Δεν επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή: βοηθάμε σε διαφορετικές ηπείρους και περιοχές, παρέχοντας ιατρική βοήθεια, νερό και υποστήριξη σε θέματα υγιεινής, τροφή, στέγη και ούτω καθεξής, ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής.

Η GlobalMedic είναι υπόλογη στις κοινότητες που προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Εργαζόμαστε μαζί με τους δικαιούχους των προγραμμάτων μας για να σχεδιάσουμε την πλέον κατάλληλη λύση στις δικές τους ανάγκες. Ανεξάρτητα από τις προσπάθειες που καταβάλλουμε, αν αυτή η βοήθεια δεν φτάνει σε εκείνους που τη χρειάζονται περισσότερο, ή δεν γίνει αποδεκτή από τις τοπικές κοινότητες, τότε το πρόγραμμα επί της ουσίας δεν έχει πετύχει.

Είμαστε επίσης υπόλογοι στην καναδική κυβέρνηση, ως καναδικό εγγεγραμμένο φιλανθρωπικό ίδρυμα, και σε όσους μας δίνουν κονδύλια για τα προγράμματα μας, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, των ιδρυμάτων, των θεσμών και των Καναδών πολιτών.

5. Στην περίπτωση της Ελλάδας και της συνδρομής σας στο προσφυγικό ζήτημα, πως επιλέχθηκαν οι τοποθεσίες (ή το σημείο) όπου δραστηριοποιείστε; Πόσο προβλέπετε ότι θα χρειαστεί να έχετε παρουσία στο πεδίο;

Η GlobalMedic συμπεριέλαβε την Ελλάδα στα προγράμματά μας τον Φεβρουάριο του 2016. Βοηθάμε σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λέσβο και την Κάλυμνο, στο επίσημο κέντρο υποδοχής της αστυνομίας στην Κω, καθώς επίσης και στο λιμάνι, για να βοηθάμε τους πρόσφυγες αμέσως μόλις φτάνουν στην ακτή. Αυτά τα συγκεκριμένα σημεία επιλέχθηκαν γιατί εκεί δεν υπήρχε αρκετή ανθρωπιστική βοήθεια, και ήταν περιοχές που έφταναν εκατοντάδες πρόσφυγες κάθε μέρα. Η GlobalMedic μπόρεσε να καλύψει ένα κενό οργάνωσης σε αυτά τα σημεία.

6. Πως αξιολογείτε την συνεργασία με τις ελληνικές αρχές- την κυβέρνηση ή τις περιφερειακές/ αυτοδιοικητικές δομές- αλλά και τις τοπικές κοινωνίες; Προβλήματα συνεργασίας ή αποδοχής σας, υπήρξαν;

Η GlobalMedic συνεργάζεται άμεσα με όλους τους φορείς παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στα σημεία, προκειμένου να οργανώσουμε την βοήθεια που θα παράσχουμε. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η ενημέρωση των κρατικών αρχών για τις δράσεις μας. Παρά το γεγονός ότι η συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση επιβαρύνει πολύ τις τοπικές κοινωνίες, εμείς δεν γίναμε μάρτυρες καμίας αρνητικής αντίδρασης ή έλλειψης συνεργασίας από τους πολίτες ή τις κρατικές αρχές. Επίσης δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης σε σχέση με την αποδοχή της βοήθειας που προσφέραμε, καθώς οι προσπάθειές μας αποσκοπούν στην ανακούφιση των αναγκών που δημιουργούνται στην ίδια τη χώρα.

7. Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας στην Ελλάδα; Πόσο καίρια θεωρείτε την προσφορά της οργάνωσής σας και των ΜΚΟ γενικότερα σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση; Συνεργάζεστε με άλλες ΜΚΟ και ποιο είναι το επίπεδο συντονισμού των δράσεων σας;

Η GlobalMedic μπόρεσε να βοηθήσει πάνω από 8.000 πρόσφυγες, αμέσως μετά την άφιξή τους από το επικίνδυνο ταξίδι στο Αιγαίο. Σε αυτή τη βοήθεια συμπεριλαμβάνεται η διανομή φαγητού, βασικά είδη πρώτης ανάγκης και υγιεινής, δράσεις που έχουν να κάνουν με θέματα υγεία και πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών, και διανομή μη-διατροφικών ειδών, όπως κουβέρτες. Όπως περιγράψαμε παραπάνω, η GlobalMedic συνεργάζεται με όλους τους άλλους ανθρωπιστικούς φορείς μέσω αυτού που είναι γνωστό ως Cluster System. Οργανώσεις που συνεργάζονται, δημιουργώντας μια ενιαία ανταπόκριση στις ανάγκες σε τομείς της υγείας, της στέγης, του φαγητού, του νερού, της υγιεινής κ.ο.κ. Αυτό περιλαμβάνει και επικοινωνία για το ποιος ακριβώς παραδίδει τι είδους ανθρωπιστική βοήθεια και σε ποια τοποθεσία. Κλειδί για να είμαστε σίγουροι ότι οι προσπάθειές δεν καλύπτουν η μια την άλλη, αλά καλύπτονται τα κενά στην οργάνωση. Αυτό διασφαλίζει επίσης ότι επιτυγχάνονται και οι μέγιστες θετικές επιπτώσεις του προγράμματος.

8. Θεωρείτε ότι αναγνωρίζεται και αποτιμάται ορθά το έργο σας στη δημόσια σφαίρα;

Τα ΜΜΕ έστρεψαν πολύ την προσοχή τους στη συριακή προσφυγική κρίση, που έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες. Η GlobalMedic έλαβε μια συγκινητικά μεγάλη υποστήριξη για τα προγράμματα που αφορούν στη συριακή προσφυγική κρίση, και έχει λάβει επίσης σημαντική υποστήριξη από τη διασπορά του Καναδά στις τοπικές εθελοντικές εκδηλώσεις μας.

9. Πιστεύετε ότι υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα ή παρανοήσεις (πχ από τα ΜΜΕ) όσον αφορά τη δράση σας; Για παράδειγμα έχουν διατυπωθεί κατηγορίες έναντι ορισμένων ΜΚΟ ότι παροτρύνουν τους πρόσφυγες να αγνοήσουν επίσημες ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Ο ρόλος της GlobalMedic είναι να ανταποκρίνεται στις ανθρωπιστικές ανάγκες σε οποιαδήποτε κατάσταση. Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στο να παρέχουμε ανακούφιση από τα δεινά και να βοηθάμε σε θέματα υγείας τους ανθρώπους που βιώνουν την κρίση.

Δημοφιλή