Γιώργος Χρούσος: Ο άνθρωπος που άλλαξε το πρόσωπο της βιοϊατρικής

Ο Γιώργος Χρούσος γεννήθηκε το 1951 στην Πάτρα και αφού ολοκλήρωσε με άριστα τις σπουδές του στην ιατρική, συνέγραψε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η απόκτηση ειδικότητας στην Παιδιατρική από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Αυτή τη στιγμή είναι Καθηγητής παιδιατρικής, Διευθυντής Α’ πανεπιστημιακής παιδιατρικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ – Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ενώ από το 2010 κατέχει την Εδρα της UNESCO στην Εφηβική Ιατρική (UNESCO Chair on Adolescent Health Care) του ίδιου Πανεπιστημίου. Πρίν επιστρέψει στην Ελλάδα ήταν Διευθυντής του Tμήματος Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης στην Βηθεσδά της Πολιτείας του Maryland και καθηγητής της Παιδιατρικής, Φυσιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσινγκτον.

Ο κ. Χρούσος στην επαγγελματική του σταδιοδρομία έχει εστιάσει την έρευνά του στον άξονα υποθαλάμου- υπόφυσης- επινεφριδίων (ΥΥΕ) και έχει μελετήσει εκτεταμένα τις νευροενδοκρινολογικές μεταβολές που συσχετίζονται με τις διαταραχές του συναισθήματος, ύπνου, αντίληψης του πόνου, και ανοσολογικής λειτουργίας. Ο ίδιος έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως για την έρευνά του και έχει συνεισφέρει σημαντικά στη βιοϊατρική βιβλιογραφία και η προσφορά του έχει ανοίξει νέους ορίζοντες σε ένα φάσμα χρόνιων πολύπλοκων διαταραχών του ανθρώπου, όπως η κατάθλιψη, το μεταβολικό σύνδρομο, οι αυτοάνοσες και αλλεργικές παθήσεις, οι διαταραχές της διατροφής, οι διαταραχές του ύπνου και τα ψυχοσωματικά νοσήματα.

Ο κ. Χρούσος που με την πορεία και το έργο του έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στον τομέα της ενδοκρινολογίας, έχει συγγράψει πάνω από 800 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες και το έργο του έχει αναφερθεί διεθνώς σε πάνω από 110.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι το Institute of Scientific Information τον έχει χαρακτηρίσει ως έναν από τους πιο υψηλά αναφερόμενους επιστήμονες στον κόσμο όχι μόνο στην Κλινική Ιατρική, αλλά και στην Βιολογία και Βιοχημεία, και θεωρείται ως ο υψηλότερα αναφερόμενος κλινικός παιδίατρος και ενδοκρινολόγος παγκοσμίως.

Έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία για το έργο του. Συγκεκριμένα το 2011 τιμήθηκε με το Αριστείο Μποδοσάκη και την Διακεκριμμένη Εδρα Τζών Κλούγκε στην Τεχνολογία και Κοινωνία, Βιβλιοθήκη του Κογκρέσσου, Ουάσινγκτων, ΗΠΑ. Το 2014 τιμήθηκε με το Fred Conrad Koch Award, το ύψιστο της βραβείο της US Endocrine Society. Είναι εκλεγμένο μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής των ΗΠΑ καί τής Ευρωπαικής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών (Academia Europaea, London, UK).

Στη νέα πρωτότυπη τηλεοπτική παραγωγή του ΟΤΕ ΤV, «Κορυφές», ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης συνομιλεί, σε μία σειρά συνεντεύξεων ελεύθερης θεματολογίας, με κορυφαίους στο αντικείμενό τους και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες και ο Γεώργιος Χρούσος είναι ένας από αυτούς.

Συγκεκριμένα το επεισόδιο, διάρκειας 50 λεπτών, με τον Καθηγητή παιδιατρικής και Διευθυντή Α’ πανεπιστημιακής παιδιατρικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ – Νοσοκομείο Παίδων « Η Αγία Σοφία», θα προβληθεί την Τρίτη 23 Αυγούστου στις 22.00 και σε επόμενη προβολή το Σάββατο 27 Αυγούστου στις 19.00.

Οι «Κορυφές» εγκαινιάζουν έναν πλούσιο κύκλο εκπομπών και σειρών ντοκιμαντέρ παραγωγής του ΟΤΕ TV, πάντα με σημείο αναφοράς την Ελλάδα, που θα φέρει μέσα στο επόμενο διάστημα το κανάλι OTE HISTORY.

Το OTE HISTORY είναι διαθέσιμο μέσω της υπηρεσίας OTE TV GO, αλλά και στο ΟΤΕ REPLAY TV.