ΔΙΕΘΝΕΣ
28/12/2016 09:19 EET | Updated 28/12/2016 09:19 EET

NYT: Ρώσοι παραδέχονται την εμπλοκή του Κρεμλίνου στο σκάνδαλο ντόπινγκ

Maxim Shemetov / Reuters
Track-and-field athlete Yelena Isinbayeva reacts as she walks past Russian President Vladimir Putin during his personal send-off for members of the Russian Olympic team at the Kremlin in Moscow, Russia, July 27, 2016. REUTERS/Maxim Shemetov TPX IMAGES OF THE DAY

Αξιωματούχοι της Ρωσίας για πρώτη φορά παραδέχτηκαν την ύπαρξη ενός κρατικού προγράμματος ντόπινγκ, από το οποίο «επωφελήθηκαν» περισσότεροι από 1.000 αθλητές το διάστημα 2011-2015.

«Ήταν μια θεσμική συνωμοσία», φέρεται να δήλωσε στους New York Times η γενική διευθύντρια του ρωσικού οργανισμού αντι-ντόπινγκ, Άννα Αντσέλιοβιτς. Ωστόσο, όπως σημειώνει το BBC, η ίδια αργότερα διέψευσε τα λεγόμενά της.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούλιο δημοσιεύτηκε έκθεση-φωτιά του καθηγητή Ρίτσαρντ ΜακΛόρεν για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA). Σύμφωνα με αυτή, ομάδα επιστημών στην Μόσχα είχαν προσληφθεί από την κυβέρνηση να αλλάζουν τα δείγματα ούρων των αθλητών που λάμβαναν παράνομα φάρμακα για να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους, ώστε να μπορούν να περνούν τα τεστ και να συμμετέχουν στους αγώνες.

Στο Σότσι, όπως αναφέρει η έκθεση του ΜακΛόρεν, είχε διαμορφωθεί ένα διαφορετικό σύστημα, καθώς, αντί να γίνεται ανταλλαγή των δειγμάτων, παραποιούνταν τα ευρήματα στις εξετάσεις εκείνων που είχαν βρεθεί θετικά σε φαρμακοδιέγερση. Και στις δύο περιπτώσεις η ρωσική κυβέρνηση όχι μόνο γνώριζε για την κάλυψη των αθλητών, αλλά έδινε και εντολές για παραποίηση των στοιχείων. Η υπόθεση είχε οδηγήσει μάλιστα στον προσωρινό αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς του Ρίο.

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, το Κρεμλίνο αρνούνταν οποιαδήποτε ανάμειξη στα σκάνδαλα ντόπινγκ με πρωταγωνιστές Ρώσους αθλητές. Τώρα, σειρά Ρώσων επιστημονών και αξιωματούχων έχουν αρχίσει να παραδέχονται την κρατική εμπλοκή. Εκτός από την Αντσέλιοβιτς, την είδηση είχε επιβεβαιώσει στους New York Times και ο Γκρίγκορι Ροντσένκοφ, επικεφαλής του ρωσικού εργαστηρίου αντι-ντόπινγκ. Κατά την εφημερίδα, η Ρωσία πλέον «παραδέχεται» το λάθος της, ωστόσο δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη παραδοχή από τον πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν.