ΔΙΕΘΝΕΣ
18/07/2016 14:21 EEST | Updated 18/07/2016 15:33 EEST

Έκθεση-φωτιά: Η ρωσική κυβέρνηση απέκρυπτε περιπτώσεις ντόπινγκ στους Ολυμπιακούς του Σότσι το 2014

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Feb. 18, 2014, file photo, a Russian skating fan holds the country's national flag over the Olympic rings before the start of the men's 10,000-meter speedskating race at Adler Arena Skating Center during the 2014 Winter Olympics in Sochi, Russia. On Monday, July 18, 2016 WADA investigator Richard McLaren confirmed claims of state-run doping in Russia. (AP Photo/David J. Phillip, File)

Η ρωσική κυβέρνηση αγνόησε ή απέκρυψε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων ντόπινγκ αθλητών κατά την διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι το 2014, σύμφωνα με έκθεση του καθηγητή Ρίτσαρντ ΜακΛόρεν για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA).

Μετά την δημοσίευση των ευρημάτων, o WADA ζήτησε την ακύρωση της συμμετοχής όλων των Ρώσων αθλητών από όλους τους διεθνείς αθλητικούς αγώνες που θα λάβουν χώρα φέτος, συμπεριλαμβανομένων και των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα, Δευτέρα, μια ομάδα ανθρώπων στα εργαστήρια της Μόσχας εργάζονταν για να καλύπτουν Ρώσους αθλητές που έπαιρναν παράνομα φάρμακα για να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους στους Αγώνες. Πιο συγκεκριμένα, «άνθρωποι της κυβέρνησης» άλλαζαν τα δείγματα ούρων των αθλητών με άλλα, στα οποία δεν εντοπίζονταν ίχνη τέτοιου είδους φαρμάκων.

Στο Σότσι, όπως αναφέρει η έκθεση του ΜακΛόρεν, είχε διαμορφωθεί ένα διαφορετικό σύστημα, καθώς, αντί να γίνεται ανταλλαγή των δειγμάτων, παραποιούνταν τα ευρήματα στις εξετάσεις εκείνων που είχαν βρεθεί θετικά σε φαρμακοδιέγερση. Και στις δύο περιπτώσεις η ρωσική κυβέρνηση όχι μόνο γνώριζε για την κάλυψη των αθλητών, αλλά έδινε και εντολές για παραποίηση των στοιχείων.

Τα συστήματα απόκρυψης των περιπτώσεων ντόπινγκ έλεγχαν η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), το Ρωσικό Κέντρο Αθλητικής Προετοιμασίας (CSP) και ο Ρωσικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ (RUSADA). Σύμφωνα με τον ΜακΛόρεν, δεν υπάρχει ακριβής αριθμός των μεταλλείων που αποκτήθηκαν με αυτό τον τρόπο, όμως αυτά είναι «πάρα πολλά».

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το σκάνδαλο φαίνεται να επεκτείνεται και πέρα από την διοργάνωση των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Πιο συγκεκριμένα, ο ΜακΛόρεν ανέφερε ότι γνωρίζει την περίπτωση τουλάχιστον ενός ξένου ποδοσφαιριστή που έπαιζε στο Πρωτάθλημα Ρωσίας και για τον οποίο είχε δοθεί εντολή αλλαγής του δείγματος ούρων του.

Όσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, ο ΜακΛόρεν ανέφερε ότι τα δείγματα θετικά σε ντόπινγκ που «εξαφανίστηκαν» είναι 580 και αφορούν σε 30 αθλήματα, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ακόμα και το κέρλινγκ.

Μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανέφερε ότι δεν θα διστάσει να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε βάρος των αθλητών και των οργανώσεων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.