ΔΙΕΘΝΕΣ

Ο Πούτιν απέρριψε τις εισηγήσεις για απελάσεις αμερικανών διπλωματών ως απάντηση στις ΗΠΑ

Σύσκεψη στο Κρεμλίνο μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Ο Πούτιν ακούει τις εισηγήσεις των υπουργών Εξωτερικών και ΆΜυνα
Σύσκεψη στο Κρεμλίνο μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Ο Πούτιν ακούει τις εισηγήσεις των υπουργών Εξωτερικών και ΆΜυνα
MICHAEL KLIMENTYEV via Getty Images

Αρνητική ήταν η απάντηση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν στην εισήγηση υπουργών και συμβούλων του να προχωρήσει και η Μόσχα στην απέλαση 35 αμερικανών διπλωματών ως απάντηση στις ΗΠΑ.

Την πρόταση αυτή έχει υποβάλλει ο ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στον πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν ως μια πρώτη αντίδραση στην απόφαση των ΗΠΑ να απελάσουν επίσης επίσης 35 ρώσους διπλωμάτες -οι οποίοι είναι ύποπτοι για κατασκοπία- αλλά και να επιβάλουν κυρώσεις σε δύο ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Οι αποφάσεις ήρθαν ως αντίμετρα μετά τις κατηγορίες περί κυβερνοεπιθέσεων αμερικανικών πολιτικών κομμάτων και την κατά συνέπεια εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές από τη Ρωσία.

Όπως είχε σχολιάσει πάντως ο κ.Λαβρόφ, η Ρωσία σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσει αναπάντητες τις αμερικανικές κυρώσεις ενώ απέρριψε ως αβάσιμες τις κατηγορίες που αποδίδει η Ουάσινγκτον στη Μόσχα.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει το βράδυ της Πέμπτης ότι ο νέος γύρος κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στη Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί μια εξέλιξη η οποία πλήττει τις διμερείς σχέσεις.

Ο πρόεδρος Πούτιν, πρόσθεσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, θα δώσει εντολή να επιβληθούν «προσήκοντα» αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την απέλαση 35 διπλωματών που η Ουάσινγκτον θεωρεί κατάσκοπους και κήρυξε ανεπιθύμητους.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα που μπορούν να έχουν τέτοιου είδους μέτρα καθώς η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ παραδίδει την εξουσία σε τρεις εβδομάδες.

Πέραν των απελάσεων η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι κλείνουν δύο ρωσικά κτιριακά συγκροτήματα στη Νέα Υόρκη και στο Μέριλαντ.

Τραμπ: Εξαιρετική κίνηση

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ επαίνεσε την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να μην προβεί σε αντίποινα για την απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών για την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, όπως υποστηρίζει η Ουάσιγκτον.

«Εξαιρετική κίνηση η αναμονή (του Βλαντίμιρ Πούτιν). Πάντα ήξερα ότι είναι πολύ έξυπνος», τόνισε ο Τραμπ με ανάρτηση του στο twitter.

Πηγή: Reuters

Popular in the Community