ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11/01/2017 11:35 EET | Updated 11/01/2017 11:51 EET

Τσίπρας - Γιούνκερ για τον ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό

NurPhoto via Getty Images
Greek prime Minister Alexis Tsipras (R) with Jean-Claude Juncker, President of the European Commission, during their meeting, at Maximos mansion, in Athens on June 21, 2016 (Photo by Panayiotis Tzamaros/NurPhoto via Getty Images)

Για την «ευρωπαϊκή λύση» για την Κύπρο συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Την ώρα που πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Ερντογάν θα «σαμποτάρει» την διάσκεψη της Γενεύης και δεν θα παραστεί σε αυτή, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται πως συμφώνησαν στην ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το ευρωπαϊκό δίκαιο, δηλαδή μία λύση που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές υπογραμμίσθηκε ακόμη ο κρίσιμος ρόλος της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις και η σημασία που θα έχει η επίλυση του ζητήματος για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Γιούνκερ: Τελευταία ευκαιρία» για την επανένωση της Κύπρου

«Τελευταία ευκαιρία» για την επανένωση της Κύπρου αποκάλεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τις συνομιλίες που ξεκινούν αύριο στη Γενεύη για το Κυπριακό.

«Η ώρα έχει έρθει για την επανένωση του νησιού» υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μαλτέζο πρωθυπουργό, Γιόζεφ Μουσκάτ, στη Βαλέτα, όπου βρίσκεται για την επίσημη έναρξη της μαλτέζικης προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το επόμενο εξάμηνο. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα έχουν αίσιο τέλος μέσα στις επόμενες «ώρες και ημέρες», ενώ επανέλαβε πως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων κάνουν «εξαιρετική δουλειά» και πως για το ζήτημα μίλησε σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Επιπλέον, ανέφερε ότι έχει «προσωπικό ενδιαφέρον» για το Κυπριακό και πως είναι «καθήκον» του να είναι παρών στις συνομιλίες. «Όταν έχει να κάνει με την ειρήνη, πρέπει να παίρνεις ρίσκα. Αυτοί που δεν παίρνουν ρίσκα, παίρνουν τελικά το μεγαλύτερο ρίσκο» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Sponsored Post