Χόλιγουντ εναντίον Τραμπ στα SAG Awards: 10 διάσημοι καλλιτέχνες στέλνουν ηχηρό μήνυμα ενότητας

Χόλιγουντ εναντίον Τραμπ: 10 διάσημοι καλλιτέχνες στέλνουν ηχηρό μήνυμα ενότητας
Octavia Spencer (L), Janelle Monae (2nd L) and Taraji P. Henson accept their award for Cast in a Motion Picture for
Mike Blake / Reuters
Octavia Spencer (L), Janelle Monae (2nd L) and Taraji P. Henson accept their award for Cast in a Motion Picture for

Λίγες ώρες μετά το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ για το κλείσιμο των συνόρων και την μετανάστευση το Hollywood μίλησε. Ένας μετά τον άλλον, οι διάσημοι ηθοποιοί και καλλιτέχνες που ανέβαιναν στην σκηνή των SAG Awards, τα οποία έγιναν την Κυριακή το βράδυ, έδιναν το δικό τους πολιτικό στίγμα και σχόλιο και έστελναν το δικό τους μήνυμα ενότητας.

Ashton Kutcher

Ο ηθοποιός «άνοιξε» την τελετή των βραβείων κάνοντας μία πολύ σημαντική δήλωση.

«Καλό απόγευμα μέλη του SAG-AFTRA και σε όσους βρίσκονται στο σπίτι και σε όσους βρίσκονται σε αεροδρόμια τα οποία ανήκουν στην ΔΙΚΗ μου Αμερική. Είστε φτιαγμένοι από το ίδιο "ύφασμα" που είμαστε κι εμείς φτιαγμένοι. Και σας αγαπάμε και σας

καλωσορίζουμε.»

David Harbour

Όταν ανέβηκε στην σκηνή, το καστ της σειρές επιστημονικής φαντασίας «Stranger Things», ο David Harbour, ένας από τους πρωταγωνιστές είπε:

«Θα δώσουμε άσυλο σε φρικιά και περιθωριοποιημένους- όσους δεν έχουν καμία ελπίδα. Θα ξεπεράσουμε τα ψέματα, θα κυνηγάμε τέρατα. Και όταν θα χαθούμε μέσα στην υποκρισία και την καθημερινή βία, θα χτυπήσουμε (όπως θα έκανε και ο Chief Jim Hopper) κάποιους ανθρώπους στο πρόσωπο όταν γυρεύουν να καταστρέψουν τους αδύναμους και αυτούς που τους αφαιρούνται τα δικαιώματα και τους περιθωριοποιημένους. Και θα το κάνουμε με όλη μας την ψυχή, την καρδιά και με χαρά.»

Julia Louis-Dreyfus

«Ο πατέρας μου διέφυγε θρησκευτικής καταδίωξης στη ναζιστική Γαλλία. Είμαι αμερικανίδα πατριώτης. Και αγαπώ αυτή την χώρα και επειδή αγαπώ αυτή την χώρα, τα ελαττώματά της με κάνουν και τρέμω από φόβο. Και αυτή η εκδίωξη των μεταναστών είναι ελαττωματική και είναι αντι-αμερικανική».

Mahershala Ali

Κέρδισε το βραβείο για Β' Ανδρικό ρόλο για την ταινία «Moonlight» και δεν παρέλειψε να μιλήσει για την διαφορετικότητα. .

«Αυτό που έμαθα δουλεύοντας στην ταινία “ Moonlight” είναι τι συμβαίνει όταν εκδιώκουμε ανθρώπους. Κλείνονται στον εαυτό τους. Και αυτό που ήταν υπέροχο από την δυνατότητα που είχα να υποδυθώ τον Juan ήταν ότι υποδύθηκα έναν κύριο που κλείστηκε στον εαυτό του ως αποτέλεσμα της εκδίωξης από την κοινότητα και έχοντας την ευκαιρία να τον εξυψώσω και να του πω ότι ήταν σημαντικός και ότι ήταν οκ και να τον αποδεχτώ... Ελπίζω να κάνουμε καλύτερη δουλειά σε αυτό. [...] Υπάρχει μία ευκαιρία να δεις την ποιότητα του ανθρώπου, τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν μοναδικό. Και υπάρχει η δυνατότητα να κάνεις πόλεμο για αυτό και να πεις ότι αυτός ο άνθρωπος είναι διαφορετικός από εμένα και ότι “δεν μου αρέσεις, οπότε ας πολεμήσουμε”».

John Lengend

«Είμαστε η φωνή και το πρόσωπο της Αμερικής. Η Αμερική μας είναι μεγάλη, είναι ελεύθερη και ανοιχτή στους ονειροπόλους όλων των φυλών, όλων των χωρών, όλων των θρησκειών», είπε ο Λέτζεντ.

«Το όραμά μας για την Αμερική έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό του Προέδρου Τραμπ και θέλω ειδικά απόψε να απορρίψουμε το όραμά του και να επιβεβαιώσουμε ότι η Αμερική είναι καλύτερη από αυτό», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός καλλιτέχνης βρέθηκε στα βραβεία για να προλογίσει το βίντεο κλιπ από το μιούζικαλ La La Land, με πρωταγωνιστές την Έμα Στόουν και τον Ράιαν Γκόσλινγκ, η οποία είναι μεταξύ των φαβορί στα φετινά Όσκαρ.

«Αυτή η ταινία μιλάει για τον έρωτα, για τα όνειρα και για όλα αυτά που σχετίζονται με αυτήν την όμορφη πόλη που αποκαλούμε σπίτι, το Λος Άντζελες», είπε ο 10 φορές βραβευμένος με Grammy κι ένα Όσκαρ για το τραγούδι «Glory» της ταινίας Selma, καλλιτέχνης και συνέχισε: «Το Λος Άντζελες είναι η πατρίδα τόσων πολλών μεταναστών, τόσων πολλών δημιουργικών ανθρώπων, τόσων πολλών ονειροπόλων και όσοι από εμάς είμαστε σ’ αυτή τη δουλειά έχουμε το προνόμιο να διαμορφώνουμε το πώς ο κόσμος αντιλαμβάνεται αυτή τη χώρα που αγαπάμε. Υπάρχουν πολλά χρήματα κι εξουσία σε αυτό το δωμάτιο κι ελπίζω ότι θα το χρησιμοποιήσετε για καλό».

Kerry Washington

H διάσημη ηθοποιός όχι μόνο φόρεσε μία παραμάνα (safety pin) πάνω στο ρούχο της για να δηλώσει ότι δεν θα σταματήσει να μάχεται για την ασφάλεια όλων, αλλά είπε στην κάμερα:

«Πολλοί λένε αυτή την στιγμή ότι οι ηθοποιοί δεν πρέπει να εκφράζουν την γνώμη τους όσον αφορά την πολιτική, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι ηθοποιοί είναι ακτιβιστές ό,τι και να γίνει, γιατί ενσαρκώνουμε την αξία και την ανθρωπιά όλων των ανθρώπων. Αυτό το σωματείο με βοηθά να το κάνω αυτό. Είμαι η Kerry Washington και είμαι ηθοποιός».

Taraji P. Henson

Το καστ ανέβηκε στην σκηνή για να παραλάβει το βραβείο για την ταινία «Hidden Figures» και η Taraji P. Henson δήλωσε:

«Αυτή η ταινία έχει να κάνει με την ενότητα. Αυτές οι σπουδαίες γυναίκες που μας άφησαν βαριά κληρονομιά είναι τρεις Αμερικανίδες ηρωίδες: Katherine Johnson, Dorothy Vaughan και Mary Jackson. Χωρίς αυτές δεν θα γνωρίζαμε πως να αγγίξουμε τα αστέρια. Αυτές οι γυναίκες δεν εξέφραζαν παράπονο για τα προβλήματα, τις συνθήκες, τα θέματα. Επικεντρώνονταν στις λύσεις. Με αυτόν τον τρόπο, αυτές οι γενναίες γυναίκες βοήθησαν τους άντρες να πάνε στο Διάστημα. Αυτή η ιστορία έχει να κάνει με το τι συμβαίνει όταν βάζουμε τις διαφορές μας στην άκρη και ενωνόμαστε ως ανθρώπινη φυλή. Κερδίζουμε. Η αγάπη κερδίζει κάθε φορά. Δεν είναι πλέον κρυμμένες φιγούρες ( Hidden Figures).»

Emma Stone

Η διάσημη ηθοποιός έλαβε το βραβείο καλύτερης ερμηνείας για τον ρόλο της στο «La La Land».

«Βρισκόμαστε σε μία πολύ παράξενη εποχή στην χώρα μας και τα πράγματα δεν έχουν πλέον καμία δικαιολογία και είναι τρομακτικά και πρέπει να κάνουμε κάτι, οπότε είμαι ευγνώμων που είμαι μέρος μίας ομάδας ανθρώπων που ενδιαφέρεται και θέλει να προσφέρει πράγματα πίσω στην κοινωνία.»

Sara Paulson

«Οτιδήποτε λεφτά σας περισσεύουν πρέπει να τα δωρίσετε στο ACLU (American Civil Liberties Union)... για να προστατεύσετε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων σε όλη την χώρα. Πρόκειται για έναν ζωτικό οργανισμό που βασίζεται εντελώς στην δική μας στήριξη. Οπότε, σας παρακαλώ, αν μπορείτε.

Simon Helberg

Ο πρωταγωνιστής του The Big Bang Theory, μαζί με την σύζυγό του, έδωσαν το δικό τους μήνυμα περπατώντας στο κόκκινο χαλί.