Διπλωματικός πόλεμος Γερμανίας-Τουρκίας για τις τουρμπίνες της Siemens που παραδόθηκαν στην Κριμαία

Διπλωματικός πόλεμος Γερμανίας-Τουρκίας για τις τουρμπίνες της Siemens που παραδόθηκαν στην Κριμαία
A logo of Siemens is pictured on a building in Mexico City, Mexico, May 16, 2017. REUTERS/Edgard Garrido
A logo of Siemens is pictured on a building in Mexico City, Mexico, May 16, 2017. REUTERS/Edgard Garrido
Edgard Garrido / Reuters

Η Γερμανία πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσθέσει τέσσερις ακόμη Ρώσους υπηκόους και ρωσικές εταιρείες στον κατάλογο με τις οντότητες στις οποίες έχει επιβάλει κυρώσεις, μετά την αποκάλυψη ότι τουρμπίνες της γερμανικής εταιρείας Siemens μεταφέρθηκαν από τη Μόσχα στην Κριμαία, δήλωσαν δύο πηγές από τις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ έχει απαγορεύσει στις ευρωπαϊκές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στην Κριμαία μετά την προσάρτησή της στη Ρωσία το 2014. Η Siemens ανακοίνωσε ότι διαθέτει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τέσσερις τουρμπίνες της που είχαν παραδοθεί στη Ρωσία για να χρησιμοποιηθούν σε ένα έργο στο νότιο τμήμα της χώρας μεταφέρθηκαν παρανόμως στην Κριμαία.

Μια ανώτερη διπλωματική πηγή επεσήμανε ότι στον κατάλογο ενδέχεται να προστεθούν αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας και η ρωσική εταιρεία που μετέφερε τις τουρμπίνες. (πλάνο από βίντεο που φέρεται να δείχνει την μεταφορά τουρμπίνων της Siemens στην Κριμαία -Reuters).

Μια άλλη πηγή σημείωσε ότι εκπρόσωποι των 28 χωρών μελών της ΕΕ ίσως συζητήσουν το θέμα στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

Από την πλευρά της η Ρωσία πρόκειται να ανακοινώσει τη διεξαγωγή νέου διαγωνισμού για την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στην Κριμαία, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Βιάτσεσλαβ Κραβτσένκο.

Η κατασκευή δύο νέων εργοστασίων παραγωγής ενέργειας έχει ήδη ξεκινήσει στη χερσόνησο, όμως η διαδικασία έχει αποδειχθεί προβληματική, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη για τις τουρμπίνες της Siemens.

Στο μεταξύ η Γερμανία προειδοποίησε τη Ρωσία ότι παραβιάσεις των κυρώσεων σε βάρος της, ιδίως το ενδεχόμενο να μεταφερθούν στην Κριμαία οι τέσσερις τουρμπίνες που παραδόθηκαν στη χώρα από την εταιρεία Siemens, θα πλήξουν τις διμερείς σχέσεις, γράφει η εφημερίδα Bild am Sonntag.

Η Bild επικαλούμενη εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι το Βερολίνο επέστησε επανειλημμένα την προσοχή της Μόσχας στις επαπειλούμενες παραβιάσεις των ισχυουσών κυρώσεων και σε παράνομες ενέργειες ρωσικών εταιρειών.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε διαβεβαιώσει τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τότε υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, την εποχή που είχαν παραδοθεί οι τουρμπίνες της Ζίμενς ότι δεν προορίζονταν για την Κριμαία, σημείωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας. Ο Γκάμπριελ είναι σήμερα υπουργός Εξωτερικών.

«Η κυβέρνηση υπενθύμισε στη Ρωσία αυτές τις διαβεβαιώσεις ξανά και επισήμανε ότι μια τόσο κατάφωρη παραβίαση των κυρώσεων θα προσέθετε νέα βάρη στις γερμανορωσικές σχέσεις», είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ στην Μπιλτ αμ Ζόνταγκ.

Η Siemens στην προσπάθειά της να αποστασιοποιηθεί από το σκάνδαλο έχει αναστείλει τις παραδόσεις ενεργειακού εξοπλισμού σε κρατικές επιχειρήσεις της Ρωσίας και επανεξετάζει τις προϋπάρχουσες συμβάσεις.

Οι κυρώσεις σε βάρος της Κριμαίας από την ΕΕ στο πεδίο του ενεργειακού εξοπλισμού επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας από τη Μόσχα, το 2014.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)