Πέντε χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει στις 14 Μαρτίου η GNO TV της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και γιορτάζει προσφέροντας για ολόκληρο τον Μάρτιο δωρεάν το ανανεωμένο περιεχόμενό της, προσκαλώντας τους θεατές να ανακαλύψουν ή να ξαναζήσουν μοναδικές παραγωγές όπερας, χορού και μουσικού θεάτρου.

Από το 2021 που ξεκίνησε έως σήμερα πάνω από μισό εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδικτυακά δεκάδες παραστάσεις όπερας, χορού, μουσικού θεάτρου, καθώς και διαδικτυακά φεστιβάλ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε ιδανικές συνθήκες εικόνας και ήχου.

Advertisement
Advertisement

Στο αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζεται να ανέβουν στην GNO TV οι παραγωγές όπερας Τόσκα και Ριγολέττος, η συναυλιακή παρουσίαση της Flora mirabilis, οι παραγωγές χορού Ζιζέλ και Epilogue, η Τελετή Απονομής 2025 των International Opera Awards, καθώς και οι παραγωγές μουσικού θεάτρου Ο Καραγκιόζης Ριγολέττος, Ταξίδι στη χώρα των άσχημων και Τα ζωάκια της αποκάλυψης.

ΕΛΣ Ριγολέττος, Ηρώδειο – φωτό Β. Ισάεβα
Μπαλέτο ΕΛΣ Ζιζέλ – φωτό Γ. Αντώνογλου

Επιπλέον, παραμένουν διαθέσιμα η όπερα Η δύναμη του πεπρωμένου, η παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Χρυσή εποχή, οι παραγωγές της Εναλλακτικής Θέλω να δω τον Πάπα!, Madre Salonico, The Fall of the House of Commons, Μακάριοι οι μαστοί οι ουκ εθήλασαν…, οι παραγωγές χορού Winterreise, W(H)OMAN, καθώς και τα διαδικτυακά φεστιβάλ Κύματα φωτός (Αλιβέρι & Μεγαλόπολη), GETAWAY, Η μυρτιά και ο καθρέφτης, Το νερό του ήλιου, συναυλίες και παραστάσεις του Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, καθώς και το ρεσιτάλ «Μαρία Κάλλας: το ρεπερτόριο που ποτέ δεν ακούσαμε».

Η GNO TV ξεκίνησε πιλοτικά τον Νοέμβριο του 2020 και εγκαινίασε την πλήρη λειτουργία της τον Μάρτιο του 2021, μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Παρά τις ειδικές συνθήκες εκείνης της εποχής, η GNO TV δεν ήταν απλώς μια απάντηση στην αναστολή των παραστάσεων λόγω του κορονοϊού, αλλά ένα ψηφιακό άλμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με στόχο την επικοινωνία του διεθνούς κοινού με το έργο της.

Στα πέντε χρόνια λειτουργίας της GNO TV χιλιάδες θεατές σε όλο τον κόσμο έχουν παρακολουθήσει τις πάνω από 130 διαφορετικές παραγωγές όπερας, μουσικού θεάτρου, χορού, συναυλίες, διαδικτυακά φεστιβάλ κλπ. που έχουν μεταδοθεί online από την πλατφόρμα της ΕΛΣ.

ΕΛΣ_Ταξίδι στη χώρα των άσχημων – Φωτό Β.Ισάεβα

Οι παραγωγές της GNO TV κινηματογραφούνται με πολυκάμερο σύστημα και ειδική σκηνοθεσία, ενώ προβάλλονται με υποτίτλους στα ελληνικά και σε ξένες γλώσσες (αγγλικά, καθώς και γαλλικά και γερμανικά όπου αναφέρεται).

Κατά την περίοδο 2024-2026 η GNO TV επέκτεινε τη λειτουργία της και το περιεχόμενό της εμπλουτίστηκε με 35 παραγωγές που βιντεοσκοπήθηκαν στο πλαίσιο του Έργου «Sub 4.12 Δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής» (ΟΠΣ ΤΑ 5176140) του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.