Η Ρωσία ανακοίνωσε την εκτόξευση 16 δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά, σηματοδοτώντας τη φιλοδοξία της να δημιουργήσει έναν ανταγωνιστικό δικτύο στο Starlink του Έλον Μασκ.
Η αεροδιαστημική εταιρεία Bureau 1440, η οποία αναπτύσσει ένα σύστημα σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη για παγκόσμια ευρυζωνική μετάδοση δεδομένων, επιβεβαίωσε ότι έθεσε σε τροχιά την πρώτη παρτίδα λειτουργικών δορυφόρων της τη Δευτέρα.
Παρά το βήμα αυτό, η Ρωσία παραμένει σημαντικά πίσω από το Starlink, το οποίο έχει συγκεντρώσει πάνω από 10.000 δορυφόρους σε τροχιά από την πρώτη λειτουργική εκτόξευσή του το 2019.
Η Bureau 1440 δήλωσε: «Η εκτόξευση των πρώτων συσκευών της ομάδας-στόχου αποτελεί μετάβαση από το πειραματικό στάδιο στη δημιουργία μιας υπηρεσίας επικοινωνίας».
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει διαθέσει 102,8 δισεκατομμύρια ρούβλια (1,26 δισεκατομμύρια δολάρια) για την ανάπτυξη του Rassvet. Το Bureau 1440 σχεδιάζει να επενδύσει επιπλέον 329 δισεκατομμύρια ρούβλια (4 δισεκατομμύρια δολάρια) από ίδια κεφάλαια έως το 2030.
Ο δορυφορικός σχηματισμός προορίζεται να παρέχει ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλη τη Ρωσία και να λειτουργήσει ως εγχώρια εναλλακτική λύση έναντι του Starlink.
Reported in Russian media today: A Russian Starlink satellite network, "Dawn", was launched into space. The Soyuz-2.1B rocket put the first 16 satellites into orbit. In the future, the grouping is planned to be expanded to 350 satellites, and by 2027 – to 900.
— Beefeater (@Beefeater_Fella) March 24, 2026
The company… pic.twitter.com/3GAGa46UDi
Σύμφωνα με τη βιογραφία του Μασκ που έγραψε ο Άσλεϊ Βανς το 2015, οι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν απορρίψει τον Μασκ το 2002 ως μη αξιόπιστο, γεγονός που τον ώθησε να βρει έναν τρόπο να υποσκελίσει τα τέλη εκτόξευσης της Ρωσίας.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου, το κινητό ίντερνετ παρέμενε εντελώς εκτός λειτουργίας κάθε μέρα σε περιοχές της κεντρικής Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης και άλλων μεγάλων πόλεων, σύμφωνα με δημοσιογράφους στις εν λόγω περιοχές και οκτώ ανώτερους ξένους διπλωμάτες στη Ρωσία.
Η φετινή καταστολή του διαδικτύου στη Ρωσία συνοδεύτηκε από την εισαγωγή νέων νόμων που υποχρεώνουν τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να διακόπτουν την πρόσβαση οποιουδήποτε πελάτη κατόπιν αιτήματος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) και παρέχουν στην υπηρεσία αυτή την εξουσία να δημιουργήσει ένα δίκτυο κέντρων προδικαστικής κράτησης υπό τη δική της δικαιοδοσία.
Ο ευρύτερος στόχος της ενίσχυσης των εξουσιών στο διαδίκτυο είναι να βοηθήσει το Κρεμλίνο να ενισχύσει τον εσωτερικό έλεγχο στο πλαίσιο του πολέμου κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με διπλωμάτες που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα.