Η αστυνομία του Όσλο απήγγειλε την Παρασκευή κατηγορίες κατά του Μάριους Μποργκ Χέιμπι, του μεγαλύτερου γιου της πριγκίπισσας της Νορβηγίας, για πολλαπλές κατηγορίες, όπως βιασμός, σεξουαλική επίθεση και σωματική βλάβη, μετά από πολύμηνη έρευνα για μια υπόθεση στην οποία φέρεται να αφορά «διψήφιος» αριθμός φερόμενων θυμάτων.
Ο Χέιμπι, γιος της πριγκίπισσας του θρόνου Μέτε-Μάριτ και θετός γιος του διαδόχου του θρόνου, πρίγκιπα Χάακον, βρίσκεται υπό έλεγχο από τότε που συνελήφθη επανειλημμένα το 2024 εν μέσω καταγγελιών για βιασμό και με προκαταρκτικές κατηγορίες για σωματική βλάβη και εγκληματική ζημιά.
Ο δικηγόρος της αστυνομίας του Όσλο δήλωσε ότι ο Χέιμπι ήταν συνεργάσιμος κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, η οποία έχει πλέον ολοκληρωθεί.
Τα αποδεικτικά στοιχεία στην υπόθεση αντλήθηκαν από πηγές όπως μηνύματα κειμένου, μαρτυρίες και αστυνομικές έρευνες, είπε.
Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν μία περίπτωση βιασμού με συνουσία και δύο περιπτώσεις βιασμού χωρίς συνουσία, τέσσερις περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης και δύο περιπτώσεις σωματικών βλαβών, δήλωσε ο δικηγόρος της αστυνομίας σε συνέντευξη Τύπου.
«Δεν μπορώ να υπεισέλθω σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων της υπόθεσης πέραν της επιβεβαίωσης ότι πρόκειται για διψήφιο αριθμό», είπε.
⚖️ Le fils aîné de la princesse héritière de Norvège Mette-Marit, Marius Borg Hoiby, est soupçonné de 23 infractions, dont trois viols, a annoncé la police norvégienne à l'occasion de la clôture de l'enquête le visant, ouverte il y a 10 mois. pic.twitter.com/zbGe539J0M
— Agence France-Presse (@afpfr) June 27, 2025
Ο δικηγόρος υπεράσπισης σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς το Associated Press, δήλωσε ότι ο Χέιμπι «λαμβάνει απολύτως σοβαρά υπόψη του τις κατηγορίες, αλλά δεν αναγνωρίζει κανένα αδίκημα στις περισσότερες από τις περιπτώσεις, ιδίως στις περιπτώσεις που αφορούν τη σεξουαλική κακοποίηση και τη βία».
Το βασιλικό παλάτι δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Το παλάτι αναφέρθηκε από το νορβηγικό ειδησεογραφικό πρακτορείο NTB λέγοντας ότι δεν θα σχολιάσει όσο η υπόθεση περνάει από τις «κανονικές διαδικασίες».
Η υπόθεση αποτέλεσε κορυφαία είδηση στη Νορβηγία, όπου η βασιλική οικογένεια παραμένει δημοφιλής.
Ο Χέιμπι, 28 ετών, ζούσε στο παρελθόν με το βασιλικό ζεύγος και τα δύο παιδιά τους, την πριγκίπισσα Iνγκριντ Αλεξάντρα και τον πρίγκιπα Σβέρε Μάγκνους, αλλά τώρα πλέον σε ξεχωριστό σπίτι κοντά.
Ο Χέιμπι παραμένει ελεύθερος εν αναμονή μιας πιθανής δίκης και δικαιούται το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι το δικαστήριο να αποφανθεί διαφορετικά.
Ο Χέιμπι, γνωστός κάποτε χαϊδευτικά ως «Μικρός Μάριους», μεγάλωσε στο επίκεντρο της δημοσιότητας απολαμβάνοντας τον ίδιο πλούτο και τα ίδια προνόμια με τα βασιλικά αδέλφια του, αν και ο βιολογικός του πατέρας, Mόρτον Μποργκ, εξέτισε ποινή φυλάκισης για ναρκωτικά και βίαια αδικήματα.
Ο Χέιμπι έχει παραδεχτεί τη χρήση κοκαΐνης και τον εθισμό του.
Η μελλοντική βασίλισσα της Νορβηγίας έγινε πρωτοσέλιδο το 2001 όταν παντρεύτηκε τον Χάακον, επειδή ήταν ανύπαντρη μητέρα που είχε ζήσει μια ξέγνοιαστη ζωή με έναν σύντροφο που είχε καταδικαστεί για ναρκωτικά.