Παραμονές τις μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στη Ρωσία για την Ημέρα της Νίκης που σηματοδοτεί το τέλος του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ουκρανία συνεχίζει τις επιδρομές με drones βάζοντας στο στόχαστρο πολλές περιοχές αλλά κυρίως την πρωτεύουσα, Μόσχα. Αν και τα drones αναχαιτίστηκαν κρίθηκε απαραίτητη η αναστολή λειτουργίας περίπου δέκα αεροδρομίων, όπως ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές.

Ο δήμαρχος της Μόσχας, ο Σεργκέι Σαμπιάνιν, ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 19 drones, που κατευθύνονταν στην πόλη από διάφορες κατευθύνσεις, αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα ενώ συντρίμμια κατέπεσαν σε λεωφόρο νότια της Μόσχας. Διαβεβαίωσε όμως πως δεν έχουν καταγραφεί θύματα ως αυτό το στάδιο.

Advertisement
Advertisement

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν οπτικό υλικό που δείχνει πολυκατοικία μαυρισμένη από τους καπνούς πυρκαγιάς και ραγισμένη βιτρίνα καταστήματος.

 

Τα τέσσερα αεροδρόμια που εξυπηρετούν τη ρωσική πρωτεύουσα, τα Σερεμέτιεβα, Νταμαντιένταβα, Βνούκαβα και Ζουκόφσκι, χρειάστηκε να αναστείλουν για ώρες τη λειτουργία τους τη νύχτα, κάποια κλείνοντας εντελώς τους διαδρόμους, με απόφαση της ρωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας Rosaviatsia.

Ομοίως πολλά άλλα ρωσικά αεροδρόμια, ειδικά σε μεγάλες πόλεις που βρέχονται από τον Βόλγα — Νίζνι Νόβγκραντ, Σαμάρα, Σαράταφ, Βολγκαγκράντ.

Αυτή η τελευταία πόλη δεν είναι παρά το πάλαι ποτέ Στάλινγκραντ, του τόπου  που ειδικοί υποστηρίζουν πως εκτυλίχθηκε η πιο φονική μάχη στην Ιστορία, με κατάληξη την ήττα της ναζιστικής 6ης στρατιάς (1942-1943). Η μάχη αυτή θεωρείται πώς υπήρξε καμπή για την πορεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Advertisement

 

Δεκάδες επιθέσεις

Οι περιφερειάρχες στις νότιες ρωσικές περιφέρειες Βαρόνεζ και Πιένζα ανακοίνωσαν πως αναχαιτίστηκαν αντίστοιχα 18 και 10 ουκρανικά drones χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Στην παραμεθόρια περιφέρεια Κουρσκ, ουκρανική επιδρομή τραυμάτισε δυο εφήβους 14 και 17 ετών και προκάλεσε διακοπές της ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης της Αλεξάντρ Χινστάιν.

Advertisement

Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Δευτέρα ανακοινώθηκε πως στοιχεία της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν τέσσερα ουκρανικά drones που κινούνταν προς τη Μόσχα χωρίς να αναφερθούν θύματα ή ζημιές.

Η ρωσική πρωτεύουσα έχει γίνει επανειλημμένα στόχος ουκρανικών επιχειρήσεων του είδους, που πάντως παραμένουν γενικά σπάνιες, με τη ζωή να δίνεται η εντύπωση πως παραμένει σχεδόν φυσιολογική, παρά τον πόλεμο που συνεχίζει να μαίνεται από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια.

 

Στην ουκρανική πλευρά, νέα ρωσική επιδρομή με drones στην περιφέρεια της Οδησσού (νότια) στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έναν άνθρωπο, γνωστοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες ο περιφερειάρχης Όλεχ Κίπερ.

Η Μόσχα έχει αναγγείλει μονομερώς τριήμερη κατάπαυση του πυρός, από την 8η ως τη 10η Μαΐου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο.

Advertisement

Η Ουκρανία, που χαρακτήρισε «απόπειρα χειραγώγησης» την ανακοίνωση αυτή, παραμένει ασαφές αν θα την τηρήσει.

Advertisement

Χθες, σε πλήγματα drones εφόρμησης που αντάλλαξαν οι ουκρανικές και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοινώθηκε πως έχασαν τη ζωή τους όχι λιγότεροι από έξι άμαχοι, τρεις στη Ρωσία (στην περιφέρεια Κουρσκ), ισάριθμοι στην Ουκρανία (στις περιφέρειες Σούμι και Ντονέτσκ).

Πηγές: AFP, Reuters, DPA

Advertisement