Την ώρα που η σύγκρουση με το Ιράν προκαλεί βαριές απώλειες και διεθνείς αναταράξεις, κερδισμένος φαίνεται πως βγαίνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αποκομίζοντας πολιτικά και στρατηγικά οφέλη από τον πόλεμο, σύμφωνα με το Al Jazeera.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πέτυχε αυτό που αμέτρητοι προηγούμενοι Ισραηλινοί ηγέτες δεν κατάφεραν, να πείσει δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχουν μαζί με το Ισραήλ σε ανοιχτής διάρκειας επιθέσεις εναντίον του περιφερειακού τους αντιπάλου, του Ιράν.
Μέχρι στιγμής, οι επιθέσεις αυτές έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 1.400 ανθρώπων στο Ιράν, ενώ 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο, καθώς και δεκάδες άλλοι σε χώρες της περιοχής που επηρεάστηκαν από την επέκταση της σύγκρουσης, όπως πολλοί είχαν προβλέψει. Οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχουν εκτιναχθεί ενώ το Ιράν ελέγχει τα Στενά του Ορμούζ εν μέσω φόβου και επιθέσεων.
Η ιρανική απειλή
Η απειλή από το Ιράν αποτελεί διαχρονικό επιχείρημα του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επί χρόνια προειδοποιεί για τους κινδύνους που, όπως υποστηρίζει, εγκυμονεί για το Ισραήλ και τη διεθνή ασφάλεια. Από τις εμφανίσεις του στον ΟΗΕ μέχρι τις δημόσιες παρεμβάσεις του, έχει επανειλημμένα τονίσει το ενδεχόμενο απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη.
Για δεκαετίες, το Ισραήλ θεωρούσε δύσκολη μια ανοιχτή σύγκρουση με το Ιράν χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ. Αυτή η στήριξη, ωστόσο, ήρθε επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά με περιορισμένη διάρκεια. Στη νέα φάση της σύγκρουσης, η Ουάσιγκτον συμμετέχει από την αρχή, ενισχύοντας τη στρατηγική θέση του Ισραήλ.
Παρά την αβεβαιότητα για την έκβαση του πολέμου, ο Νετανιάχου μπορεί να παρουσιάσει ως επιτυχία τη σύμπραξη με τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, η αποδυνάμωση του Ιράν και των συμμάχων του, όπως η Χεζμπολάχ και το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενισχύει το αφήγημα περί ισραηλινής κυριαρχίας στην περιοχή.
Υποθέσεις διαφθοράς εις βάρος του
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται αντιμέτωπος με 3 υποθέσεις διαφθοράς που εκκρεμούν από το 2019. Οι συνεχείς αναβολές των δικαστηρίων αποδίδονται συχνά σε γεγονότα που σχετίζονται με τον πόλεμο, με τον ίδιο να επικαλείται τις εξελίξεις για να μην παραστεί σε ακροάσεις.
Τον περασμένο μήνα, επανέλαβε την έκκληση του Ντόναλντ Τραμπ προς τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ για απονομή χάριτος, κάτι που θα μπορούσε να τον απαλλάξει από πιθανή ποινή έως και 10 ετών. Παρά τον πόλεμο με το Ιράν, ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τις δικαστικές διαδικασίες «παράλογο θέατρο» και ζήτησε την ολοκλήρωσή τους, επικαλούμενος την ανάγκη να επικεντρωθεί στην ασφάλεια της χώρας. Ωστόσο, το υπουργείο Δικαιοσύνης έκρινε ότι η απονομή χάριτος εν μέσω της δίκης που εκκρεμεί θα ήταν ακατάλληλη.
Αναδιάρθρωση δικαστικού συστήματος
Οι προσπάθειες του Μπενιαμίν Νετανιάχου και των συμμάχων του να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του δικαστικού συστήματος συνεχίζουν να προκαλούν έντονες αντιδράσεις στο Ισραήλ, καθώς η αντιπολίτευση καταγγέλλει απόπειρα αποδυνάμωσης των θεσμικών ελέγχων στην κυβέρνηση.
Η πρωτοβουλία είχε πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις μετά τις εκλογές του 2022, όταν δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους χαρακτηρίζοντας τις αλλαγές «πραξικόπημα». Οι κινητοποιήσεις, ωστόσο, υποχώρησαν μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.
Παρά τη νέα σύγκρουση με το Ιράν, η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει νομοθεσία που, σύμφωνα με επικριτές, ενισχύει τον πολιτικό έλεγχο στη Δικαιοσύνη και στα μέσα ενημέρωσης, ενώ παράλληλα περιορίζει τις αρμοδιότητες του γενικού εισαγγελέα.
Κριτική για τη Γάζα
Η κριτική για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων εντείνεται, καθώς η βία στη Δυτική Όχθη και οι περιορισμοί στη Γάζα συνεχίζονται εν μέσω της σύγκρουσης του Ισραήλ με το Ιράν.
Η βία κατά Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχει αυξηθεί, με τουλάχιστον 11 νεκρούς από την έναρξη του πολέμου, ενώ περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου 2023. Στις 11 Μαρτίου, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησαν από το Ισραήλ να σταματήσει τη βία, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Παράλληλα, στη Γάζα η κατάσταση παραμένει δραματική, με τον ΟΗΕ να καλεί σε χαλάρωση των περιορισμών και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο επικεφαλής της UNRWA προειδοποίησε ότι η δυσανάλογη χρήση βίας τείνει να γίνεται αποδεκτή, εν μέσω περιορισμένης διεθνούς πίεσης.
Εκλογική ανασφάλεια
Με το πολιτικό του μέλλον να βρίσκεται σε αβεβαιότητα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου καλείται να διαχειριστεί και το ενδεχόμενο εκλογικής ήττας, εν μέσω έντονων επικρίσεων για τις ευθύνες της κυβέρνησής του πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Δημοσκόπηση της εφημερίδας Maariv έδειχνε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ισόπαλο με τον πρώην πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, γεγονός που ενίσχυε τις ανησυχίες για τις επερχόμενες εκλογές και τις πιθανές επιπτώσεις στα δικαστικά του προβλήματα. Ωστόσο, νεότερη έρευνα καταγράφει αύξηση της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του, από 60% σε 62%, σχετικά με τη διαχείριση του πολέμου.
Η ευρεία στήριξη της κοινής γνώμης για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την εικόνα ισχυρού ηγέτη σε περίοδο κρίσης, οδηγεί ορισμένους υπουργούς και αναλυτές να εξετάζουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ο Νετανιάχου ενδέχεται να επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει τη συγκυρία, επιδιώκοντας πολιτικό όφελος μέσα από τη σύγκρουση.
(Με πληροφορίες από Al Jazeera)