Κλειστά παραμένουν τα Στενά του Ορμούζ μετά την απόφαση του Ιράν να ανακαλέσει τη απόφαση του του να τα ανοίξει ενόψει των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και με την δέσμευση από αυτές, όπως υποστηρίζει πως θα υπήρχε άρση του ναυτικού αποκλεισμού ιρανικών λιμένων.

Την ίδια στιγμή, θολό παραμένει το τοπίο με το πότε θα καθίσουν ξανά στο τραπέζι του διαλόγου οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα έβαζε οριστικό τέλος στον πόλεμο ενώ η κατάπαυσης πυρός που είχε ανακοινωθεί λήγει την Τετάρτη στις 22 Απριλίου.

Advertisement
Advertisement

Η απόσταση μάλιστα που φαίνεται να χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει σημαντική σύμφωνα με την Τεχεράνη.

Πεζεσκιάν: Ο Τραμπ δεν θα μας στερήσει το δικαίωμα στα πυρηνικά

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, δήλωσε σήμερα πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει καμία αιτιολόγηση να στερήσει από το Ιράν τα πυρηνικά του δικαιώματα. «Ο Τραμπ λέει ότι το Ιράν δεν μπορεί να κάνει χρήση των πυρηνικών του δικαιωμάτων, αλλά δεν λέει ποιό είναι το έγκλημα. Ποιος είναι αυτός που θα στερήσει από ένα έθνος τα δικαιώματά του;» τόνισε ο Πεζεσκιάν, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ, ο οποίος έχει ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της Τεχεράνης με την Ουάσινγκτον, διαπίστωσε «πρόοδο» στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ αλλά τόνισε πως οι δύο πλευρές είναι «ακόμη μακριά» από την επίτευξη συμφωνίας.

Γαλιμπάφ: Είμαστε ακόμη μακριά από μία συμφωνία

«Έχουμε σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές διαφορές. Ορισμένα θεμελιώδη σημεία παραμένουν άλυτα», είπε ο Γαλιμπάφ. «Είμαστε ακόμη μακριά» από την επίτευξη οριστικής συμφωνίας, τόνισε σε μακροσκελή συνέντευξη που παραχώρησε στην ιρανική τηλεόραση.

Advertisement

Ο Γαλιμπάφ συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στις 11-12 Απριλίου στο Ισλαμαμπάντ με την αμερικανική αντιπροσωπεία, της οποίας επικεφαλής ήταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στην πακιστανική πρωτεύουσα, «καταστήσαμε σαφές ότι δεν έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Γαλιμπάφ. Οι ΗΠΑ «πρέπει να εγκαταλείψουν τις μονομερείς ενέργειες και την τάση επιβολής που χαρακτηρίζει την προσέγγισή τους», συμπλήρωσε.

Τραμπ: Δεν θα επιτρέψω να εκβιάζουν με τα Στενά-Σκέψεις για αντίποινα

Advertisement

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου, η Τεχεράνη συμφώνησε σε εκεχειρία δύο εβδομάδων, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 8 Απριλίου, αποδεχόμενη την πρόταση της Ουάσινγκτον. «Ήμασταν νικητές στο πεδίο της μάχης, ο εχθρός δεν είχε επιτύχει κανέναν από τους στόχους του, και το Ιράν διατηρούσε επίσης τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ», υποστήριξε. «Αποδεχτήκαμε την κατάπαυση του πυρός επειδή (οι ΗΠΑ) έκαναν δεκτά τα αιτήματά μας», δήλωσε.

Ο δε Τραμπ, αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε από την πλευρά του ότι διεξάγονται «πολύ καλές συνομιλίες» με το Ιράν, και συπλήρωσε πως γίνεται «χαριτωμένο» αλλά δεν θα του επιτρέψει να εκβιάζει τις ΗΠΑ, επιμένοντας στον ναυτικό αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ.

Για την αιφνίδια απόφαση του Ιράν μάλιστα ο Τραμπ συγκάλεσε σύσκεψη στην Αίθουσα Διαχειρίσεως Εκτάκτων Καταστάσεων, σε υπόγειο κάτω από τη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου ενώ η Wall Street Journal αναφέρει πως η Ουάσιγκτον εξετάζει δυναμικές κινήσεις στη θάλασσα με στόχο τον περιορισμό της επιρροής του Ιράν.

Advertisement

Στο επίκεντρο βρίσκεται ένα σχέδιο που περιλαμβάνει ρεσάλτα και κατασχέσεις πλοίων που φέρονται να συνδέονται με την Τεχεράνη, ακόμη και πέρα από τη Μέση Ανατολή, επεκτείνοντας την αμερικανική παρουσία σε διεθνή ύδατα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε προετοιμασία για στοχευμένες επιχειρήσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ιρανικό πετρέλαιο, αλλά και εμπορικών πλοίων που θεωρείται ότι υποστηρίζουν οικονομικά το ιρανικό καθεστώς. Το σχέδιο αυτό δεν περιορίζεται γεωγραφικά, αλλά προβλέπει παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη, όπου εντοπίζεται σχετική δραστηριότητα.

Πακιστανικές πηγές: Νέες διαπραγματεύσεις εντός της εβδομάδας

Δύο πακιστανικές πηγές ασφαλείας αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν πριν από την Παρασκευή.

Advertisement

Μιλώντας στο Al Jazeera υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα βασιζόμενοι σε διάφορους παράγοντες:

Advertisement

Πρώτον, ανέφεραν το γεγονός ότι «δύο αμερικανικά βαρέα αεροσκάφη αερομεταφοράς, C-17 Globemasters, προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Noor Khan στο Ραβαλπίντι», κοντά στην πακιστανική πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.

Είπαν επίσης ότι «οι δρόμοι από το αεροδρόμιο προς την Κόκκινη Ζώνη του Ισλαμαμπάντ έχουν κλείσει προσωρινά, γεγονός που υποδηλώνει αυξημένα μέτρα ασφαλείας».

Τέλος, «τόσο τα ξενοδοχεία Serena όσο και Marriott στο Ισλαμαμπάντ εκκενώνονται από τους επισκέπτες, χωρίς να επιτρέπονται νέες κρατήσεις μέχρι την Παρασκευή», σύμφωνα με τις πηγές.

Advertisement