Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή προκάλεσε στις περίπου 50 ημέρες του, τη μεγαλύτερη διακοπή ανεφοδισμού ενέργειας στη σύγχρονη ιστορία καθώς «χάθηκαν» από την παγκόσμια αγορά 500 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου αξίας πάνω από 50 δισ. δολάρια.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πραγματικές επιπτώσεις του ενεργειακού σοκ είναι ουσιαστικά μπροστά μας και θα είναι ορατές για μήνες ίσως και χρόνια.

Advertisement
Advertisement

Ο Iain Mowat, κύριος αναλυτής της Wood Mackenzie ανέφερε στο CNBC ότι η έλλειψη αυτή πετρελαίου ισοδυναμεί με λιγότερες πτήσεις παγκοσμίως για 2,5 μήνες, απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων παγκοσμίως για 11 ημέρες ή παντελής έλλειψη πετρελαίου για την παγκόσμια οικονομία για πέντε ημέρες.

Σύμφωνα με το Reuters, είναι σχεδόν όσο πετρέλαιο καταναλώνουν οι ΗΠΑ για 1 μήνα και πάνω από 1 μήνα στην Ευρώπη και περίπου έξι χρόνια κατανάλωσης καυσίμων για τον αμερικανικό στρατό, με βάση την ετήσια χρήση περίπου 80 εκατομμυρίων βαρελιών από το οικονομικό έτος 2021 και τέλος αρκετό καύσιμο για να λειτουργήσει η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία για περίπου τέσσερις μήνες.

Το ενεργειακό σοκ στις χώρες του Κόλπου

Όμως οι ενεργειακές επιπτώσεις σε περιορίζονται σε Ασία και Ευρώπη αλλά και στις ίδιες τις χώρες του Κόλπου καθώς το διάστημα αυτό υπέστησαν απώλεια περίπου 8 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως στην παραγωγή αργού πετρελαίου τον Μάρτιο, ποσότητα που ισοδυναμεί σχεδόν με τη συνολική παραγωγή της Exxon Mobil και της Chevron, δύο από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο.

Οι εξαγωγές καυσίμων αεροσκαφών από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και το Ομάν μειώθηκαν από περίπου 19,6 εκατομμύρια βαρέλια τον Φεβρουάριο, σε μόλις 4,1 εκατομμύρια βαρέλια για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο συνολικά μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler.

Η απώλεια στις εξαγωγές θα ήταν αρκετή για περίπου 20.000 πτήσεις μετ’ επιστροφής μεταξύ του αεροδρομίου JFK της Νέας Υόρκης και του Heathrow του Λονδίνου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Reuters.

Με τις τιμές του αργού να κυμαίνονται κατά μέσο όρο γύρω στα 100 δολάρια το βαρέλι από την έναρξη της σύγκρουσης, οι χαμένοι αυτοί όγκοι αντιπροσωπεύουν περίπου 50 δισ.δολάρια σε χαμένα έσοδα, δήλωσε ο Johannes Rauball, ανώτερος αναλυτής αργού στην Kpler.

Advertisement

Αυτό ισοδυναμεί με μείωση 1% του ετήσιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Γερμανίας, ή περίπου το σύνολο του ΑΕΠ μικρότερων χωρών όπως η Λετονία ή η Εσθονία.

Θα καθυστερήσει η ανάκαμψη

Η ανάκαμψη της παραγωγής και των ροών πετρελαίου αναμένεται να είναι αργή καθώς τα παγκόσμια αποθέματα αργού πετρελαίου στην ξηρά έχουν μειωθεί κατά περίπου 45 εκατομμύρια βαρέλια μέχρι στιγμής τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Kpler. Από τα τέλη Μαρτίου, οι διακοπές στην παραγωγή έχουν φτάσει περίπου τα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Τα κοιτάσματα βαρύτερου αργού πετρελαίου στο Κουβέιτ και το Ιράκ ενδέχεται να χρειαστούν τέσσερις έως πέντε μήνες για να επανέλθουν στα κανονικά επίπεδα λειτουργίας, με αποτέλεσμα η μείωση των αποθεμάτων να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ανέφερε ο Rauball.

Advertisement

Οι ζημιές στη διυλιστική ικανότητα και στο συγκρότημα υγροποιημένου φυσικού αερίου Ras Laffan του Κατάρ σημαίνουν ότι η πλήρης αποκατάσταση της περιφερειακής ενεργειακής υποδομής ενδέχεται να διαρκέσει χρόνια.