10 ετές ομόλογο: 3,5 δισ. ευρώ άντλησε το δημόσιο με μειωμένο επιτόκιο

Ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε την έκδοση του ελληνικού ομολόγου επιτυχής.
Anadolu Agency via Getty Images

Ισχυρή ήταν η ζήτηση για το 10ετές ομόλογο καθώς η δημοπρασία ολοκληρώθηκε με ισχυρή υπερκάλυψη και μειωμένο επιτόκιο σε σχέση με το αρχικό guidance.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3,5 δισ. ευρώ από την έκδοση, με τις προσφορές να διαμορφώνονται στα 21,9 δισ. Ευρώ.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε το πρωί, με το αρχικό guidance να διαμορφώνεται στο Mid Swaps + 175 μονάδες βάσης, ήτοι στο 4,5% περίπου.

Ωστόσο, το επιτόκιο μειώθηκε λόγω και της ισχυρής προσφοράς, στο Mid Swaps + 170 μονάδες βάσης, ήτοι στο 4,45% περίπου, για να μειωθεί εκ νέου κατά 5 μονάδες βάσης, στο 4,4%.

Ανάδοχοι είναι οι Barclays, Bofa Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Société Générale ενώ ο τίτλος θα έχει ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2033.

Σταϊκούρας: Επιτυχής η σημερινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου

«Η Ελλάδα προχώρησε σήμερα στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ανοίγοντας την αυλαία του δανειακού προγράμματος για το 2023», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.
Οπως επισημαίνει, «η έκδοση ήταν επιτυχής. Ως προς τη ζήτηση, την ποιότητα των κεφαλαίων και το κόστος δανεισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβλητότητα στο διεθνές περιβάλλον.

Η Κυβέρνηση και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κινούμαστε με αποφασιστικότητα και διορατικότητα, συνεκτιμώντας τις υφιστάμενες και μελλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής.

Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να στηρίζουμε, γενναία, για όσο χρειαστεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Δημοφιλή