Κίνα: Μείωση του πληθυσμού για πρώτη φορά από 1961. Πώς επηρεάζει την χώρα και όλο τον πλανήτη

Δημογράφοι απογοητευμένοι σχολίαζαν πως η Κίνα θα γεράσει πριν προλάβει να πλουτίσει ενώ το hashtag "#Είναι πραγματικά σημαντικό να έχεις απογόνους;" ήταν από τα κορυφαία.
Frank Lee via Getty Images

Ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε πέρυσι για πρώτη φορά μετά από έξι δεκαετίες, μια ιστορική στροφή που αναμένεται να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας μακράς περιόδου μείωσης του αριθμού των πολιτών της με βαθιές επιπτώσεις για την οικονομία της και τον κόσμο.

Η πτώση, η χειρότερη από το 1961, το τελευταίο έτος του Μεγάλου Λιμού της Κίνας, ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η Ινδία η πολυπληθέστερη χώρα ο κόσμου φέτος.

Ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε κατά περίπου 850.000 σε 1,41175 δισεκατομμύρια στο τέλος του 2022, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της χώρας. Μακροπρόθεσμα, ο ΟΗΕ και ειδικοί εκτιμούν ότι ο πληθυσμός της Κίνας θα συρρικνωθεί κατά 109 εκατομμύρια έως το 2050, αριθμός υπερτριπλάσιος της προηγούμενης σχετικής εκτίμησης το 2019.

Δημογράφοι στην Κίνα σχολίαζαν απογοητευμένοι πως η Κίνα θα γεράσει προτού προλάβει να πλουτίσει, επιβραδύνοντας την οικονομία καθώς μειώνονται τα έσοδα και το δημόσιο χρέος αυξάνεται λόγω των αυξανόμενων δαπανών υγείας και πρόνοιας.

″Οι δημογραφικές και οικονομικές προοπτικές της Κίνας είναι πολύ πιο ζοφερές από ό,τι αναμενόταν. Η Κίνα θα πρέπει να προσαρμόσει την κοινωνική, οικονομική, αμυντική και εξωτερική πολιτική της”, σχολίασε ο δημογράφος Γι Φουξιαν.

Πρόσθεσε ότι η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού της χώρας και η ύφεση στον μεταποιητικό τομέα θα επιδεινώσουν περαιτέρω τις υψηλές τιμές και τον υψηλό πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε πως οι πολίτες δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τη μείωση του πληθυσμού καθώς ”η συνολική προσφορά εργασίας εξακολουθεί να υπερβαίνει τη ζήτηση”.

Το ποσοστό γεννήσεων στην Κίνα πέρυσι ήταν μόλις 6,77 γεννήσεις ανά 1.000 άτομα, από 7,52 γεννήσεις το 2021 σηματοδοτώντας το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί. Το ποσοστό θανάτων, το υψηλότερο από το 1974 κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης, ήταν 7,37 θάνατοι ανά 1.000 άτομα, σε σύγκριση με 7,18 θανάτους το 2021.

Ο αντίκτυπος της πολιτικής του ενός παιδιού

Μεγάλο μέρος της δημογραφικής ύφεσης είναι αποτέλεσμα της κινεζικής πολιτικής για το ένα παιδί που επιβλήθηκε την περίοδο 1980-2015, καθώς και του υψηλού κόστους εκπαίδευσης που οδήγησε πολλούς Κινέζους να μην έχουν περισσότερα από ένα παιδιά ή ακόμα και να μην κάνουν.

Τα δεδομένα για την μείωση του πληθυσμού ήταν το κορυφαίο trend στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη δημοσίευση.

Το hashtag ”#Είναι πραγματικά σημαντικό να έχεις απογόνους;” χρησιμοποιήθηκε ή παρακολουθείται από εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες.

″Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο οι γυναίκες δεν θέλουν να κάνουν παιδιά δεν σχετίζεται με τις ίδιες αλλά με την αποτυχία της κοινωνίας και των ανδρών να αναλάβουν την ευθύνη της ανατροφής των παιδιών. Οι γυναίκες που κάνουν παιδιά βιώνουν μια σοβαρή πτώση στο επίπεδο της ποιότητας της ζωής τους” σχολίασε ο χρήστης Joyful Ned.

Επίσης, αρκετοί ειδικοί είχαν επισημάνει πως οι αυστηρές πολιτικές της Κίνας για ”μηδενικά κρούσματα” κορονοϊού που ίσχυαν για τρία χρόνια προκάλεσαν περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στις δημογραφικές προοπτικές της χώρας.

Οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει από το 2021 μέτρα για να ενθαρρύνουν τους τα ζευγάρια να κάνουν περισσότερα μωρά, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών εκπτώσεων, μεγαλύτερες άδειες μητρότητας και επιδοτήσεις για την στέγαση.

Ο κινέζος πρόεδρος, Ξι Τζινπινγκ, είπε επίσης τον Οκτώβριο ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει περαιτέρω υποστηρικτικές πολιτικές. Ωστόσο, τα μέτρα μέχρι στιγμής δεν έχουν βοηθήσει για την ανατροπή της διαφαινόμενης μακροπρόθεσμης τάσης μείωσης του πληθυσμού.

Οι διαδικτυακές αναζητήσεις για παιδικά καροτσάκια στη μηχανή αναζήτησης Baidu της Κίνας μειώθηκαν κατά 17% το 2022 και μειώθηκαν κατά 41% από το 2018, ενώ οι αναζητήσεις για μπιμπερό μειώθηκαν περισσότερο από το ένα τρίτο από το 2018.

Αντίθετα, οι αναζητήσεις για γηροκομεία αυξήθηκαν οκτώ φορές το τελευταίο έτος.

Το αντίστροφο συμβαίνει στην Ινδία, όπου το Google Trends δείχνει αύξηση 15% από έτος σε έτος στις αναζητήσεις για μπιμπερό το 2022, ενώ οι αναζητήσεις για κούνιες σχεδόν πενταπλασιάστηκαν το τελευταίο έτος.

Δημοφιλή