Γιακούτσκ: H πιο κρύα πόλη του κόσμου όπου η θερμοκρασία αγγίζει τώρα τους -50 βαθμούς Κελσίου

Υπάρχουν μέρες που οι κάτοικοι παραπονιούνται ότι παγώνουν μέχρι και οι βλεφαρίδες τους.
Reuters

Αν νομίζουμε ότι ο χειμώνας στη χώρα μας είναι σκληρός και αδυσώπητος ας το ξανασκεφτούμε, καθώς στην πιο κρύα πόλη του κόσμου, οι θερμοκρασίες έχουν πέσει στους -50 βαθμούς Κελσίου.

Πιο συγκεκριμένα, η πόλη Γιακούτσκ στην ανατολική Σιβηρία, με περίπου 1 εκατομμύριο κατοίκους, η οποία αναγνωρίζεται ευρέως ως ένα από τα πιο κρύα μέρη στον κόσμο, βιώνει έναn ασυνήθιστα ψυχρό καιρό. Παρόλο που οι κάτοικοι είναι συνηθισμένοι στις χαμηλές θερμοκρασίες, τον φετινό Ιανουάριο, χρειάστηκαν επιπλέον μέτρα προκειμένου να ζεσταθούν.

Reuters

«Η κατάσταση δεν παλεύεται με τίποτα», δηλώνει στο Reuters ένας κάτοικος που κυκλοφορεί τυλιγμένος με δύο κασκόλ και αρκετές στρώσεις γάντια. «Ή προσαρμόζεσαι και ντύνεσαι ανάλογα ή πολύ απλά υποφέρεις».

Ένας άλλος κάτοικος, που βιοπορίζεται πουλώντας κατεψυγμένα ψάρια στην τοπική αγορά, δίνει την εξής συμβουλή «Απλώς πρέπει κανείς να ντύνεται ζεστά και με πολλές στρώσεις ρούχων και παλτών, σαν κρεμμύδι»

Reuters

Ωστόσο, οι φετινές θερμοκρασίες δεν αποτελούν μοναδικό φαινόμενο, καθώς το 2018 έκανε τόσο κρύο που κάποιοι κάτοικοι παραπονέθηκαν ότι πάγωσαν μέχρι και οι βλεφαρίδες τους.

Στην Γιακούτσκ οι Χειμώνες αρκετές φορές παρομοιάζονται από τους ειδικούς με τα ρωσικά καιρικά φαινόμενα. Τον λόγο ωστόσο για τον οποίο η συγκεκριμένη η πόλη τράβηξε την προσοχή των διεθνών μέσων, αποτελούν οι πυρκαγιές που τον περασμένο Ιούλιο κατέστρεψαν τα δάση της περιοχής, πλημμυρίζοντας την πόλη με πυκνό καπνό και μια πρωτοφανή ομίχλη.

Reuters

Τότε οι επιστήμονες εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την αυξανόμενη συχνότητα των πυρκαγιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή στην Αρκτική της Σιβηρίας.

Αυτή την εβδομάδα, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν στους -50, το Γιακούτσκ, 5.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο της προσοχής.

Reuters

(με πληροφορίες από Reuters, CNN)

Δημοφιλή