Αρχές της Κίνας τηλεφωνούν σε νεόνυμφες και τους κάνουν την χειρότερη ερώτηση για μια γυναίκα

"Είστε έγκυος;" "Πότε θα κάνετε παιδί;" "Γιατί δεν προσπαθείτε;". "Θέλουμε οι νιόπαντρες μέσα σε ένα χρόνο να έχουν κάνει παιδί". "Θα σας καλούμε κάθε τρίμηνο".
ViewStock via Getty Images

Μια διαδικτυακή ανάρτηση για νεόνυμφη στην Κίνα που είχε λάβει τηλεφώνημα από την τοπική κυβέρνηση για να την ρωτήσουν εάν είναι έγκυος, προκαλεί σάλο στη χώρα ενώ φέρνει στο φως τις τακτικές πιέσεις που ακολουθούν οι αρχές προς τα νέα ζευγάρια για να κάνουν παιδιά. Αυτό καθώς η ανάρτηση συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες σχόλια (πριν αφαιρεθεί), με πολλούς χρήστες να λένε ότι είχαν λάβει ανάλογες κλήσεις.

Η όλη συζήτηση επανέρχεται με ένταση, μετά και την δήλωση του Προέδρου, Ξι Τζινπιγκ στο 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα θα προχωρήσει στην υιοθέτηση πολιτικής για την ενίσχυση των ποσοστών γεννήσεων και τη βελτίωση της στρατηγικής ανάπτυξης του πληθυσμού της χώρας.

Στην ανάρτηση στο Weibo, μια υπηρεσία που μοιάζει με το Twitter, ένας χρήστης με το όνομα ‘lost shuyushou’ περιέγραψε την εμπειρία της συναδέλφου της, όπως λέει, που απάντησε σε μια κλήση από την Υπηρεσία Υγείας των Γυναικών της κυβέρνησης της πόλης Ναντζίνγκ.

Η ανάρτηση ανέφερε ότι ένας ένας αξιωματούχος είπε στην γυναίκα πως η τοπική κυβέρνηση ”θέλει οι νεόνυμφες να μένουν έγκυες μέσα σε ένα χρόνο από τον γάμο τους και πως η υπηρεσία αναμένεται να της τηλεφωνεί κάθε τρίμηνο” για να ενημερώνεται εάν εγκυμονεί.

Χρήστης που έκανε σχόλιο στη ανάρτηση είπε ότι παντρεύτηκε τον Αύγουστο του περασμένου έτους και έκτοτε είχε κληθεί δύο φορές από την τοπική κυβέρνηση, την οποία δεν κατονόμασε. Την πρώτη φορά ρωτήθηκε αν έπαιρνε φολικό οξύ και προσπαθούσε να συλλάβει. Τη δεύτερη φορά, ρωτήθηκε αν ήταν ήδη έγκυος. ”Είσαι παντρεμένη, γιατί δεν ετοιμάζεσαι ακόμα για μια εγκυμοσύνη; Αφιέρωσε χρόνο για να κάνεις ένα μωρό”, δήλωσε πως της είπαν.

Ανάλογα ήταν και τα σχόλια χιλιάδων ακόμη χρηστών που μετέφεραν είτε την προσωπική τους εμπειρία ή κάποιου από το περιβάλλον τους.

Η τοτική κυβέρνηση της Ναντζίνγκ και η Εθνική Επιτροπή Υγείας δεν απάντησαν στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό ενώ η ανάρτηση αφαιρέθηκε λίγες ώρες μετά τη δημοσίευσή της μαζί με όλα τα σχόλια.

Έχοντας επιβάλει την πολιτική του ενός παιδιού από το 1980 έως το 2015, η Κίνα αναγνωρίζει πλέον πως ο πληθυσμός της βρίσκεται προ κινδύνου συρρίκνωσης - μια πιθανή κρίση που θα δοκιμάσει την ικανότητά της να φροντίζει τους ηλικιωμένους .

Οι νέες γεννήσεις αναμένεται να μειωθούν κάτω από 10 εκατομμύρια από 10,6 εκατομμύρια πέρυσι, μια μείωση που θα ακολουθήσει μια πτώση 11,5% το 2020.

Σημαντικό ρόλο βέβαια έπαιξε τα τελευταία δύο χρόνια και η άκαμπτη πολιτική ”μηδενικών κρουσμάτων” κορονοϊού στην Κίνα με αυστηρούς ελέγχους στις ζωές των ανθρώπων, που δημογράφοι εκτιμούν ότι μπορεί να έχει αποθαρρύνει πολλά ζευγάρια από το να κάνουν παιδιά.

Ορισμένοι ειδικοί και ακτιβιστές ανησυχούν επίσης για την αύξηση της ρητορικής από την κυβέρνηση σχετικά με την αξία του ”παραδοσιακού ρόλου” των γυναικών και η οπισθοδρόμηση που παρατηρείται στον σεβασμό των δικαιωμάτων τους όπως οι νέες πολιτικές που αποθαρρύνουν τις αμβλώσεις που δεν είναι ιατρικά απαραίτητες.

Δημοφιλή