ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/05/2021 09:43 EEST

12 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών

Σας ευχαριστούμε!

Eurokinissi
Φωτο αρχείου

Η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1965 στις 12 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Αδελφών Νοσοκόμων.

Η γιορτή αυτή θέλει να θυμίσει σε όλους μας την ανεκτίμητη συνεισφορά των νοσηλευτών σε κάθε κοινωνία. 

 Φέτος η ημέρα είναι ακόμα πιο φορτισμένη με τη συμβολή των νοσηλευτών στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, με τίμημα να νοσήσουν ή ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες εργαζόμενοι σε δομές υγείας παγκοσμίως.

Οι νοσηλευτές είναι κοντά στον άνθρωπο κάθε στιγμή για όλο το 24ωρο, κοντά στον πόνο, την ασθένεια, τη σωματική και ψυχική κατάπτωση. Στην αποκατάσταση η νοσηλευτική υπηρεσία αναλαμβάνει το δύσκολο ρόλο της φροντίδας των ασθενών.

Μήνυμα του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιου Αυγερινού

Αγαπητές Ερυθροσταυρίτισες και αγαπητοί Ερυθροσταυρίτες,
Σήμερα, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτριών –
Νοσηλευτών, θα ήθελα να αποτίσω «φόρο» τιμής και ευγνωμοσύνης στο τεράστιο ανθρωπιστικό έργο – λειτούργημα της νοσηλεύτριας και του νοσηλευτή.
Νιώθω υπερήφανος ως Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ, διότι η ιστορία του νοσηλευτικού
επαγγέλματος στη χώρα μας είναι συνυφασμένη με την ιστορία του Ελληνικού
Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ). Ο Ε.Ε.Σ, όπως πάντα πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση των προκλήσεων των καιρών, προβαίνει το 1911 στην ίδρυση Πρακτικής Σχολής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Νοσοκόμων, με την επωνυμία «Σχολή Νοσοκόμων Αδελφών του Ε.Ε.Σ», θέτοντας τα θεμέλια για ένα αξιοθαύμαστο νοσηλευτικό έργο.

Οι Ερυθροσταυρίτισες νοσοκόμες - νοσηλεύτριες, με σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές ανθρωπισμού, με επιστημονική κατάρτιση και τεράστια εμπειρία στέκονται αρωγοί του Ελληνικού κράτους στην μεγάλη διαχρονική του πορεία.

Επί δεκαετίες μέχρι και σήμερα, εργάζονται και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με αυταπάρνηση, επαγγελματισμό και αγάπη, συνδράμοντας στην αποτελεσματική επικουρία των υγειονομικών υπηρεσιών όλης της διευρυμένης ανθρωπιστικής αποστολής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Συγχαίρω και χαιρετίζω, όλες τις νοσηλεύτριές μας, σε όλη την Επικράτεια, για τον εξαίρετο επαγγελματισμό, το ήθος και τις αξίες τους και σας διαβεβαιώνω ότι, ως Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ, θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει αναμμένη η φλόγα της Ερυθροσταυρίτισσας νοσηλεύτριας.

Μήνυμα του Βασίλη Κικίλια 

«Σήμερα τιμούμε τους ανθρώπους που με αυταπάρνηση δίνουν καθημερινά τον μεγάλο αγώνα για τη ζωή». Με αυτά τα λόγια ξεκινά η δήλωση του υπουργού Υγείας Βασίλης Κικίλιας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή.

«Οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές μας, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας COVID-19, όχι μόνο ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες της πρωτοφανούς κρίσης Δημόσιας Υγείας, αλλά υπερβαίνουν εαυτούς, ηγούνται, καινοτομούν, επιτελούν με απόλυτη επιτυχία το έργο τους και σε συνεργασία με τους γιατρούς μας και όλους τους επαγγελματίες υγείας έχουν συντελέσει να πετύχουμε κάτι αξιοθαύμαστο και καθόλου αυτονόητο: Να μείνει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην καταρρεύσει, όπως συνέβη σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, με συστήματα Υγείας πολύ πιο ισχυρά από το δικό μας», συνεχίζει ο Β.Κικίλιας.

Εκφράζει, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και σύσσωμου του ελληνικού λαού, «την ευγνωμοσύνη προς τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές μας, για τη σημαντική και διαρκή συνεισφορά τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στους πολίτες της χώρας» και καταλήγει: «Η Πολιτεία, το Υπουργείο Υγείας, έπραξε, πράττει και θα συνεχίζει να πράττει τα δέοντα για την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους».