Αδιάγνωστα πάνω από 41 εκατομμύρια περιστατικά άνοιας παγκοσμίως

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με την νόσο αναμένεται να ξεπεράσει τα 130 εκατομμύρια έως το 2050.
ljubaphoto via Getty Images

Πάνω από 41 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, που ζουν με άνοια, δεν έχουν ακόμη διαγνωστεί, σύμφωνα με έκθεση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Alzheimer’s Disease International (ADI).

Οι ειδικοί λένε ότι η διάγνωση της νόσου είναι ζωτικής σημασίας, επιτρέποντας στους πάσχοντες να λάβουν υποστήριξη και θεραπεία, η οποία είναι πιο αποτελεσματική όσο νωρίτερα αρχίζει, και να πάρουν μέρος σε κλινικές δοκιμές.

Ερευνα του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά, δείχνει ότι σε ορισμένες χώρες έως και το 90% των ατόμων με άνοια δεν έχουν διαγνωστεί. Τα ανησυχητικά ευρήματα, που αποκαλύφθηκαν στην έκθεση της ADI, υποδηλώνουν ότι περισσότερα από 41 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως παραμένουν αδιάγνωστα.

Η άνοια είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την υγεία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με την νόσο αναμένεται να ξεπεράσει τα 130 εκατομμύρια έως το 2050.

Η Πάολα Μπαρμπαρίνο, διευθύνουσα σύμβουλος της ADI, δήλωσε ότι η έλλειψη ευαισθητοποίησης και το στίγμα στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παρεμποδίζει σοβαρά τις προσπάθειες για υποστήριξη των ατόμων που ζουν με άνοια.

Ο καθηγητής Σέρζ Γκοτιέ του τμήματος νευρολογίας και νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο McGill, δήλωσε ότι περίμενε ένα «τσουνάμι ζήτησης για διάγνωση», μια τάση που θα ασκήσει «εξαιρετική πίεση» στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

«Τα χαμηλά ποσοστά διάγνωσης άνοιας ήταν ήδη παγκόσμιο πρόβλημα, αλλά αυτά τα νέα στοιχεία δείχνουν το μέγεθος της κρίσης. Για όσους δεν έχουν διάγνωση, αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος, σύγχυση και να τους αφήσει ευάλωτους στις επιπτώσεις της κατάστασής τους. Ωστόσο, οι τρέχουσες διαγνωστικές εξετάσεις είναι δαπανηρές, συχνά απλησίαστες ενώ υπάρχει ακόμα στίγμα γύρω από την εμφάνιση άνοιας, δημιουργώντας πρόσθετα εμπόδια, ιδιαίτερα σε ορισμένους πολιτισμούς. Αυτό έχει επιδεινωθεί από την πανδημία» τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής έρευνας του φιλανθρωπικού οργανισμού Alzheimer’s Society, Ρίτσαρντ Οκλεϊ.

Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα τεστ δύο λεπτών στον υπολογιστή που θα μπορούσε να επιτρέψει τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ έως και πέντε χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τις τρέχουσες μεθόδους. Αυτό θα επέτρεπε στους ασθενείς να αρχίσουν να παίρνουν φάρμακα που αντιμετωπίζουν την ασθένεια νωρίτερα, ανέφεραν οι ερευνητές.

(με πληροφορίες από Guardian)

Δημοφιλή