Αεροπορική επίθεση από την Ινδία σε «στρατόπεδα τρομοκρατών» στο έδαφος του Πακιστάν

Υποβαθμίζουν το περιστατικό οι πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις.
|
PRAKASH SINGH via Getty Images

Ινδικά μαχητικά πέταξαν πάνω από πακιστανικά εδάφη την Τρίτη, πραγματοποιώντας αυτό που ένας υπουργός αποκάλεσε αεροπορικό πλήγμα εναντίον «στρατοπέδων τρομοκρατών», κλιμακώνοντας δραματικά τις εντάσεις μεταξύ των δύο γειτόνων, που διαθέτουν πυρηνικά όπλα και έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους μεταξύ τους.

Σύμφωνα με το NDTV, την επίθεση πραγματοποίησαν 12 μαχητικά Mirage 2000, τα οποία έπληξαν με βόμβες 1.000 κιλών στρατόπεδα των οργανώσεων Τζάις ε Μοχάμεντ, Λασκάρ ε Ταίμπα και Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν.

Η αντιπαράθεση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα του χάσματος που αυξάνεται μεταξύ των δύο αντιπάλων από τις 14 Φεβρουαρίου, όταν επίθεση αυτοκτονίας στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, την ευθύνη για την οποία διεκδίκησε οργάνωση ανταρτών που εδρεύει στο Πακιστάν, σκότωσε τουλάχιστον 40 άνδρες παραστρατιωτικής δύναμης. Το Νέο Δελχί κατηγόρησε το Ισλαμαμπάντ, που αρνείται οποιονδήποτε ρόλο στην επίθεση.

Το Πακιστάν υποβάθμισε το περιστατικό της Τρίτης, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρξαν απώλειες και ότι τα ινδικά αεροσκάφη «απελευθέρωσαν ένα φορτίο» βιαστικά σε δασώδη περιοχή αφού πέρασαν τη Γραμμή Ελέγχου του Κασμίρ, που λειτουργεί ως ντε φάκτο σύνορο μεταξύ των δύο χωρών.

«Η αεροπορία πραγματοποίησε αεροπορικό πλήγμα νωρίς το πρωί σε στρατόπεδα τρομοκρατών κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου, και τα κατέστρεψε ολοσχερώς» έγραψε στο Twitter ο Ινδός υπουργός Γκαχέντρα Σινγκ Σεχαβάτ.

Πηγές είπαν στο NDTV πως τα πλήγματα «ήταν 100% επιτυχή». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Βιτζάι Γκοχάλε, υποστήριξε, σε σύντομη δήλωσή του σε δημοσιογράφους, πως «είχαν ληφθεί αξιόπιστες πληροφορίες πως η Τζάις ε Μοχάμεντ επιχειρούσε και άλλες επιθέσεις στη χώρα. Ένα προληπτικό πλήγμα κατέστη απόλυτα αναγκαίο. Η Ινδία έπληξε το μεγαλύτερο στρατόπεδο της Τζάις ε Μοχάμεντ στο Μπάλακοτ».

Οι πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως ινδικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο του, αλλά «δεν επλήγησαν υποδομές».

«Τα ινδικά αεροσκάφη παρείσφρησαν από τον τομέα Μουζαφαραμπάντ» δήλωσε ο στρατηγός Ασίφ Γκαφούρ, εκπρόσωπος των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων, νωρίς την Τρίτη, αναφερόμενος σε περιοχή στο ελεγχόμενο από το Πακιστάν τμήμα του Κασμίρ.

Ο Γκαφούρ υποστήριξε πως «αντιμέτωπα με την έγκαιρη και αποτελεσματική επίθεση από την πακιστανική πολεμική αεροπορία» τα ινδικά αεροσκάφη «άφησαν τα φορτία τους βιαστικά ενώ διέφευγαν, τα οποία έπεσαν κοντά στο Μπαλακότ. Δεν υπήρξαν απώλειες ή ζημιές».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα