Αυτό το εμβληματικό εξώφυλλο για τη μόλυνση των θαλασσών από πλαστικό ανήκει (φυσικά) στο National Geographic

Αυτό το εμβληματικό εξώφυλλο για τη μόλυνση των θαλασσών από πλαστικό ανήκει (φυσικά) στο National Geographic

Με το σύνθημα «Planet or Plastic?» και ένα εξώφυλλο που σίγουρα θα συγκαταλέγεται στα κλασικά του περιοδικού, το National Geographic ανοίγει το θέμα της μόλυνσης των θαλασσών από τα πλαστικά απορρίμματα, ένα θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο του περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια.

Το εξώφυλλο δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο twitter ο Vaughn Wallace, senior photo editor του Μέσου, με το hashtag #PlanetorPlastic, το οποίο και αναδεικνύει συμπυκνωμένα και με ακρίβεια το διακύβευμα της εποχής.

Η φωτογραφία απεικονίζει την κορυφή ενός παγόβουνου, που όμως μέσα στη θάλασσα καταλήγει σε πλαστική σακούλα. Πράγματι, σε έρευνα που δημοσίευσε το sciencedirect.com, οι επιστήμονες αποδεικνύουν πως ακόμα και τα πιο βαθιά σημεία των ωκεανών δεν μένουν ανεπηρέαστα από τα πλαστικά απορρίμματα.

Είναι ενδεικτικό πως στην εν λόγω έρευνα, οι μελετητές κατέγραψαν 3.425 πλαστικά δοχεία και αλιευτικό εξοπλισμό το οποία και αποτύπωσαν σε βίντεο και φωτογραφίες. Τα περισσότερα εξ αυτών εντοπίστηκαν στο Ειρηνικό Ωκεανό.

Σαφώς, το πρόβλημα του πλαστικού και της μόλυνσης του περιβάλλοντος γενικότερα δε λύνεται με αντιπροσωπευτικά εξώφυλλα, όμως είναι μια πολύ σημαντική συνδρομή προς αυτή την κατεύθυνση η κοινοποίηση του προβλήματος και η ευαισθητοποίηση του κόσμου από Μέσα με τόσο μεγάλη εμβέλεια.