Ρινοπίθηκοι: «Οι άγριοι των βουνών» που κινδυνεύουν με εξαφάνιση

Ο ρινοπίθηκος είναι μια ομάδα πιθήκων του Παλαιού Κόσμου και κινδυνεύει με εξαφάνιση περισσότερο και από τα πάντα.
outcast85 via Getty Images

Αυτός ο εθνικός θησαυρός της Κίνας κινδυνεύει με εξαφάνιση περισσότερο και από τα πάντα. Είναι γνωστός «οι άγριοι των βουνών», ή αλλιώς ρινοπίθηκος, αφού έχει μια χαρακτηριστική μύτη. Ο ρινοπίθηκος είναι μια ομάδα πιθήκων του Παλαιού Κόσμου και αποτελούν το σύνολο του γένους Rhinopithecus. Το γένος είναι σπάνιο και δεν έχει ερευνηθεί πλήρως.

Αυτοί οι πίθηκοι, εκτός από τη χαρακτηριστική μικρή μύτη με τα ρουθούνια προς τα έξω, έχουν σχετικά πολύχρωμη και μακριά γούνα, ιδιαίτερα στους ώμους και την πλάτη. Γίνονται μεταξύ 51-83 εκατ με ουρά 55–97 εκατ.

Ζουν στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας και φιλοζωικές οργανώσεις ενώθηκαν για να τις σώσουν. Κάνουν μια προσπάθεια να συνεργαστούν με τις τοπικές κοινότητες για να μειώσουν το κυνήγι και να προστατεύσουν το δάσος των πιθήκων. Γενικά οι ρινοπίθηκοι ζουν σε ορεινά δάση με υψόμετρο άνω των 4.000 μέτρων. Πάνω από 100 πίθηκοι σκοτώνονται κάθε χρόνο στην περιοχή από κυνηγούς.

Περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στα δέντρα. Ζουν μαζί σε πολύ μεγάλες ομάδες, που φτάνουν και τα 600 μέλη. Χωρίζοντας σε μικρότερες ομάδες σε περιόδους όπου η τροφή είναι περιορισμένη, όπως τον χειμώνα. Στις ομάδες αυτές τα αρσενικά υπερτερούν συνήθως από τα θηλυκά.

Το ζευγάρωμα ξεκινά από το θηλυκό. Μόλις εντοπίσει το αρσενικό της αρεσκείας της, απομακρύνεται λίγο και στη συνέχεια προβάλει τα γεννητικά της όργανα. Εάν το αρσενικό δείχνει ενδιαφέρον (το οποίο δεν συμβαίνει πάντα), γίνεται το ζευγάρωμα.

Η περίοδος κύησης είναι 6,5 μήνες περίπου και όπως σε όλους τους πιθήκους του Παλαιού Κόσμου, γεννούν κυρίως έναν απόγονο, στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού. Τα νεαρά ζώα ωριμάζουν πλήρως σε περίπου έξι έως επτά χρόνια. Οι ειδικοί γνωρίζουν λίγα για τη διάρκεια ζωής τους.

Fabio Nodari via Getty Images
Richard McManus via Getty Images
outcast85 via Getty Images

Πηγές: CNN, Wikipedia

Δημοφιλή